Üzerime kayıtlı kredi kartı sorgulama nasıl yapılır? Kredi kartı sorgulama ve konuya ilişkin diğer detayları sizler için derledik.
E-Devlet İle Üzerime Kayıtlı Kredi Kartı Sorgulama
İçerik Rehberi
E-Devlet kredi kartı sorgulama ile üzerinize kayıtlı olan bütün kredi kartlarını görebilirsiniz. Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlanan Risk Merkezi Raporu ücretsiz olarak alınabilir. Bu raporda kayıtlı kredi kartlarını, kullandığınız kredileri ve kredili mevduat hesaplarını görebilirsiniz.
E-Devlet üzerinden ücretsiz olarak alınan rapor içerisindeki veriler son 3 aylık sürece aittir. Bundan dolayı daha önceki bilgileri içermediği unutulmamalıdır. Ayrıca e-devlet üzerinden risk raporu ayda bir defa alınabilir. Aynı ay içerisinde birden fazla risk raporu almanız gerektiğinde e-devlet sistemi beklentilerinizi karşılamayacaktır.
E-Devlet üzerinden üzerinize kayıtlı kredi kartı olup olmadığını öğrenmek için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır;
- E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapın.
- Giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede yer alan arama bölümüne Risk Merkezi Raporu Başvurusu yazın.
- Çıkan sonuca tıklayın.
- Yeni açılan sayfada rapor oluşturma isteği gönderin.
- Risk raporunuz oluşturulduğunda size SMS ile bilgi verilecektir. SMS geldikten sonra raporu görüntüleyebilirsiniz.
Raporu görüntülemek için kayıtlı cep telefonunuza gelen şifreyi kullanmanız gerekiyor. Bundan dolayı sorgulama yapmadan önce e-devlette yer alan telefon numaranızın doğru olduğundan emin olun.
Findeks ile Kayıtlı Kredi Kartı Sorgulama
Findeks, verilerini Kredi Kayıt Bürosu üzerinden alıyor. Normalde findeks denildiğinde hemen herkesin aklına kredi notu geliyor. Findeks kredi notunun sorgulandığı yer olarak biliniyor. Ancak tek işlevi kredi notunun sorgulanması değil. Adınıza bilmediğiniz kayıtlı kredi kartı var mı, adıma çekilen kaç kredi var gibi soruların cevaplarını öğrenmeniz için de hizmet veriyor. Findeks, bu hizmetleri için belli bir ücret talep ediyor.
Findeks üzerinden risk raporu almak için 10 TL civarında bir ödeme yapmanız gerekiyor. Bu ödemeyi cep telefonunuz ile yapabilirsiniz. Faturalı hat sahibi iseniz findeks ücreti direkt olarak faturanıza yansıtılır. Eğer ön ödemeli kart kullanıyorsanız yeterli bakiyeniz olması durumunda ücret yine buradan kesilir.
Findeks, oldukça detaylı bir rapor almanızı sağlıyor. Hangi bankalardan kredi kartı ve kredi aldığınızdan kredi notuna kadar birçok bilgi bu risk raporu içerisinde yer alıyor. Kısacası bir kişinin finansal durumuna ilişkin merak edilen birçok hususu bu raporda bulabilirsiniz.
Findeks üzerinden risk raporu almak için Findeks mobil uygulaması kullanılabilir. Uygulamanın ilgili bölümlerine TC kimlik numarasını ve diğer istenen bilgileri girerek bu raporu alabilirsiniz. Rapor içerisinde yer alan bilgiler şu şekilde sıralanabilir;
- Kredi notu
- Kredi notunda gerçekleşen değişim
- Kredi notunun Türkiye ortalamasına göre durumu
- Adınıza açılan kredi kartları
- Kullanmış olduğunuz krediler
- Kredili mevduat hesaplarınız
- Bankalardaki kredi ürünlerinize ilişkin borç bilgileri
- Kredili ürünlerdeki geçmiş ödeme performansları
Buradan da anlaşılacağı üzere alınacak raporun içerisinde merak edilen bütün hususlar yer alıyor. Özellikle kredi notunun ve adınıza alınan kredilerin yer alması çok önemli detaylar.
Bankalardan Adınıza Kayıtlı Kredi Kartlarını Öğrenme
Adına kayıtlı kredi kartı listesini öğrenmek isteyenler için bir diğer seçenek ise bankalardır. Bankalar, müşteri hizmetleri üzerinden müşterilerinin talep ettikleri bilgileri paylaşırlar. Dolayısıyla müşteri hizmetleri üzerinde kredi kartı ve kredi sorgulaması yapabilirsiniz. Ancak bu işlem tahmin ettiğinizden daha uzun sürebilir.
Bankalar ile tek tek iletişime geçmek ve adınıza kayıtlı kredi kartı olup olmadığını öğrenmek uzun zaman alan bir işlemdir. Türkiye’de faaliyet gösteren bütün özel ve kamu bankalarını tek tek aramanız ve adınıza kayıtlı kredi kartı olup olmadığınızı sormanız gerekiyor. Sizin sorunuzu alan müşteri hizmetleri temsilcisi hızlı bir şekilde sistemden sorgulama yapacak ve sorunuza cevap verecektir.
Bankalar üzerinden de bahsedilen sorgulamayı yapmak mümkün. Ancak zaman alıcı ve yorucu bir işlem olduğu için ilk iki yöntemden birisini kullanmanız daha mantıklı olacaktır.
Neden Adına Kredi Kartı Olup Olmadığını Sorgulamalıyım?
Kredi kartı sorgulaması, tamamen güvenlik kaygıları ile yapılan bir işlem. Bilindiği gibi günümüzde kişisel bilgilerin gizliliği çok önemli. Ancak birçok işlem sırasında kimlik numaramızı veya diğer bilgilerimizi farklı kuruluşlara iletmemiz gerekiyor. İşte tam bu noktada kişisel bilgilerin üçüncü kişilerin eline geçme riski ortaya çıkıyor. Bu risk sonucunda kişisel bilgileriniz üzerinden kredi kartı çıkarılması veya adınıza kredi çekilmesi gibi farklı sorunlar ortaya çıkıyor. İşte kredi kartı sorgulaması, tamamen bu risklerin ortadan kaldırılması için yapılıyor.
Yapılacak olan sorgulama ile bilmediğiniz kredi kartlarını öğrenebilir ve bunları hızlı bir şekilde iptal ettirebilirsiniz. Böylece ilerleyen zamanlarda sürpriz borçlarla uğraşmak zorunda kalmazsınız.
No Comment! Be the first one.