Ambulans şoförü nasıl olunur? Ambulans şoförü olma şartları nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve ambulans şoförlüğü ile ilgili diğer detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?
İçerik Rehberi
Ambulans şoförü olmak için öncelikle araç kullanma konusunda deneyimli ve yetenekli olunması gerekiyor. Bilindiği gibi ambulanslar hayati riski olan hastaların hızlı bir şekilde hastane ve benzeri sağlık kuruluşlarına getirilmesinde görev yaparlar. Ambulanslarda şoför ve bir sağlık ekibi bulunur.
Ambulansın olay yerine hızlı bir şekilde ulaşması müdahalenin başarı oranını direkt olarak etkiler. Bundan dolayı ambulans şoförlerinde öncelik her zaman sürüş deneyimi ve uzmanlığına verilir.
Ambulans kullanmak ile sıradan bir aracı kullanmak benzer işlemler değildir. Ambulans kullanırken şoförler adeta zamanla yarışıyor. Trafiğin en yoğun olduğu zaman aralıklarında dahi hızlı bir şekilde olay yerine ulaşılması gerekiyor. Bunun için de şoförün yolları bilmesi, trafikteki diğer sürücülerin hareketlerini tahmin etmesi, aracını tam anlamıyla kontrolüne alması önemli hususlardır.
Ambulans şoförleri ile ilgili genel bilgiler verdikten sonra nasıl ambulans şoförü olunur sorusunun cevabına geçelim. Ambulans şoförleri hem kamuya bağlı olan 112 acil servislerde hem de özel sektör hastanelerinin acil bölümlerinde görev yapabilir.
Ambulans şoförü olabilmek için sağlanması gereken şartlar bulunuyor. Bunlar, genel olarak şu şekilde sıralanabilir;
- Lise veya dengi bir okuldan mezun olmak
- Adayların B sınıfı ehliyetinin bulunması
- İlk yardım sertifikası
- Psikoanaliz testlerinden geçme
- İleri sürüş teknikleri konusunda eğitim alma
Görüleceği üzere ambulans şoförü olmak isteyenlerden çok fazla şart istenmiyor. Burada esas olan, adayların araçları sorunsuz bir şekilde kullanmaları ve trafikteyken sinirlerini kontrol etmeleridir. Bunların dışında ilk yardım sertifika belgesinin da bulunması isteniyor. Çünkü ambulans kullanan şoförlerin gerektiğinde hastalara müdahale edebilmesi gerekiyor. İşte bu müdahalenin doğru bir şekilde yapılması için adayların ilk yardım sertifikasına sahip olması isteniyor.
İlginizi çekebilir: Ambulans şoförü maaşı ne kadar oldu?
Her ne kadar ambulans şoförü alımları için adayların lise mezunu olmaları yeterli kabul edilse de durum tam olarak öyle değil. Evet, alım şartları arasında adayların lise mezunu olmaları yeterli kabul ediliyor. Ancak istenen belgeler arasında acil tıp teknisyenliği bölümünden alınan ön lisans diploması veya sağlık meslek liselerinden alınan lise diploması bulunuyor. Dolayısıyla da adayların bu bölümlerden mezun olmaları alımlarda kendilerine önemli bir avantaj sağlıyor.
Burada bahsedilen şartlar genel anlamda devlet hastanelerinde yapılacak alımlar için geçerlidir. Özel hastaneler ise yaptıkları alımlarda adayların araç kullanma kabiliyetlerine ve ilk yardım sertifikasına sahip olup olmamalarına bakıyor. Özel sektör bu noktada şartları biraz daha esnek tutuyor. Yani lise mezunları özel hastanelerde ambulans şoförü olabilmektedir.
Lise Mezunu Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?
Lise mezunu ambulans şoförü olmak için KPSS’den istenen puanın alınması, B sınıfı ehliyet sahibi olunması ve acil yardım sertifikasının bulunması yeterlidir. Evet, lise mezunları da ambulans şoförü olabilir. Ancak ambulans şoförlüğünün şartları incelendiğinde adayların lise mezunu olmaları şartı ile anlatılmak istenenin adayların en az sağlık meslek lisesi mezunu olması olduğu anlaşılıyor. Yani Anadolu Lisesi veya imam hatip lisesi mezunları ambulans şoförlüğü için başvuru yapamıyorlar.
Sağlık meslek lisesinden mezun olanlar, gerekli şartları taşımaları durumunda uygulamalı olan sınava katılabilirler. Uygulamalı sınavda adaylar zor şartlarda ambulansları kullanır. Belli bir noktaya olabildiğince hızlı gitme, geri geri gelme, park etme gibi uygulamalar yaptırılır. Yapılan bu sınavda başarılı olan adaylar kamu ambulans şoförü olarak göreve başlar.
Ambulans şoförü olma konusunda istekli olanların Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan alımları yakından takip etmesi gerekiyor. Alımlar, her yıl en az bir defa yapılıyor. Bazı dönemlerde ihtiyacın fazla olmasına bağlı olarak yılda iki defa alım yapılabiliyor. Alım döneminden önce KPSS’ye girilmeli ve bakanlık tarafından açıklanacak taban puanın üzerinde puan alınmış olunmalıdır. Diğer şartların da sağlanması ile uygulamalı sınavlara girilebilir.
Uygulamalı sınavda başarılı olan adaylar daha sonraki dönemlerde eğitimlere alınır. Eğitim sürecinde özellikle araç kullanmaya dair ileri sürüş teknikleri gösterilir. Adayların bu eğitimleri de başarıyla tamamlamaları gerekiyor.
Özel Hastanede Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?
Özel hastanede ambulans şoförü olmak için lise mezunu olunması ve ileri sürüş teknikleri ile araçların kullanılması yeterlidir. Özel hastaneler, ambulans şoförü alımlarında devlet hastanelerine göre daha esnek şartlara sahiptir. Burada esas olan temel şartların sağlanması ve araçların etkili bir şekilde kullanılmasıdır.
Acil durumlarda olabilecek en kısa sürede olay yerine ulaşmak ambulans şoförlerinin temel görevleridir. Bunu yaparken teoride diğer sürücülerin yol verecekleri kabul ediliyor. Ancak ülkemizdeki pratiklere ve yaşanmış olaylara bakıldığında durumun tam olarak teorideki gibi görünmediği ortaya çıkıyor. Bundan dolayı adayların araçları etkili bir şekilde kullanması trafikte sakin kalması, olay yerinde gördüklerinden etkilenmemesi ve soğukkanlılığını her zaman koruması gerekiyor. Özel hastaneler için işte burada bahsedilen şartlar yeterlidir.
Özel sektör hastanesinin ambulans şoförü olmak isteyenler hastanelerin alım yaptıkları dönemlerde başvuru yapmalıdır. Bazen bu alımlar İŞKUR üzerinden yapılabilir. Bazen de hastaneler direkt olarak kendileri alımı gerçekleştirebilir. Dolayısıyla alım nasıl yapılırsa yapılsın gerekli şartların sağlanarak doğru tarihlerde başvuru yapılmalıdır.
Ambulans Şoförü Maaşı Ne Kadar?
Ambulans şoförü maaşı; devlette ortalama olarak 7.000 TL iken, özel sektörde ise ortalama 5.000 TL’dir. Ancak burada bahsedilen rakamlar ortalamadır. Devlette görev yapanların maaşları; kıdem, derece, BES kesintisi, aile ve çocuk yardımına göre değişiyor. Özel sektörde görev yapanların maaşları ise iş yoğunluğu ve deneyime göre farklılık gösteriyor.
No Comment! Be the first one.