Bekçi nasıl olunur? Bekçi olma şartları nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve bekçilikle ilgili merak ettiğiniz diğer hususları sizler için derledik.
Bekçi Nasıl Olunur, Başvuru Şartları Nelerdir?
İçerik Rehberi
Bekçi olmak için öncelikle başvuru şartlarının sağlanması bunun ardından ise yapılacak yazılı, fiziki ve sözlü sınavın geçilmesi gerekiyor. Bu sınavlarda yüksek puan alan ve rakiplerinin önüne geçenler bekçi olarak görev yapmaya hak kazanırlar.
Bekçi olmak isteyen adayların öncelikle başvuru şartlarını sağlaması gerekiyor. Bekçiliğe başvuru için gerekli olan şartlar zaman zaman değilse de genel olarak şartlar şu şekildedir;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmak (veya dengi bir okul)
- Başvuru yapılan tarih itibariyle 18 yaşını doldurmuş, 30 yaşını doldurmamış olmak (31 yaşından gün almamak)
- Askerlik görevini tamamlamak
- Başvuru yapıldığı dönemde herhangi bir siyasi partiye üye olmamak, siyasi partide resmi bir görevde bulunmamak
- Sağlık sebebi haricindeki nedenlerden dolayı polislikten çıkarılmamış olma
- Yüz kızartıcı suça karışmamak ve bundan ceza almamak
- Güvenli soruşturmasından ve arşiv taramasından sorunsuz şekilde geçmek
- Başvuru yapılan yerleşim yerinde en az 1 yıldır ikamet etme
- Adayların boylarının en az 167 cm olması
- Adayların vücut kitle indekslerinin 18 ile 27 arasında olması
- Kamu görevinden çıkarılmamış olmak
- Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmak
- İlgili sağlık yönetmenliğinde belirtilen şartları sağlıyor olmak
- Silahlı taşıma veya silah ile görev yapmaya engel hukuki bir durumun olmaması
- Uyuşturucu madde kullanmıyor olmak (Başvuru sırasında uyuşturucu tedavisi görmüyor olmak)
- Milli güvenliğe tehdit olarak kabul edilen terör örgütleri ve yapılarla irtibatının ve iltisağının bulunmaması
Bekçi olma şartları genel itibariyle bu şekildedir. Burada belirtilen şartların zaman içerisinde değişebileceği unutulmamalıdır. Örneğin; geçmişteki şartlarda adayların ilkokul mezunu olması yeterliydi. Ancak yapılan değişiklikle bu şart değiştirilmiş ve adayların en az lise mezunu olması şartı aranmaya başlanmıştır.
İlginizi çekebilir: Bekçi maaşları 2024 yılında ne kadar oldu, yükseldi mi?
2024 Yılında Bekçi Olmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Bekçi olmak isteyen adayların öncelikle başvuru şartlarını taşıması gerekir. İstenen şartları sağlayan adaylar; yazılı, sözlü ve fiziki sınavdan geçerek bekçi olabilir. Bekçi alımı yapılırken adayların girdiği sınavlar dikkate alınıyor. Yazılı sınav puanın %25’i, fiziki sınav puanının %25’i ve sözlü sınav puanın %50’si alınarak adaylar arasında sıralama yapılıyor. Sıralama göre kazanan adaylar belirleniyor.
Bekçi alımı ilanlarına başvuracak adayların bazı belge ve evrakları hazırlaması gerekiyor. Başvuruda istenecek olan belge ve evraklar şunlardır;
- Sınava başvurulduğunu gösteren dilekçe
- Nüfus cüzdanı (Pasaport veya ehliyet)
- Mezuniyet diploması (En az lise veya dengi okul)
- Son 1 yıl içinde çekilmiş olan 4 adet biometrik fotoğraf
- Başvuru yapılan il sınırları içerisinde ikamet edildiğini gösteren resmi belge
- Askerlik hizmetinin tamamlandığını gösteren belge
- Adayların daha önceki dönemlerde yaş düzelttirmesi yapması durumunda, buna ilişkin belgeler
- Sağlık raporu
- Sınav ücretlerinin yatırıldığını gösteren banka dekontu
Bu evrakların istenen tarihten önce hazırlanması ve sınavlara katılmadan önce ilgili birime teslim edilmesi gerekiyor.
Lise Mezunu Bekçi Nasıl Olunur?
Lise mezunu bekçi alımları için adayların istenen şartları taşıması, sonrasında ise yapılan yazılı, fiziki ve sözlü sınavda başarılı olması gerekiyor. Böylece lise mezunu olan adaylar bekçilik eğitiminin ardından bekçi olarak göreve başlayabilir.
Bekçi adaylarının öncelikle alım için yapılacak ilanları takip etmesi gerekiyor. Alıma ilişkin kılavuz yayınlandıktan sonra başvuru sürecine dair ayrıntılı bilgi buradan edinilebilir. Adaylar, başvuru tarihlerini kaçırmadan ön başvuruyu yapmalıdır. Ön başvuru, kılavuzda belirtilen internet adresinden e-devlet şifresi ile yapılıyor. Ön başvuruyu adaylar kendileri yapabilir.
Ön başvurular polis akademisi internet sitesi olan https://pa.edu.tr/ adresinden yapılabilir. Bunun dışında ikinci bir yol ise e-devlettir. Bekçi adayları, e-devlet şifreleri ile e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sorgulama bölümüne bekçi başvuru yazarak ilgili sayfaya giriş yapabilir. Buradaki form doldurularak ön başvuru tamamlanabilir.
Ön başvuruyu tamamlayan adaylar mesai saatleri içerisinde başvuru merkezlerine sağlık kontrolleri için başvuru yapmalıdır.
Ön başvurudan sonra belirtilen tarihlerde adaylar yazılı, fiziki ve sözlü sınavlara girmelidir. Adayların başarılı kabul edilmesi için yazılı sınavda en az 50, fiziki sınavda en az 60 ve sözlü sınavda ise en az 70 alması gerekiyor. Bu puanların altında alan adaylar başarısız kabul ediliyor ve eleniyor. Belirtilen puanların üzerinde alanlar ise puan önceliğine göre sıralanıyor ve kazanan adaylar belirleniyor.
Bu arada, eğer ilgileniyorsanız AFAD çalışanlarının maaşları içeriğimiz tam size göre!
Bayan Bekçi Nasıl Olunur?
Kadın bekçi olmak için başvuru şartlarının sağlanması ve sınavlardan başarılı olunması gerekiyor. Bayan adaylar için farklı başvuru şartları bulunmuyor. Bekçi alım şartları hem erkekler hem de bayanlar için geçerlidir. Ancak bayan alımlarda bayanlar kendi arasında sıralanır ve kazanan adaylar bu şekilde belirlenir.
Bekçi Olmak İçin Ne Yapmamız Lazım?
Bekçi olmak için yapılan sınavlardan yüksek puanlar alınması gerekiyor. Başvuru şartlarını taşıyan adaylar üç farklı sınava alınır.
Adaylar ilk olarak yazılı sınava alınır. Bu sınavda; matematik, Türkçe, hayat bilgisi, genel kültür ve genel yetenek gibi alanlardan sorular var. Adayların başarılı sayılabilmesi için yazılı sınavdan en az 50 puan alması gerekiyor. 50 puanın altında alan adaylar eleniyor.
Yapılan ikinci sınav ise adayların fiziki yeterlilikleri ile ilgilidir. Adayların kabiliyetleri ve fiziki durumlarının dikkate alındığı sınavda başarılı olmak için adayların en az 60 puan alması gerekiyor. Burada da 60 puan altında alan adaylar eleniyor.
Son olarak ise adaylar sözlü mülakata giriyor. Burada adayların kendilerini ifade etme becerileri, özgüven, vücut dili gibi özelliklerine bakılıyor. Sözlü sınavdan başarılı olabilmek için adayların en az 70 puan alması gerekiyor.
Bekçi Sınavı Ne Zaman 2024?
Bekçi sınavı, İçişleri Bakanlığı içerisindeki ilgili birimlerin belirlemiş olduğu tarihlerde yapılıyor. Pandemi nedeniyle sınav tarihlerinde farklı değişiklikler olabiliyor. 2020 yılı içerisinde yapılması planlanan bekçilik sınavı salgın nedeni ile 2024 yılı Ocak ayında yapılabilmişti. Bundan dolayı sınav tarihleri ile ilgili net bilgi vermek yanlış olacaktır. Adayların bu konuyla ilgili yapılacak açıklamaları takip etmesi gerekiyor. 2024 bekçilik alimi ile ilgili açıklamalar yakın zamanda yapılacaktır.
Bekçi Olmak İçin Hangi Sınava Girilir 2024?
Bekçi olmak için adaylar yazılı, sözlü ve fiziki sınava girer. Yazılı sınavda adaylara temel bilgiler, genel kültür ve genel yetenek alanlarından sorular yöneltilir. Fiziki sınavda ise adayların fiziki kabiliyetlerinin anlaşılması için fiziki hareketler yaptırılır. Sözlü sınavda ise adayların özgüvenleri, kendilerini ifade etme yetenekleri ve vücut dilleri değerlendirilir.
Çarşı ve mahalle bekçilerinin girmesi gereken sınavlar bunlardır. Bunun dışında KPSS, üniversite sınavı gibi ulusal çapta yapılan sınavlara girmeleri gerekmez.
Askerden Muaf Olanlar Bekçi Olabilir Mi?
Bekçi olmak isteyen adayların öncelikle başvuru şartlarını sağlaması gerekir. Başvuru şartlarını taşımayan adayların başvuruları kabul edilmez. Askerden muaf olanlar için bekçi nasıl olunur sorusunun cevabı maalesef olumsuzdur.
Başvuru şartları incelendiğinde, askerlik ile ilgili bir madde olduğu da görülüyor. Bu maddeye göre adayların askerliklerini yapmış olması gerekiyor. Dolayısıyla askerlikten muaf olanlar bekçi olamazlar.
Bekçiler Kaç Gün Çalışır?
Bekçiler, haftada 5 gün çalışır. Haftalık çalışma süreleri 40 saattir. Güneşin batışından, doğuşuna kadar olan zaman dilimlerinde görev yaparlar. Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapan bekçilerin görevleri saat 21.00’de başlar ve sabah saat 05.00’de sona erer. Gerekli olan durumlarda bekçilerin görev sürelerinde değişiklikler yapılabilir.
Bekçilerin silah taşıma yetkisi var. Peki, bekçiler sivilken silah taşır mı? Evet, bekçiler emniyet personeli statüsündedir ve 7/24 silah taşıma yetkileri var. Bunun için ekstra bir ruhsata ihtiyaçları yoktur.
Mahalle Bekçisi Ne Zaman Kaldırıldı?
Mahalle bekçisi alımları, 1974 yılında tamamen durduruldu. Ancak bu döneme kadar alınan bekçiler görev yapmaya devam etti. 2008 yılında ise bekçiler emniyet hizmetleri sınıfına alındı ve görevlerine burada devam ettiler.
Dövmesi Olan Bekçi Olabilir Mi?
Bekçi olmak için adayların düzgün bir fiziğe sahip olmaları istenir. Vücudunda dövme olanlar, dövmenin bulunduğu yere göre bekçi olabilir veya olmayabilir. Bilindiği gibi yaz aylarında bekçiler yarım kollu üniformalar giyiyor. Eğer dövme, yaz aylarında giyilen üniforma sonrasında dışarıdan görülüyorsa adaylar bekçi olamaz. Ancak dövme görülmeyecek bir yerde ise adaylar bekçi olabilir.
Bekçilikte Parkur Var Mı?
Bekçilikte parkur var. Fiziki sınav, bu parkurun üzerinde yapılır ve adayların parkuru 50 saniyede tamamlaması istenir. Eğer adaylar 50 saniyede parkuru tamamlayamaz ise fizik sınavından kalır ve elenir. Bu aşamadan sonra adaylar diğer sınavlara giremez. Parkuru 40 saniyede tamamlayan adaylar 100 tam puan alır. 49 veya 50 saniyede tamamlayanlar ise 60 puan alır.
Bu aşamada bekçilik fiziki yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat aynı gün mü sorusunun cevabı da verilebilir. Adaylar, ilan edilen sınav tarihlerine göre fiziki ve sözlü sınava alınır. Geçmişteki uygulamaların bir kısmında adaylar aynı gün sözlü ve fiziki sınava alınmıştır.
Bekçiler Gündüz Çalışır Mı?
Bekçiler, ilgili mevzuat gereğince güneşin batımı ile doğuşu arasında görev yapar. Dolayısıyla görev süreleri gece saatleridir. Ancak ihtiyaç olması durumunda bekçilerin görev sürelerinde değişiklik yapılması mümkündür. Böyle durumların yine ilgili mevzuata uygun olması gerekiyor. Toplumsal olaylar, acil durumlar ve benzeri beklenmeyen hallerde bekçileri gündüz saatlerinde görev yaparken görebilirsiniz.
Bekçi Yıllık İzni Kaç Gün?
Çarşı ve mahalle bekçileri, hizmet yılına göre farklı sürelerde yıllık izin kullanır. 15 yıla kadar hizmeti bulunan bekçiler 20 gün yıllık izin kullanabilirken, 15 yıldan fazla hizmeti olan bekçilerin yıllık izinleri 30 gündür.
Bekçiler Sakal Bırakabilir Mi?
Bekçiler emniyet mensubu oldukları için kılık ve kıyafet yönetmeliğine uygun hareket etmelidir. Bu kapsamda bekçilerin sakal ve bıyık bırakmaları yasaktır.
Kolunda Faça Olan Bekçi Olabilir Mi?
Kolunda faça olan ve faça izi dışarıdan görünen adaylar bekçi olamaz. Ancak yazlık yarım kollu üniforma giyildiğinde dahi faça izin dışarın görülmüyorsa bu durum adayların bekçi olmasına engel değildir.
No Comment! Be the first one.