Ülkemizdeki apartman sayısının artması ve çoklu yaşam alanlarının popüler olması ile birlikte apartman gürültü yönetmeliği gündeme gelmeye başlıyor. Özellikle internet ve sosyal medyalarda sık sık aranan apartman gürültü yönetmeliği merak edilir iken sizlere bu konuda hakkında bilgiler vermek istiyoruz.
Apartman gürültü yönetmeliği, hukuki olarak var olan bir yönetmelik değildir. Ancak özellikle apartmanlarda alt ve üst komşular arasında yaşanan sorunlar sonrasında ortaya çıkmış bir kavramdır. Özellikle Pazar günleri olmak ile birlikte tüm saatlerde gürültü ile rahatsız edici davranışlar ilgili makamlara şikayet edilir.
Apartman Gürültü Yönetmeliği Nedir?
İçerik Rehberi
Apartman sakinlerinin birbiri ile şüphesiz ki kimi zamanlarda sorunlar meydana gelebiliyor. Üst komşunun sürekli olarak yüksek sesle müzik dinlemesi veya alt komşunuzdan gelen sesler. Gece veya gündüz fark etmeksizin toplu yaşam alanlarındaki kişiler için uyulması gerekli olan yazılı ve yazısız kurallar yer alıyor.
Apartman gürültü yönetmeliği sadece bina içerisindeki kat sakinlerinin sorunlarını ele almaktadır. Binanın ses yalıtımı ve çevresindeki gürültü ile ilgili bu yönetmelik ile işlemler yapılmamaktadır. Bina içerisinde komşularınızdan dolayı aşağıdaki nedenleri le sorunlar yaşayabilmeniz mümkün. Apartman gürültü yönetmeliği hukuki olarak yer alan bir işlem olmasa da Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik çevresinde değerlendirilmeye alınmakta ve işlem yapılmaktadır.
Gürültü yapan komşuya diğer apartman sakinlerinin şikâyet etme hakkı bulunuyor. Apartman yönetimi bu şikayeti gerçekleştirebilir iken aynı zamanda bireysel olarak şikayet de ediliyor.
İlginizi çekebilir: taşınma izni nedir, nasıl alınır
Apartmandaki Gürültü Kaynaklı Sorunlar Hangileridir?
Apartman gürültü yönetmeliği ile apartman içerisindeki ele alınabilecek sorunlar farklılık gösteriyor. Bu sorunların en çok yaşananları ise şu şekilde;
- Aile içerisindeki çiftlerin birbiri ile olan şiddetli kavga sesleri
- Gündüz veya gece devamlı olarak müzik aletlerinin yüksek sesli olarak kullanılması
- Televizyon ve diğer iletişim kanallarının yüksek sesli olarak kullanılması
- Üst katta oturan komşuların sürekli olarak topuklu ayakkabı, terlik veya diğer yüksek ayak sesleri
- Evin içerisinde gerçekleştirilen spor aktivitelerinden kaynaklanan yüksek sesler
- Çocukların belirli saatler dışında gerçekleştirdiği yüksek sesler, bağırmalar ve koşturmaları
- Belirli saatler dışında ev içerisinde gerçekleştirilen temizlik işlerinden meydana gelen sesler
- Daire içerisinde belirli saatler dışında gerçekleştirilecek olan tadilat işlerinden meydana gelen sesler
- Sürekli olarak eşyaların yere düşürülmesinden oluşan sesler
- Evcil hayvan sesleri
- Alkol ve diğer bağımlılık yapan ürünlerin kullanımı sonrasında çevreye verilen rahatsızlıklar
Apartman içerisinde yaşayan tüm daire sakinlerinin gerek farklı sorunlar ile karşılaşmaması gerekse de sağlam komşuluk bağlarının oluşması için çeşitli kurallara uyması gerekiyor. Bu kurallar apartmandaki tüm daireler için geçerli olmaktadır.
Komşular arasındaki sorunlar nedeni ile oluşabilecek problemler için 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. Maddesi düzenlenmiştir. İlgili maddenin tam olarak kapsamı ve hukuki olarak açıklaması ise şu şekilde;
Kat maliklerinin, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymaları, özellikle birbirini rahatsız etmemeleri, birbirinin haklarını çiğnememeleri ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlü oldukları biliniyor.
Yine kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümlerin, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanacağı, bu borçları yerine getirmeyenlerin de kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olduğu
Apartman gürültü yönetmeliği kapsamında suiistimal edilmemesi adına pek çok farklı nokta yer alıyor. Komşuların birbiri ile olan şikayetlerinde “gürültü” kavramı ve niteliği aynı zamanda boyutu için önemli kriterler yer alıyor. Gürültüden rahatsızlık olarak tanımlanan ve şikayet edilen durumlar ile ilgili hukuki olarak başvurunuz sonrasında pek çok test ve tespit uygulanıyor.
İlginizi çekebilir: elektrik aboneliği açtırma
Apartmanda Gürültü Yapmanın Cezası Ne Kadar?
Apartman içerisinde gürültü yapan komşuya para cezası işlemi yasal merciler tarafından uygulanıyor. Sürekli olarak gürültü yapılması konusunda rahatsızlıklarınızı ilgili mecralara aktardıktan sonra Türk Ceza Kanunu çerçevesinde yasalara göre işlem yapılıyor.
Yaşam alanında duyduğunuz rahatsızlıkları Gürültü Yönetmeliği kapsamında şikayet etmeniz ve tespitler sonrasında onaylanması durumunda ceza uygulanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan cezai işlem tutarı ise 1.461 TL’dir.
Eğer şikayete konu olan alan bir iş yeri ise ceza miktarı artış gösteriyor. Gürültü Yönetmeliği kapsamında iş yerlerinde uygulanan cezai işlem tutarı ise 14.740 TL’ye kadar çıkabiliyor.
İlgili şikayet sonrasında ölçüm yapılabilecek bir durum olmaması durumunda Kabahatler Kanunu kapsamında ceza uygulanır. İlgili ceza tutarı ise gürültü oluşmasından dolayı 187 TL, rahatsızlık vermekten dolayı 187 TL olarak toplam 374 TL’dir.
İlginizi çekebilir: emlak gelir vergisi hesaplama nasıl yapılır
Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikâyet Edilir?
Apartman sakinlerinin uyması gereken kuralların başında komşularını gürültü nedeni ile rahatsız etmemek yer alıyor. KMK 18. Madde gereği ile apartmanların tamamı için geçerli olan gürültü ve çekilmez durumlar için şikâyette bulunulabiliyor.
Komşuluk bağlarının bozulmaması nedeni ile şikayet öncesinde gerek bizlerin, gerekse de kolluk kuvvetlerinin önerileri yer alıyor. Eğer bunlara rağmen gürültü nedeni ile rahatsızlık duyuyorsanız şikâyet için aşağıdaki aşamaları yapabilirsiniz.
Apartman içerisinde sorun yaşadığınız komşunuz ile birebir tartışma gerçekleştirmeden konuşarak sorunları çözmeye çalışın. Komşunuz ile yapacağınız konuşmada sorunlar ve çözümler üzere konuşun.
Komşunuz ile sorunu çözememeniz durumunda kiracı ise ev sahibi ile görüşmeyi deneyin. Eğer ev sahibi ise apartman yönetimine sorunu ileterek çözüm arayın. Komşunuz ile gürültü konusunda anlaşarak bir çözüm bulamamanız durumunda öncelikle noterden ihtar göndermeniz gerekiyor. İlgili ihtar için noterliklere gürültü nedeni ile demeniz yeterlidir.
Eğer sorununuz ihtarnameden sonra da çözülmediyse 155 polis imdat hattını aramanız gerekiyor. Kolluk kuvvetleri ilgili kişiye 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. Maddesi kapsamında cezai işlem uygulayacaktır.
Kolluk kuvvetleri tarafından çözüm üretilmemesi durumunda Apartman Gürültü Yönetmeliği kapsamındaki şikayetlerinizi belediyelere yapmalısınız. İlgili kanun ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işlem yapar iken şikayetlerinizi belediyeler almaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Apartmanlarda Hangi Saatlerde Gürültü Yapılmaz?
Hafta içi gündüz 13:00 ve 15:00 arasındaki saatlerde, geceleri 19:00 ve 07:00 saatlerinde gürültü yapılmaz. Hafta sonu ise gece 00:00’dan sonra gürültü yapılmaz.
Çok Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir?
Gürültü yapan komşular Şehircilik Bakanlığı’nın 181 Alo Gürültü Şikayet Hattı’na şikayet edilebilir.
Gürültü Yasağı Saat Kaçta Başlar?
Hafta içi gündüz 13:00 ve 15:00 arasındaki saatlerde, geceleri 19:00 ve 07:00 saatlerinde gürültü yasakları devam eder. Hafta sonu ise gece 00:00’da gürültü yasağı başlar.
Saat Kaçta Matkap Çalıştırılır?
EGM asayiş büroları tarafından yapılan açıklamaya göre akşam saat 19:00 ile sabah 07:00 arasında matkap çalıştırılmaz.
Elektrik Süpürgesi Hangi Saat Kaçta Çalıştırılır?
Mesai günlerinde saat 13:00 ila 15:00 arasında ve 19:00 ila 07:00 saatleri aralığında elektrikli süpürge çalıştırılmaz.
Evde Tadilat Yapmak İçin İzin Alınır Mı?
Büyük çaplı tadilatlarda belediyenin imar bölümünden tadilat ruhsatı alınmalıdır.
Gece Çamaşır Makinesi Çalıştırmak Yasak Mı?
Gece çamaşır makinesi çalıştırması apartman yönetmeliğince belirtilmediği sürece yasak değildir.
son çevre kanunda düzenlemelerini okursanız orada bunların çoğu kapsam dışı bırakıldı. Geçmiş olsın