İntörn doktor maaşı ne kadar, intörn doktor nedir, ne iş yapar? İntörn kavramı ile ilgili merak ettiğiniz bütün soruların cevapları bu yazımızda mevcut!
İntörn Doktor Nedir? Kime Denir?
İçerik Rehberi
Staj faaliyetleri üniversitelerin hemen hemen her bölümünde gerçekleştiriliyor. Öğrenciler bu stajlar sayesinde alanlarında az da olsa deneyim kazanabiliyorlar. Bu staj kavramı tıp fakültelerinde bir miktar değişiklik gösteriyor.
Tıp fakültesi öğrencileri 6. sınıfa yani son sınıfa geldiklerinde stajyer doktor olarak çalışmaya başlarlar. Staj yapan bu tıp fakültesi öğrencilerine intörn adı verilir. Tıp fakültelerinin yoğun bir şekilde uygulamalı eğitimler vermesi nedeniyle altıncı sınıf tıp eğitiminde önemli bir yer edinmiştir.
Ön hekim olarak da adlandırabileceğimiz intern doktor kavramı pratisyenlikten önceki son eğitimlerdir. İntörn doktorlar son senelerine geldikten sonra öğretim üyesi rehberliğinde farklı kliniklerde staj çalışmaları yaparak mesleğe yönelik deneyimler kazanır. Ancak bu dönemde henüz doktor olarak görev yapma yetkileri yoktur.
İntörn Doktor Nasıl Olunur?
İntörn doktor olmak için tek şart tıp fakültesinde öğrenci olmak ve son sınıfa gelmektir. Eğer bir tıp fakültesi öğrencisi son sınıfa kadar başarılı bir şekilde geldiyse son sene öğretim üyelerinin gözetimi altında intörnlük yaparlar.
İntörn doktorlar staja kendi üniversitelerinin hastanelerinde başlarlar. Ya da anlaşmalı diğer araştırma hastanelerinde de staj yapabilirler.
İntörn doktorluk eğitimi bütün tıp fakültesi öğrencilerinin alması gereken bir eğitimdir. İntörn eğitimi almayan bir tıp fakültesi öğrencisi hem mezun olamaz hem de mesleki anlamda deneyim kazanamaz.
İntörn Doktor Ne İş Yapar?
İntörn doktorlar eğitim gördükleri 5 sene içerisinde kazandıkları teorik ve beceri temelli bilgileri uygulamaya dökerler. Başlarında öğretim üyeleri ve çalışan diğer doktorlar olur.
İntörn olarak çalışan doktorlar hasta takip etme, tanıda hocalarını izleme, küçük çaplı tıbbi uygulamalar yapma, ilaç uygulama vb. işlemler yaparlar. Tam olarak bir doktor sayılamadıkları için risk içeren işlemlerde görev almazlar.
İntörn Doktor Maaşı 2024
2012 yılında alınan bir karar doğrultusunda intörn doktorlara da maaş bağlanmaya başlandı. 2012 yılından bu yana intörn doktor eğitimi döneminde her öğrenciye küçük çaplı ödemeler yapılmıştır.
İntörn doktor maaşları belirlenirken asgari ücret göz önünde bulunduruluyor. Maaşlar asgari ücretin üçte biri olarak belirlenmiştir. Bu da güncel rakamlarla 3.800 TL civarı anlamına geliyor. Şu an intörn doktorlar her ayın belirli günlerinde 4.000 TL seviyelerinde maaş alıyor.
İntörn doktorlar yoğun çalışma saatleri ve nöbet gibi faktörlerle karşı karşıya kalsalar da stajyer statüsünde oldukları için aldıkları maaşlar bu seviyelerde. İlerleyen süreçlerde asgari ücrete zam yapılması durumunda intörn doktorların maaşları da dolaylı olarak artış gösterecektir.
İntörn doktor maaşı hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Merak ettiğiniz başka bir konu varsa bunu bize yorum olarak iletebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Tıp öğrencisi ne zaman para kazanmaya başlar?
Tıp öğrencileri altıncı sınıfta para kazanmaya başlar.
İntörn doktor ne yapar?
İntörn doktorlar 5 sene içerisinde gördükleri teorik ve teknik bilgileri uygulamaya başlarlar.
Tıp öğrencileri stajda para alıyor mu?
Tıp fakültesi öğrencileri son sınıfa geldiklerinde stajda para almaya başlıyor.
Tıp staj parası ne kadar?
Tıp fakültesi intörn doktor staj parası 3.800 TL civarındadır.
Stajyer doktorlara ne ad verilir?
Stajyer doktorlara intörn doktor adı verilir.
No Comment! Be the first one.