Usta öğretici maaşları ne kadar, usta öğreticiler ne iş yapar, usta öğretici nasıl olunur? Usta öğretici mesleği ile ilgili bütün detayları bu içeriğimizde paylaştık.
Usta Öğretici Nedir? Kime Denir
İçerik Rehberi
Usta öğreticiler halk eğitim merkezi, meslek liselerinde, kamuya bağlı veya özel sektörde faaliyet gösteren kurslarda ve seminerlerde görev alan eğitmenlerdir. Bu kişiler tecrübeli oldukları alanlarda öğrencilerine tecrübelerini aktaran eğitmenlerdir. Örneğin bir kişi diksiyon konusunda usta öğreticilik konumuna yükselmiş ise yaşları fark etmeksizin bütün öğrencilerine yalnızca işaret dili ile ilgili bilgiler verir.
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından istihdam edilen usta öğreticiler normal öğretmenler gibi değildir. Normal öğretmenler üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olduktan sonra öğretmenlik görevini yerine getirirken bu kişilerde üniversite okuma şartı yoktur.
Usta öğreticilikte esas olan kişinin ilgili alanda ne kadar tecrübeli olduğudur. İlk etapta çırak, kalfa ve usta gibi eğitimleri alan bu kişiler tercih ettiği alanda usta öğreticilik belgesini alır, çeşitli okul ve kurslarda faaliyet gösterir.
Usta Öğretici Ne İş Yapar?
Usta öğreticinin tek ve en önemli işi bildiğini karşısındakine öğretmektir. Belgesini alan usta öğreticiler 7 yaşından tutun da 60 yaşına kadar çok geniş bir aralıkta öğrenci kitlesi ile iç içedir. Bu öğreticiler kendilerini geliştirdikleri alanda edindiği tecrübe ve deneyimleri karşısındaki kişilere aktararak onların da ustalaşmasına yardımcı olur.
Usta öğreticiler her ne kadar normal öğretmenler gibi olmasalar da eğitmenlik yönlerinin benzer olması gerekir. Usta öğreticiler de tıpkı öğretmenler gibi öğrenci ile nasıl iletişime geçileceğini, onlara bir konunun nasıl öğretileceğini ve en önemlisi bir eğitmen olarak nasıl yaklaşım sergileyeceklerini bilmelidir.
Usta Öğretici Nasıl Olunur?
Usta öğretici olmak isteyen bir kişinin öncelikle çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimlerini tamamlaması gerekir. Bu eğitimler Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren “Halk Eğitim Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezleri” bünyesinde verilir. Eğitimler genellikle Eylül aylarında yoğunlaşır.
Ustalık eğitimlerini de tamamlayan adaylar son olarak usta öğretici sınavlarına girmelidir. Bu sınavlardan en az 45 puan alan usta öğreticiler ustalık belgesi ve öğretici belgesi sahibi olur.
Usta Öğretici Çalışma Alanlar
Usta öğreticilerin çalışma alanları MEB’e bağlı okullar, halk eğitim merkezleri, kurslar ve seminerlerdir. Hem okul ortamında hem de dışarıda çalışırlar.
Usta öğreticiler hem kamuda hem de özel sektörde iş bulabilirler. Hafta içi çalışan ve hafta sonu normal öğretmenler gibi izinlerini kullanan usta öğreticiler ders saati ücreti ile maaşlarını alırlar. Özel sektördeki usta öğreticiler ise hem ücretli öğretmen gibi ders saatinin hesaplanması ile hem de sabit maaş ile kazanç elde edebilir.
İlginizi çekebilir: ücretli öğretmen maaşları ne zaman yatar
Usta Öğretici Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar?
Usta öğreticiler ders saati ile ödemelerini alırlar. Şu an kamuda usta öğreticiler için ders ücretleri ortalama 80 TL civarındadır. Bu eğitmenler verdikleri ders kadar ücret alırlar.
Özel sektörde çalışan usta öğreticilerin maaşları ise genellikle sabittir. Özel sektördeki usta öğreticiler ortalama 9.500 TL kadar maaş alır.
Usta öğretici maaşları ne kadar konulu yazımızın da sonuna geldik. Kamu ve özel sektörde öğretmen maaşları ve ek ders ücreti ne kadar merak ediyorsanız yazdığımız diğer içeriklere göz atabilirsiniz.
No Comment! Be the first one.