Leasing Nedir? Türleri ve Özellikleri Nelerdir
Leasing nedir sorusu, işletmeler ve bireysel kullanıcılar için önemli bir finansman yöntemine dikkat çekmektedir. Geleneksel kredi yöntemlerinin dışında alternatif bir finansman aracı olarak öne çıkan leasing, birçok sektörde faaliyet gösteren işletmelerin ve bireysel kullanıcıların ihtiyaç duyduğu taşıt, makine ve ekipman gibi değerli varlıkları kullanabilmesine imkan tanır. Peki, leasingin avantajları nelerdir ve hangi durumlarda tercih edilmesi daha uygun olacaktır? Bu yazımızda, leasingin temel prensipleri, işleyiş şekli ve sağladığı faydaları profesyonel bir dil ile ele alacağız. Ayrıca, leasingin maliyetlerini ve bu finansman yönteminin doğru bir şekilde nasıl kullanılması gerektiğine dair değerli bilgiler sunarak, finansal hedeflerinize daha hızlı ulaşmanızı sağlayacağız.
Leasing Nedir, Türleri Nelerdir?
İçerik Rehberi
Leasing türleri temel olarak Finansal Kiralama ve Faaliyet Kiralaması olarak iki çeşide sahiptir. Ancak Dolaylı ve Dolaysız Leasing, Brüt ve Net Leasing, Taşınır ve Taşınmaz Leasing, Yatırım ve Tüketim Leasingi, Satış ve Geri Kiralama, Kısa Süreli ve Uzun Süreli Leasing olarak da çeşitlendirilmektedir. Bu Leasing türlerinin kendilerine has özellikleri bulunuyor. Leasing sözleşmesinin detayları da bu türün özelliklerine göre değişiklik gösteriyor.
Yatırım malı ile ilgili gerçekleştirilecek olan Leasing işleminin detaylarının tamamı sözleşmelerde belirtilmek zorundadır. Kanunlar gereği eksik ve hatalı sözleşmelerde Leasing operasyonları iptal edilmektedir.
Finansal Kiralama Özellikleri Nelerdir?
- Yatırım sözleşmesine konu olan mal Leasing hizmeti vermekte olan firma tarafından satın alınıyor. Leasing şirketi daha sonra yapacağı Leasing sözleşmesi ile yatırıma konu olan malı kiracıya devrediyor.
- Sözleşme süresinin dolmasından sonra Leasing şirketi üzerine olan mal belirlenen sembolik bir tutar ile kiracıya ait oluyor. Sözleşme devri ile malın gerçek sahibi eski kiracı oluyor.
- Leasing yapılmakta olan mal için kiracı ödemekte olduğu kiraları değil, vade farkını gider olarak gösterebiliyor. Vergi hesaplamasında bu şekilde dikkat edilmelidir.
Faaliyet Kiralaması Özellikleri Nelerdir?
- Sözleşmenizi faaliyet kiralaması olarak hazırlamanız durumunda kira süresi ve sonrasında yatırım malı Leasing firmasının oluyor.
- Daha kısa süreli kiralama operasyonları için tercih edilmektedir. Yatırıma konu olan malın kullanım ömrünün %80’inden az miktarına denk gelen kira süresi ile sözleşme yapılabiliyor.
- Leasing sözleşmesi ile gerçekleştirilen anlaşmada ödenen tüm kira miktarları aylık gider olarak kullanılabiliyor.
- Sözleşme süresinin sona ermesinden sonra yatırıma ait tüm mal veya mallar Leasing firmasına iade edilmektedir.
Dolaylı ve Dolaysız Leasing Özellikleri Nelerdir?
Dolaylı olarak gerçekleştirilecek olan finansal kiralama operasyonlarında Leasing şirketi bulunuyor. Kiraya verilecek mal ile ilgili tüm işlemlerde kiralayan ve kiraya veren arasında Leasing firması operasyonu yönetiyor. Dolaysız finansal kiralama işleminde ise kiralayan ve kiraya veren arasında Leasing firması yer almamaktadır.
Özellikle dolaysız finansal kiralama gerçekleştirir iken sözleşmenin doğru hazırlanması ve uzmanlar tarafından onaylanması gerekiyor. Uzun süreli olarak gerçekleştirilecek olan finansal kiralamada oluşabilecek sorunlarda önem arz ediyor.
Brüt ve Net Leasing Özellikleri Nelerdir?
Kira ödeyen kişiler için önemli bir Leasing türüdür. Brüt ve net Leasing işlemleri muhasebe üzerine karar vermenizi gerektirecek bir özelliktir. Eğer Leasing sözleşmesini brüt özelliği ile gerçekleştirirseniz sigorta, harç, idame, tamir ve bakım dahil tüm işlemlerini firma gerçekleştiriyor.
Net leasing operasyonlarında ise kiralanan mal ile ilgili tüm sorumluluk ve masraflar kiralayan kişiye ait oluyor.
Gelir-gider dengesi kurmak ve operasyon sürecindeki tüm oluşabilecek durumları hesaplayarak bu türü seçmeniz gerekiyor. Brüt leasing için yapılan harcamalar Leasing firması tarafından karşılandığında siz gider gösteremezsiniz. Ancak net Leasing anlaşmasında yapılan masrafları ve diğer tüm detayları gider gösterebilirsiniz.
Taşınır ve Taşınmaz Leasing Özellikleri Nelerdir?
Kiralanan mal veya malların türü ile ilgili bir çeşittir. Eğer taşınabilir bir mal kiralaması için sözleşme imzalıyorsanız taşınır leasing sözleşmesi, taşınmaz bir mal için sözleşme imzalıyorsanız taşınmaz leasing sözleşmesi yapmalısınız.
Her iki sözleşmenin detaylarında taşınır ve taşınmaz malları birbirinden ayıran özellikler ve kullanım detayları yer alıyor.
Yatırım ve Tüketim Leasing Özellikleri Nelerdir?
Her malın sözleşmesi dolayı veya dolaysız olarak yapılsa da niteliği temel kapsam alanına giriyor. Gerçekleştirilecek olan sözleşmede konu olan yatırım malı üretim için ise yatırım malları leasing sözleşmesi, tüketim malı için ise tüketim malları leasing sözleşmesi yapılması gerekiyor.
Leasing sözleşmelerinde yatırım ve tüketim olarak tek bir sözleşme gerçekleştirilemiyor. Leasing yapacağınız malın her iki türden biri olması gerekiyor.
Satış ve Geri Kiralama Özellikleri Nelerdir?
Türkiye’de en çok tercih edilen Leasing işlemleri arasında yer alıyor. Satış ve geri kiralama türünün en temel niyeti işletmenin nakit ihtiyacını karşılamaktır. Bu türden yararlanmak isteyen işletmeler kendilerine ait olan bir malı tekrar kiralamak şartı ile Leasing firmalarına satmaktadır. Satış işleminin ardından Leasing sözleşmesi ile geri kiralamaktadır.
Satış ve geri kiralama leasing yöntemi ile firma nakit ihtiyacına çözüm bulur iken aynı zamanda mevcut malını kira olarak olsa da kullanmaya devam eder. Sözleşmeye göre malı satan ve kiralayan firma sözleşme sonlanmasından sonra malı geri alır.
Kısa Süreli ve Uzun Süreli Leasing Özellikleri Nelerdir?
Finansal kiralama ve faaliyet kiralaması iki farklı süre ile gerçekleştirilmektedir. 3 yıldan az süre olarak gerçekleştirilen anlaşmalar kısa süreli, çok anlaşmalar ise uzun süreli Leasing olmaktadır.
Leasing Avantajları Nedir, Neden Tercih Edilmelidir?
Leasing operasyonları pek çok farklı avantajdan yararlanmak adına tercih ediliyor. Peki, firmaların bu kadar sık tercih ettiği Leasing’in firmalara sunacağı avantajlar nedir?
- %1 KDV avantajı sağlar. Finans kiralama operasyonlarının tamamında yasalar ile birlikte %1 KDV oranı uygulanıyor. Bu şekilde yüksek KDV oranları ile yatırım yapmaktan kaçınabiliyorsunuz.
- Tüm operasyon süreçlerinde Leasing şirketlerinin sağladığı kolaylıklardan yararlanabiliyorsunuz. Gerek zaman, gerekse de diğer maddi-manevi yükünüzü azaltabilirsiniz.
- Leasing şirketlerinin tamamı farklı döviz cinsleri ile hizmet sunuyor. Döviz ile borçlanma sağlayarak avantaj sağlayabilirsiniz.
- Finansman sağlamak ve nakit avantajını gidermek için birebirdir. Şirketin sabit varlıklarını kaybetmeden ve yeni nakit çıkışı olmadan yatırım yapmasını ve büyümesini sağlar.
- Tüm vergi türlerinde ekstra avantajlar sağlar. Yüksek vergi ödemelerinden kurtulmanıza yardımcı olur.
- Satın alma sürecinde yaşanacak olan tüm masraflar için %100 finansman desteği sağlıyor. Bu şekilde şirketinizden herhangi bir nakit çıkışı olmadan yatırım yapmanızı sağlar.
- Esnek geri ödeme seçenekleri ile dikkat çeker. Kiralama operasyonlarında şirketinizin ödeme planına göre özel vade seçenekleri yer alır. Uzun süreli vade seçenekleri ile rahat ödeme imkanı sunuyor.
- Leasing ile gerçekleştirilecek olan yatırımlar banka nezdinde sizleri bir adım avantajlı konuma getiriyor. Leasing operasyonlarında başarı sağlandığında banka teminatlarınız ve kredi limitleriniz artmaktadır.
- Finansal kiralamaya sahip olacak olan mal ve temel ekipmanların sözleşme süresi boyunca sigortası bulunuyor.
Leasing Kimler Yapar?
Leasing gerçekleştirmek için vergi mükellefi olmanız yeterli oluyor. Eğer bir vergi kaydınız var ise Leasing yapma şansınız bulunuyor. Finansal kiralama yapabilecek şirketlerden bazıları;
- Şahıs Şirketleri
- Limited Şirketleri
- Anonim Şirketleri
- Vakıflar
- Çiftçiler
- Ortak Girişimler
Bankaların Leasing İşleyişi Nedir? Hangi Bankalar Leasing Yapıyor?
Türkiye’de özel ve kamu bankaları Leasing hizmeti sunmaktadır. Finans kiralama için özel şirketler gibi hizmet sunan bankalar ile çalışmak isteyenler için aşağıdaki süreçler işlemektedir. Bu süreçler sonrasında bankaların sunacağı finansal kiralamadan daha hızlı yararlanabilirsiniz. Adım adım bankadan Leasing almak;
- Leasing hizmetine konu olan mal veya diğer varlığın belirlenmesinin sağlanması (kiralayacak olan firma belirle)
- Belirlenen mal veya varlığın tüm özelliklerinin olduğu dosyanın hazırlanması ve bankaya Leasing başvurusu yapılması
- Banka tarafından mal veya varlık için tüm araştırmaların uzmanlar tarafından yapılması
- Banka tarafından sizin firmanıza ait tüm geçmiş ve gelecek planınızın, yatırım ürünün kullanım alanlarının ve geleceğinin incelenmesi
- Banka tarafından sizin için hazırlanan ödeme planının hazırlanması ve tarafınıza iletilmesi
- Banka tarafından onaylanan sözleşmeler sonrasında yatırım konu olan mal veya varlığın satın alınması
- Leasing sözleşmesinin yapılması ve malın banka tarafından size teslim edilmesi
Hangi Mallar için Leasing Yapılıyor?
Şirketinizin faaliyet alanı dahilinde tüm mal veya diğer varlıklar için leasing yapabilirsiniz. Tüm incelemeler mal veya varlığın geleceği de hesap edilerek yapılıyor. Türkiye’de Leasing şirketleri ve bankalara en çok başvuru yapılan cihazlar ve ekipmanlar ise şu şekilde;
- Tekstil Makineleri
- Tıbbi Alanda Kullanılmakta Olan Cihazlar
- İş Makineleri
- Güneş Enerji Santralleri
- Tarım Makineleri
- Elektronik Cihazlar
- Metal İşletme Tezgahları
- Isıtma ve Soğutma Ekipman Sistemleri
- Üretim için Kullanılan Tüm Makineler
- Ticari Amaç için Kullanılacak Gayrimenkuller
Belirlenen kira karşılığında sözleşme süresi boyunca taşınır veya taşınmaz size ait oluyor. Daha verimli bir kaynak yönetim imkanı sunmakta olan Leasing orta ve uzun vadeli yatırımları kapsıyor.
Yapacağınız finansal kiralama sözleşmesi süresi boyunca taşınmazların sahibi Leasing firması olur iken sizler kiracı olarak konumlandırılırsınız. Gerçekleştirilecek olan sözleşmenin süresinin bitmesi ile birlikte taşınmazlar Leasing firmasına aktarılmaktadır.
Leasing firmaları için Türkiye’de 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu bulunmaktadır. Finansal kiralama şirketi ve çalışmaları bu kanunlar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
Yorum gönder