Bu yazımızda veteriner nasıl olunur, veteriner ne iş yapar ve veteriner maaşları ne kadar gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Eğer siz de veterinerler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız içeriğimizdeki değerli bilgiler tam size göre.
Veteriner Nedir?
İçerik Rehberi
Veteriner ya da bilinen diğer adıyla veteriner hekim hayvanlar üzerinde çalışmalar yürüten meslek grubudur. Normal insan tıp bilgilerine sahip olmayan ancak hayvan anatomisi üzerinde uzmanlaşan bu kişiler hayvan sağlığı ve verimliliğinin yürütülmesinde görev alır.
Ülkemizde veterinerlik kavramında bir kavram karışıklığı vardır. Üniversitelerin hayvan yetiştiriciliği, at antrenörlüğü ve veteriner sağlık bölümlerinden mezun olan kişilere de veteriner denilmekte. Ancak bu meslek gruplarının veteriner hekimlik ile ilgisi yoktur.
Veterinerler lisans düzeyinde eğitim alan ve üniversitelerin veteriner fakültesinden mezun olan kişilerdir. Diğer meslek grupları da hayvanlar ile ilgili eğitim alsalar da veterinerler kadar bilgiye sahip değildir.
Veteriner Ne İş Yapar?
Veterinerler hayvan sağlığının ve verimliliğinin korunmasında çalışmalar yürütür. Hayvanlar ile ilgilenen bu hekimler dolaylı olarak insan sağlığının da korunmasını sağlar.
Ülkemizde çalışan veteriner hekimlerin çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir;
- Hayvanların üremesinin engellenmesi ya da arttırılması
- Hayvan beslenmelerinin düzenlenmesi
- Hayvan hastalığının teşhis ve tedavisi
- Hayvanlarda hastalıkları ortaya çıkmadan engellemeye ve hayvan sağlığının korunmasına yönelik çalışmalar yapılması
- Hayvandan hayvana ve hayvandan insana bulaşan hastalıkları önleme
Veterinerlerin çalışma alanları yukarıdaki gibidir. Ülkemizdeki hekimlerin geneli hastalık ve üreme konusunda iş yapar. Diğer ülkelerdeki veteriner hekimler bu işlere ek olarak genetik vb. çalışmalar da yürütülür.
Nasıl Veteriner Olunur?
Hayvan hastalıklarına ve üremesine ilgi duyan birçok kişi veteriner hekim olmak ister. Böylelikle veteriner hekim nasıl olunur şeklinde sorular ortaya çıkmıştır.
Veteriner hekim olmak isteyen kişilerin ülkemizdeki 4 yıllık veteriner fakültelerinden lisans düzeyinde eğitim alması gerekiyor. Bu eğitimi başarı ile bitiren bir veteriner hekim daha sonrasında özel sektörde ve devlette veteriner hekim olarak çalışabilir.
Aynı zamanda yurtdışındaki veteriner hekimlik bölümlerinden mezun olunarak da Türkiye içerisinde veterinerlik görevi yürütülebilir. Tabi bunun için denklik alınması gerekiyor. Özellikle hayvan ve insan sağlığının korunmasına yönelik görev alacak kişilerde denklik programlarının sıkı olduğunu söylemeliyiz.
İlginizi çekebilir: genetik mühendisi maaşı ne kadar?
Veteriner Maaşları 2024 Güncel
Veterinerlerin aldıkları maaşların çok değişken olduğunu söylemeliyiz. Kamu personeli olarak çalışan veteriner hekimin alacağı ücret ile bir klinikte çalışan veteriner hekimler aynı maaşı almayacağı gibi kendi kliniğini kuran bir veteriner ile küçük bir köyde çalışma yapan veterinerin alacağı maaşlar da farklılık gösterir.
Aşağıda devlette ve özelde çalışan veteriner hekim maaşları ne kadar görebilirsiniz.
Devlette Veteriner Ne Kadar Kazanır?
Devlette kamu personeli olarak çalışan veteriner maaşları ortalama 13.500 TL civarında. Eğer kişi belediyeye bağlı kurumlarda çalışıyorsa bu rakam daha az veya daha fazla olabilir.
Özelde Veteriner Ne Kadar Kazanır?
Özel sektör veteriner maaşları kliniğin politikalarına göre değişmekle birlikte 10 bin ila 17 bin TL arasındadır. Ancak ülke genelindeki veterinerlerin maaşlarına baktığımızda ortalama 11 bin TL civarında diyebiliriz. Yani özelde çalışan çoğu veteriner hekim devlette çalışan veteriner hekimlerden daha fazla maaşlar almaktadır.
Bu noktada bir konuya dikkat çekmemiz gerekiyor. Özel sektörde çalışan veteriner hekimler aynı zamanda ek işler de yapmakta. Örneğin bir köydeki koyunda enfeksiyon var diyelim. Veteriner hekim o koyuna enfeksiyon için tedavi planlar ve uygular. Bunun için de yaptığı iş ölçüsünde 350 TL ila 500 TL arasında ücret alır.
Bu yazımızda veteriner maaşları ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Diğer meslek gruplarının maaşları ve iş ilanları için web sitemizde kısa bir gezintiye çıkabilirsiniz.
No Comment! Be the first one.