Biyomühendislik maaşları ne kadar, biyomühendislik mezunları iş bulma sıkıntısı yaşar mı, ne iş yapar? Biyomühendislik alanında ilerlemek isteyen kişiler için çok değerli bilgileri bu içeriğimizde paylaştık.
Biyomühendislik Nasıl Bir Meslek?
İçerik Rehberi
Biyomühendislik insan yaşamını daha iyi bir hale getirebilmesi için çalışmalar yürüten uygulamalı bilimlerden biridir. Çeşitli bakteri sentezleri, kimyasal ürün sentezleri, tıbbi cihaz ve doku mühendisliği çalışmaları yaparlar.
Biyomühendislik ile genetik mühendisliği zaman zaman birbirleri ile karıştırılabiliyor. Ancak bu iki bölüm arasında kesin bir çizgi vardır. Biyomühendisler daha çok işin teknik kısmında görev alırlar. Ancak çalışma alanlarına baktığımızda bu iki mesleğin birlikte çalışabildiğini görüyoruz.
Biyomühendislik Bölümü Nasıl Bir Bölüm?
Biyomühendislik bölümü üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerindendir. Eğitim süresi boyunca toplam 8 yarıyıl eğitim alınır. Eğer kişi yabancı dil eğitimi alacaksa toplam eğitim süresi 5 yıla çıkacaktır. Yüksek lisans isteyenler için üniversitede eğitimi verilmektedir.
Biyomühendislik bölümünde okuyan öğrenciler diğer mühendislik bölümlerinde okutulmayan biyoloji kökenli dersleri alırlar. Biyomühendislik bölümü dersleri arasında biyokimya, genel kimya, fizikokimya, hayvan doku türleri, immünoloji, biyomühendislik tasarımı ve mikrobiyoloji gibi dersler yer alır.
Aldığı derslerle diğer mühendislik dallarını pek andırmayan bu bölüm genel olarak hücre, doku ve organ temelli çalışmalar yapar.
Biyomühendislik Mezunlarının Görevleri
Genel olarak biyomühendislik bölümü mezunlarının görev ve sorumlulukları şu şekildedir;
- Malzeme tasarımları ve geliştirilmesi
- Biyolojik ürün üretimi
- Reaktör araçlarının geliştirilmesi
- Biyolojik ve sitolojik testler yapma
- Genetik analiz yapma
Biyomühendislik Çalışma Alanları
Biyomühendislik bölümünden mezun olan kişiler pek çok alanda işi bulabilir. Özel sektörde ve devlet kurumlarında çalışabilen bu kişilerin başlıca çalışma alanları aşağıdaki gibidir.
- Aşı üretim merkezleri
- Türk Patent Enstitüsü ve Türk Standartları Enstitüsü
- Hastane ve bağlı kuruluşlar
- Gıda, ilaç ve diğer sağlık sektörleri
- Tarım sektörü
- Genetik çalışmalar yapan tedavi merkezleri
Biyomühendislik Önü Açık Mı?
Biyomühendislik bölümünden yeni mezun olan bir kişinin ilk etapta iş bulması biraz güçtür. Eğer kişi eğitimine devam edip teknik bilgi ve birikimini arttırırsa iş bulması biraz daha kolaydır. Öte yandan KPSS sınavına çalışarak herhangi bir kamu kurumuna atanıp devlet memuru olarak çalışmak nispeten daha kolaydır.
Eğer kişi yabancı dil eğitimini alırsa yurt dışında daha fazla iş imkanları ile karşı karşıya kalır. Ülkemizde biyomühendislik alanında gelişmeler olsa da yurtdışında iş bulma imkânı biraz daha fazladır.
Biyomühendislik Maaşları 2024
Geldik yazımızın en önemli yerine. Biyomühendislik bölümünden mezun olan kişilerin maaşları ne kadar?
Biyomühendislik bölümünü tercih edenler mezun olduktan sonra hem kamuda hem de özel sektörde çalışabildikleri için aldıkları maaşlar bir miktar değişiklik gösteriyor. Bu nedenle biyomühendislik maaşlarını kamu ve özel sektör şeklinde iki başlıkta vermek istedik.
Kamuda Biyomühendislik Maaşları
Kamuda kurum ve kuruluşlarında çalışan biyomühendislerin maaşları ortalama 10 bin TL civarındadır. Döner sermaye, görev yılı vb. faktörlere bağlı olarak alınan maaşlar değişiklik gösterebilir.
Özel Sektörde Biyomühendislik Maaşları
Özel sektörde işe yeni başlayan tecrübesiz biyomühendisler ortalama 9 bin TL ile maaşa başlar. Ancak görev süresinin artması ve tecrübenin artmasıyla birlikte bu rakam 17 bin TL’ye kadar çıkabilir.
Tıp bölümü okuyanlar arasında biyomühendis maaşları daha çok merak ediliyor. Siz de biyomühendis olmak istiyorsanız, artık iş bulma ve çalışma şartları konusunda daha iyi bilgi sahibi oldunuz. Bu konu hakkında merak ettikleriniz ve fikirlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden belirtebilirsiniz.
No Comment! Be the first one.