Elektrik Mühendisi Maaşı

Elektrik mühendisi maaşı ne kadar

Elektrik mühendisi maaşı [year] yılında ne kadar, elektrik elektronik mühendisi iş imkanları nasıl, ne iş yapar? Elektrik mühendisliği ile ilgili merak ettiğiniz bütün soruların cevapları bu yazımızda mevcut!

Elektrik Mühendisi Kime Denir?

Elektrik mühendisleri elektrik teknolojisi ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Elektrik üretimi, kullanımı, taşınması, güvenilirliğinin sağlanması ve kontrolü gibi pek çok alanda çalışma gösterirler. Aynı zamanda elektrik ile çalışan ya da elektrik üreten cihazların üretimlerinde de görev alırlar.

Elektrik mühendisi maaşı ve görevleri nelerdir
Elektrik mühendisi maaşı ve görevleri nelerdir

Elektriğin neredeyse her yere girdiği şu günlerde bu teknolojinin kullanımında bazı gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmelerde elektrik mühendislerinin rolleri çok önemli bir yere sahiptir.

Asıl unvanları elektrik ve elektronik mühendisi olan bu mühendisler teknolojik araç gereçlerin var olduğu her alanda faaliyet gösterirler. Gelin bu mühendisleri yakından tanıyalım.

Elektrik Mühendisi Ne İş Yapar?

Elektrik mühendisleri elektriğin üretiminden taşınmasına, kullanılmasından güvenliliğinin sağlanmasına kadar hemen hemen her aşamada görev alırlar. Elektrik mühendislerinin görevleri genel olarak şu şekildedir;

  • Elektrik ile çalışan araç ve gereçlerin, sistemlerin ve ekipmanların tasarımını yapmak
  • Elektrik üretimi, dağıtımı ve denetlemesi yapılan tesislerde faaliyet göstermek
  • Elektrikli sistemlerin kurulumunu yapmak
  • İnşaat, imalat vb. sektörlerde elektrik döşemesi için planlama yapmak
  • Projede yer alan teknikerleri denetlemek
  • Elektrik ile çalışan ekipmanların ve sistemlerin verimliliğini düzenlemek
  • Projelerde güvenlik önlemlerini almak
  • Projelerin maliyetini düşürmeye yönelik çalışmalar yapmak
  • Bilgisayar programları aracılığı ile çizim yapmak elektrik mühendislerinin görevleri arasındadır.

Elektrik Mühendisi Olmak İçin Hangi Bölüm?

Elektrik mühendisi olmak için üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden biri olan elektrik ve elektronik mühendisliği bölümünü bitirmek gerekiyor. Bu bölüm üniversitelerin mühendislik fakültelerinde okutuluyor.

Elektrik mühendisleri normal şartlarda 8 yarıyıldan oluşan 4 yıllık eğitim dönemi sonrasında elektrik mühendisi unvanına sahip olurlar. Ancak bazı üniversitelerde eğitim yabancı dil ile yapıldığı için 1 sene hazırlık süreci eklenir. Yani bazı öğrencilerin elektrik mühendisi olmak için 5 yıllık bir eğitimden geçmesi gerekir.

Yeni mezun olan elektrik mühendisleri “Elektrik Mühendisleri Odası” kurumlarına kayıt olması gerekiyor.

Elektrik Mühendisliği İş İmkanları Nasıl? Önü Açık Mı

Elektrik ve elektrikli araçlara olan ihtiyaç günden güne artış gösteriyor. Bu nedenle elektrik enerjisine ve bu enerjiyi kullanan aletlerin geliştirilmesine yönelik yeni yeni projeler başlatılıyor. Hal böyle olunca elektrik mühendislerine her zaman ihtiyaç duyuluyor.

Elektrik mühendisleri ülkemizde özel sektörde dahi kolaylıkla iş bulabiliyor. Ancak iş imkanları yurt dışında çok daha fazla. Özellikle Rusya ve Kırgızistan gibi ülkelerde yeni projelerin daha fazla olması nedeniyle elektrik mühendislerine normalden daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

Elektrik Mühendislerinin Çalışma Alanları Ve Şartları

Elektrik mühendisleri üretim sahalarında, şantiyelerde vb. alanlarda çalışırlar. Ancak proje çizimi gibi işlemler için ofislerde faaliyet gösterebiliyorlar.

Elektrik mühendisleri en çok sanayi ve inşaat sektöründe iş buluyor. Özellikle otomotiv sektörü, bilişim sektörü ve havacılık sektörü elektrik mühendislerinin en çok faaliyet gösterdiği alanlardan.

İlginizi çekebilir: elektrik teknisyeni maaşları

Elektrik mühendisi maaşı ne kadar
Elektrik mühendisi maaşı ne kadar

Elektrik Mühendisi Maaşı [year] Yılında Ne Kadar?

Elektrik mühendisleri hakkında bilgi verdiğimize göre elektrik ve elektronik mühendisi maaşı ne kadar sorusuna cevap verebiliriz. Özellikle eğitimine devam eden öğrenciler tarafından bu sorular sıkça yöneltiliyor.

Elektrik mühendisleri çok farklı alanlarda çalışabildikleri için aldıkları maaşlar farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle çalışma alanlarına göre elektrik mühendisleri ne kadar maaş alır diye araştırdık ve 3 farklı başlıkta sizlere açıklamak istedik. İşte detaylar;

Kamuda Elektrik Mühendisi Maaşları

Bilindiği üzere 2021 yılı sonunda ve [year] başında pek çok alanda maaşlara zam gelmişti. 2023 elektrik mühendisi maaşı zamlarıyla birlikte elektrik mühendisleri ortalama 18 bin 500 TL maaş almaya başladı. Devlette en düşük elektrik mühendisi maaşı 18 bin 385 TL olarak belirlenmiştir.

Elektrik Mühendisliği Maaşları

[year] yılı itibariyle ülkemizde elektrik mühendisliği maaşları 15.000 TL civarına yükseldi. Bu büyük zammın sebebinin ani sıçrayan enflasyon olduğu düşünülüyor. Eğer elektrik mühendisliği bölümünden mezunsanız aşağıdaki yorum bölümünden aldığınız maaş bilgisini belirtebilirsiniz.

Özel Sektörde Elektrik Mühendisi Maaşları

Özel sektördeki maaşlar elektrik mühendisinin tecrübesine ve çalıştıkları kuruma göre değişmektedir. Özel sektör maaşları ortalama 18 bin ila 20 bin TL arasında. Bu rakam tecrübe ile doğru orantılı olacak şekilde artış gösteriyor.

Alanında profesyonelleşen ve iyi bir firmada çalışan elektrik mühendisleri 30 bin TL’ye kadar maaş alabiliyor.

Yurt Dışında Elektrik Mühendisi Maaşları

Buraya kadar verdiğimiz rakamlar Türkiye için geçerli olan maaşlardı. Elektrik mühendislerinin bir bölümü Türkiye’de çalışmak yerine yurtdışında çalışmayı tercih ediyor.

Yurtdışında çalışan elektrik mühendisleri yıllık 35 bin dolardan 110 bin dolara kadar gelir elde edebiliyor. Bu rakam çalışma şartları ve deneyim ile birlikte bir miktar artış gösterebilir.

Elektrik mühendisi maaşı konulu yazımızın sonuna geldik. Eğer diğer mühendislerin maaşları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz paylaştığımız diğer içerikleri inceleyebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Elektrik mühendisi devlette ne kadar maaş alır?

Elektrik mühendisi olarak çalışan memurlar ortalama 18 bin 500 TL civarında maaş alır.

Aselsan mühendisleri ne kadar maaş alıyor?

Aselsan mühendisleri ortalama 25 bin TL maaş ile çalışıyor.

Elektrik elektronik mühendisi işsiz kalır mı?

Elektrik elektronik mühendisliği mezunlarının işsiz kalma olasılıkları çok azdır.

Elektrik elektronik mühendisleri hangi alanlarda çalışır?

Elektrik elektronik mühendisleri enerji, inşaat vb. sektörlerde çalışırlar.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Defolu Laminat Parke Fiyatları

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!