Güney Kore Elde ettiği bu başarının bir bölümünü bütün dünyanın Hallyu (Kore Dalgası nedir) olarak bahsettiği şeye borçludur. Zira Hallyu, her sene Güney Kore ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlamaktadır.
Son yirmi senede, Güney Kore son derece fütüristik ve zengin bir konuma geldi. 1965 senesinde, Güney Kore’nin kişi başına düşen GSYİH’si Afrika ülkesi olan Gana’nınkinden çok daha azdı. Zamanımızda, Güney Kore dünyanın en büyük 11.ekonomisi durumundadır.
Kore Dalgası Nedir, Hallyu Ne Demektir?
İçerik Rehberi
Çinli medyacılar ilk olarak 1990’lı yılların sonunda Güney Kore popülerliğine ve Güney Kore kültürüne ve pop kültürüne olan alakanın çoğalmasından bahsettiklerinde Hallyu Dalgası (Hallyu Wave) ya da Kore Dalgası (Korean Wave) terimini kullanmaya başladılar.
Söz konusu terim, Kore popu (K-pop), Kore diizleri (K-draması), uluslararası pazarın büyük oyuncularından olup faaliyetlerini gitgide artıran LG veya Samsung gibi Güney Kore markaları ve kültürünü genel anlamda belirtmek için kullanılır.
Kore Dalgası Nasıl Ortaya Çıktı?
1997 senesindeki finansal krizden ötürü Güney Kore, komşusu olan Japonya’dan yapmış olduğu kültürel ithalatı kısmi olarak kısıtlamaya başladı. Bu durum da ülke içerisinde kültürel çeşitliliğe sebep oldu.
Krizin yaratmış olduğu boşlukta Güney Kore Kültür Bakanlığı, finansal krizle baş etmek için, ülke genelinde yerel kültürü güçlendirmek ve yerel yetenekleri öne çıkarmak adına faaliyetlere başladı. Bu faaliyetlerden bir tanesi de üniversitelerde kültürel 300 bölüm açmak oldu.
Yapılan bu faaliyetlerin bütünü Güney Kore’nin lehine netice verdi. Ülke Hollywood yapımı olan Titanic’ten çok daha fazla gişe hasılatı yapan, yerel ilk büyük bütçeli filmi Shiri’yi çekti.
Aynı zamanda bu süreç içerisinde, Çin’de artmaya başlayan birçok Kore dizisi, Güney Kore’nin Çin’e yaptığı kültürel ihracatta büyük oranda artışa sebep oldu. Tam da bu zamanda Kore Dalgası resmi olarak başlamış oldu.
Kore Dalgası Kısa Sürede Çin Sınırlarını Aştı
Japonya ve Hindistan gibi Doğu Asya ülkeleri ve diğer Güneydoğu Asya ülkeleri Kore müzik ve dizilerine çok fazla ilgi duymaya başladıklarından ötürü Kore Dalgası Çin ile sınırlanmadı. Bir zamanlar Kanal D ekranlarında yayınlanan Winter Sonata gibi Kore dizileri Asya ülkelerinde izlenme rekorları kırdı.
Kore dizilerinin popülerliği hızla yayılmaya devam ederken, Kore popu (K-pop) da oldukça dikkat çekmekteydi. Erkek müzik grubu olan H.O.T. yurtdışında sahneye çıkan ilk K-pop sanatçısı durumuna geldi. Koreli yıldız BoA Japonya’da albümleri bir milyon kopya satışına ulaşan ilk Koreli sanatçı durumuna geldi.
YouTube, Psy ve Gangnam Style
Video paylaşım siteleri, sosyal medya, dijital teknolojiler ve tabiki akıllı telefonların değişmesi ve gelişmesiyle beraber Kore Dalgası dünyanın her yerine yayılmaya başladı. 2010 senesinde Kore’nin müzik ihracatı %168 miktarında arttı.
Kore popu ve Kore dizileri Netflix gibi internet televizyonlarının da etkisi ile birlikte yavaş yavaş Batı izleyicisi arasında gündem geldi ve uluslararası bir hayran kitlesi oluşmaya başladı. Bu özellikle Psy’nin Kore popunu tüm dünyaya duyuran viral hiti Gangnam Style’in ardından ortaya çıktı.
Gangnam Style’ın öne çıktığı sene, ABD Başkanı Barack Obama, Psy’nin yaptığı dansa atıfta bulundu ve Kore Dalgası ABD taraflarına oldukça sert bir biçimde vurmaya başladı.
No Comment! Be the first one.