Kredi kartı aidatı iade alınabilir mi sorusu tüketicilerin en fazla merak ettiği konuların başında gelmektedir. Özellikle kredi kartı aidatı hukuki midir sorusu da yine bu soruyla birlikte çokça sorulan sorulardan biridir.
2014 Ekim ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)’nun yayınladığı yönetmeliğe göre kredi kartı aidatı yasal bir hale geldi. Peki bu yönetmeliğe rağmen kredi kartı aidatının iadesi söz konusu mudur?
Kredi Kartı Aidatı İade Alınabilir Mi 2024, Kredi Kartı Aidatı Yasal Mıdır?
İçerik Rehberi
Kullandığımız kredi kartı aidatı yasal mıdır sorusuna günümüz koşullarında net olarak bir cevap verebiliyoruz. Kredi kartı aidatı BDDK’nın çıkardığı yönetmelik ile birlikte yasal hale getirilmiştir.
Ekim 2014 senesinde evvel alınan kredi kartı aidatlarının genel olarak kullanıcılara iadesi yapılırken, yeni çıkarılan yasa doğrultusunda iade uygulamaları genel anlamda görülmemektedir. Bankalar kendi inisiyatifleri çerçevesinde kararlar alabilirler.
Ayrıca, kredi kartı kaç günde gelir adlı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Kredi Kartı Aidatının Geri Ödenmesi Yapılır Mı?
2014 Ekim ayının ardından alınan kredi kartı aidatlarının, müşterilere geri ödenmesi uygulaması bu aralar çok olası görünmemektedir. Çünkü BDDK’nın yayınladığı yönetmelik doğrultusunda kredi kartı aidatı almak yasal bir duruma getirilmiş durumdadır. Kredi kartı aidatlarının geri iadesinin yapılabilmesi için mahkemelerin söz konusu yönetmeliği iptal etmeleri gerekmektedir.
2014 Ekim ayından evvel alınan kredi kartı aidatlarının geri ödenmesini istiyorsanız, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapabilirsiniz.
Kredi Kartı Aidatları İle İlgili Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler
Kredi kartı aidatları konusunda, BDDK’nın yayınlamış olduğu yönetmelikte oldukça önemli farklılıklar göze çarpmaktadır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak;
1- Aidat Ödenen Kartı Aidatsız Kartı İle Değiştirme
Söz konusu yönetmeliğin en büyük kararlarından biridir. Tüketicileri güvence altına alan oldukça önemli bir madde olan kart değişim maddesi, bankalar tarafından tepki görse de günümüzde de hala yürürlüktedir. Böylelikle bahsettiğimiz madde kapsamında kişi ödemiş bulunduğu aidatlı kartını, aidatsız karta dönüştürme hakkına sahiptir. Aynı zamanda talep gelirse, banka yerine getirmek zorundadır.
2- Aidatsız Kredi Kartı Çıkarma Zorunluluğu
Bu madde ile bankalar aidatsız kredi kartı çıkarma şartı getirilmiştir. Bu kartın öbür kartlara göre olanakları ise bankaların inisiyatifine kalmış bir durumdur.
3- Ek Kartların Aidat Ücretleri
Ek kartların aidat ücretleri hususu da oldukça önemli bir konudur. Özellikle yayınlanan yönetmeliğe göre ek kartlardan talep edilen aidat bedeli, asıl karttan talep edilen bedelin %50’sinden fazla olması söz konusu olamaz. Örneğin; ana karttan 50 lira aidat talep ediyorsanız, ek karttan en fazla 25 TL talep edebilirsiniz.
Bankalar Hangi Durumlarda Kredi Kartı Aidatı Talep Edemezler?
- Ana karta bağlı olarak, internet üzerinden yapılan alışverişler için meydana getirilen sanal kartlar için aidat talep etmeleri söz konusu değildir.
- 6 ay süresince herhangi bir hareket görülmeyen kartlar için.
- Borçlandırıcı niteliğe sahip olmayan, yani ilk kullanımı banka üzerindeki krediden harcamayan kredi kartları için.
Ayrıca, Shop and Fly adlı içeriğimizi inceleyerek avantajlı kredi kartı sahibi olabilirsiniz.
Kredi Kartı Aidatı İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılabilir?
Aslında kredi kartı aidatına yapacağınız itiraz için dilekçeyi, söz konusu bankanın genel müdürlüğüne yazılabilirsiniz. Vereceğiniz dilekçede, itiraz sebebiniz ve itirazınızı dayandırdığınız yasa veya yönetmelik de yer almalıdır.
E-Devlet ve Kredi Kartı Aidatı İadesi
Kredi kartı aidatlarına itiraz süresi ve iade isteği, artık e-devlet aracılığıyla da oldukça basit bir şekilde yapılabilmektedir. Aynı zamanda ilk başta söz konusu bankaya bir mail göndermeniz gerekmektedir. Ancak isteğiniz olumsuz bir şekilde cevaplanırsa e-devlet aracılığıyla başvuruda bulunma olanağına sahipsiniz. E-devlet aracılığıyla bireysel müşteri hakem heyeti kısmına gelerek itirazda bulunabilirsiniz.
No Comment! Be the first one.