Türkiye’de Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllardan bu yana hizmet vermekte olan kamu bankaları ile birlikte özel bankalarda yer alıyor. Kamu bankaları ile birlikte özel sermaye ile kurulan ve belirli şartları karşılayarak kuruluşları gerçekleştirilen bankalar, müşterilerine sunduğu avantajlı fırsatlar ile dikkat çekiyor. Peki özel bankalar hangileri? İsimleri neler?
Özel Bankalar Hangileri? Türkiye’deki Özel Bankaları Tanıyalım
İçerik Rehberi
Kamu bankalarından sonra hizmet vermeye başlayan özel bankalarda artı avantajların olması müşteri ağının artmasını sağlıyor. Özel bankacılık sisteminde müşterilere bankacılığın temel hizmetleri ile birlikte popüler olarak tercih edilen kiralık kasa, repo alım-satım, hisse senetleri ve gayrimenkul alım-satım hizmetleri sunuluyor. Milyonlarca kişinin Türkiye’deki özel bankalar üzerinde gerek hesap, gerekse de kredi kartları yer alır iken bunların neden tercih edildiğini ve bankaların listesini aktarmak istiyoruz.
Türkiye’deki Özel Bankalar Hangileridir?
Türkiye’de hizmet veren özel bankaların sayısı 13’dür. Hizmet vermek için kurulan ve kurulacak olan tüm özel bankalar BDDK tarafından pek çok farklı uygunluk testinden geçer. Bununla birlikte devlet tarafından da pek çok farklı risk sisteminden geçmeleri gerekiyor. Gerek altyapı, gerekse de teminatlar olsun sıkı bir süreç sonrasında özel banka kurulum işlemleri tamamlanıyor.
Türkiye’deki özel bankaların listesi ise şu şekilde;
- Denizbank
- Akbank
- Yapı ve Kredi Bankası
- Türkiye Ekonomi Bankası ( TEB )
- Garanti Bankası
- Şekerbank
- Fiba Banka
- Burgan Bank
- İş Bankası
- HSBC
- Odeabank
- ING Bank
- QNB Finansbank
Türkiye’deki özel bankalar hangileri sorusuna daha net bir şekilde yanıt vermek adına bankaların temel bilgilerini sizlere aktarmak istiyoruz. Aynı zamanda kamu bankaları ile özel bankalar arasındaki farklar, avantajlar ve dezavantajlar hakkında da bilgiler sunacağız.
Denizbank
Türkiye’deki özel bankalar arasında yer almakta olan Denizbank 1997 yılında kurulmuştur. Türkiye’nin en çok tercih edilen özel bankaları arasında yer alan Denizbank şube sayısına göre en büyük 7. banka olarak dikkat çekiyor. Denizbank şube sayısı 2022 sonu itibari ile 81 ilde 727 şubedir.
Denizbank internet sitesi: www.denizbank.com
Denizbank müşteri hizmetleri numarası: 0850 222 08 00
Akbank
Akbank; 1948 yılında kurulan bir özel bankadır. Milyonlarca aktif müşterisi bulunmakta olan Akbank şube sayısı Türkiye genelinde 76 şehirde 712 şube müşterilerine hizmet sunuyor. Şube sayısına göre ise en büyük 8. banka olarak dikkat çekiyor.
Akbank internet sitesi: www.akbank.com
Akbank müşteri hizmetleri numarası: 444 25 25
Yapı Ve Kredi Bankası
Türkiye’de özel sermayeli olarak hizmet göstermekte olan bankalar arasında yer alan Yapı ve Kredi Bankası 1944 yılında kuruldu. Yapı ve Kredi Bankası şube sayısı Türkiye genelinde 73 şehirde 843 şubedir. Şube sayısı ile Türkiye’deki özel bankalar arasında ise en büyük 6. bankadır.
Yapı ve Kredi Bankası internet sitesi: www.yapikredi.com.tr
Yapı ve Kredi Bankası müşteri hizmetleri numarası: 0850 222 0 444
Türkiye Ekonomi Bankası ( TEB )
Özel bankalar arasında yer alan Türkiye Ekonomi Bankası 1927 yılında kuruldu ve Türkiye genelinde 73 şehirde 843 şube ile hizmet sunuyor. TEB şube sayısı olarak Türkiye’de faaliyet gösteren özel bankalar arasında en büyük 10. banka olarak listede yer alıyor.
TEB internet sitesi: www.teb.com.tr
TEB müşteri hizmetleri numarası: 0850 200 0 666
Garanti Bankası
Türkiye’deki en popüler bankalar arasında yer alan Garanti Bankası 1946 yılında kurulmuştur. Türkiye genelinde Garanti bankası şube sayısı 81 ilde 877 şubedir. Faaliyetlerine pek çok farklı işlev ile devam ederken Türkiye’nin en büyük 5. bankası olarak sıralamada yer alıyor.
Garanti Bankası internet sitesi: www.garantibbva.com.tr
Garanti Bankası müşteri hizmetleri numarası: 444 0 333
Şekerbank
Şekerbank, Türkiye’de 1953 yılında faaliyetlerine başlayan özel bankalardan biri. Türkiye’nin en büyük 13. bankası olarak dikkat çeken Şekerbank şube sayısı ise Türkiye genelinde 67 ilde 247 şubedir. Özel bankalar hangileri sorusunun en ideal cevaplarından birisi de Şekerbank’tır.
Şekerbank internet sitesi: www.sekerbank.com.tr
Şekerbank müşteri hizmetleri numarası: 0850 222 78 78
FibaBanka
Pek çok farklı iş ortağı ile hizmet veren özel bankalardan bir diğeri de Fibabanka. Türkiye’de faaliyetlerine ilk olarak 2010 yılında başlayan FibaBanka kuruluş yılı olarak en genç özel banka ünvanına sahip. Fiba Banka şube sayısı ise Türkiye genelinde 19 ilde 72 şube olarak dikkat çekiyor. Özel bankalar hangileri sorusunun en ilgi cevap isimlerinden birisidir.
Fiba Banka internet sitesi: www.fibabanka.com.tr
Fiba Banka müşteri hizmetleri numarası: 444 88 88
Burgan Bank
Burgan Bank Türkiye’de BDDK onayını 1975’de alarak kurulmuştur. Türkiye’de özellikle kurumsal müşteri ağı ile dikkat çekiyor. Burgan Bank şube sayısı ise 14 ilde 43 şubedir. Sanayi bölgelerinde yoğunluk ile yer alan şubelere sahiptir.
Burgan Bank internet sitesi: www.burgan.com.tr
Burgan Bank müşteri hizmetleri numarası: 0850 222 8 222
İş Bankası
Türkiye’de ilk kurulan özel banka İş Bankası’dır ve faaliyetlerine 1924 yılında başlamıştır. Milyonlarca aktif müşteriye sahip olan İş Bankası aynı zamanda özel bankalar arasında en çok şubeye sahip olan birinci bankadır. İş Bankası şube sayısı Türkiye genelinde 81 ilde 1233 şubedir.
İş Bankası internet sitesi: www.isbank.com.tr
İş Bankası müşteri hizmetleri numarası: 0850 724 0 724
HSBC
HSBC bankası Türkiye’de 1990 yılında kurularak faaliyetlerine başlamıştır. Özellikle gençlere yönelik avantajlı fırsatları ile dikkatleri üzerine çekiyor. HSBC şube sayısı Türkiye genelinde 14 şehirde 87 şubedir.
HSBC internet sitesi: www.hsbc.com.tr
HSBC müşteri hizmetleri numarası: 0850 211 0 111
Odeabank
Türkiye’nin en genç özel bankalarından biri olan Odeabank 2012 yılında kurulmuştur. Kısa süre içerisinde po2üler bir banka haline gelen Odeabank şube sayısı Türkiye genelinde 16 ilde 57 şubedir.
Odeabank internet sitesi: www.odeabank.com.tr
Odeabank müşteri hizmetleri numarası: 444 8 444
ING Bank
Türkiye’nin en büyük özel bankaları listesine giren ING Bank ilk olarak 1991 yılında kurulmuştur. ING Bank şube sayısı 53 şehirde 208 şubedir ve bu özelliği ile en büyük 15. bankadır.
ING Bank internet sitesi: www.ing.com.tr
ING Bank müşteri hizmetleri numarası: 0850 222 0 600
QNB Finansbank
QNB Finansbank Türkiye’de faaliyetlerine 1987 yılında başlamıştır. Yabancı ortaklıkları ile dikkat çekerek hizmet kalitesini arttıran QNB Finansbank şube sayısı Türkiye genelinde 68 şehirde 515 şubedir. QNB Finansbank şube sayısına göre Türkiye’nin en büyük 8. bankasıdır.
Özel Bankalar ile Kamu Bankaları Arasındaki Farklar
Türkiye’de bankacılık sektörü Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana gelişerek devam ediyor ve güçleniyor. Farklı özellikler, altyapı geliştirmeleri ve yenilikçi yöntemler ile bankacılık sektöründe müşteri memnuniyeti arttırılıyor. Türkiye’de hizmet sunan 3 kamu bankası ile birlikte özel sermayeli 13 bankada müşterilere fırsatlar sunuyor. Peki, özel banka ile kamu banka arasındaki farklar neler? Hangisi tercih edilmelidir?
Özel bankaları kamu bankalarından ayıran en temel özelliği kişiye özel olarak sunulan fırsatlardır. Kamu bankaları, müşterilerin tamamına aynı standart oranlar ile hizmetler sunuyor. Ancak özel bankalar ise kişiye özel olarak hizmetlerde oran değişikliği gerçekleştiriyor.. Bu yönü ile özel bankalar özellikle sürekli olarak çalışmakta olduğu müşterilere fırsatlar sunuyor. Özellikle kredi ve kredi kartı hizmetlerinde özel bankalar, devlet bankalarına oran ile daha çok tercih ediliyor.
Hem devlet hem de özel bankaların tamamı BDDK tarafından denetleniyor. Devlet bankaları, tamamen devlet kontrolü ve güvencesi altındadır. Ancak özel bankalar ise BDDK tarafından denetlenen özel sermayeli şirketler oluyor.
Özel bankalar, kamu bankalarının sunmadığı birçok hizmet sunuyor. Özellikle kiralık kasa hizmetleri, repo ve hisse senedi alım-satım gibi hizmetler ile dikkat çekiyor.
Özel bankaların müşteri hizmetleri kamu bankalarına oran ile daha gelişmiştir. Bu yönü ile de müşterilere memnuniyet sunduğu için tercih ediliyor.
No Comment! Be the first one.