Hayati önem arz eden rahatsızlığı, aort anevrizma ameliyat olanların yorumlar da dikkate alarak detaylı bilgisini paylaşacağız. Öncelikle aort damarı ve anevrizma ne demek bunlardan bahsedelim.
Aort; kalbin sol karıncığından (ventrikül) çıkan ve kanı vücutta dolaştıran vücuttaki en büyük damardır. Vücuttaki damar ağını bir su ağına benzetecek olursak, aort bu ağın ana su yoludur. Çıkış çapı yaklaşık 2,5 cm’dir. Aort kalpten ayrıldıktan sonra göğüs ve karın boşluklarına gider. Bu ilerleme sırasında tüm organlarımıza dallar vardır.
Anevrizma; bir atardamarın herhangi bir bölümünün normal çapının 1,5 katından daha büyük bir şişmesidir. Tüm genişlemeler anevrizma değildir. Bu oranın altındaki genişlemeler “ektazi” olarak tanımlanır. Yeterince genişlemiş bir anevrizma yırtılabilir ve ölümcül kanamaya neden olabilir.
Aort Anevrizma Nedir?
İçerik Rehberi
Aort, kalpten çıkan ana arter olarak tanımlanabilir ve vücuttaki tüm arter ağının kaynağıdır. Aort anevrizması, bu kan damarında meydana gelen sadece bir tür deformasyondur. Aort anevrizması, vücuttaki en büyük atardamar olan aort duvarının çeşitli nedenlerle zayıflaması ve çapının genişlemesi durumudur.
Aorta pompalanan kanın basıncı, aort duvarının zayıflamış kısmının balon gibi genişlemesine neden olur. Aort anevrizmaları, aortun herhangi bir yerinde zayıflama ile uyumlu olarak ortaya çıkabilir. Aort damar duvarını oluşturan elastik liflerin yapısal olarak bozulması aort anevrizmalarında en sık görülen faktördür.
Aort anevrizmaları genellikle genetik bir yatkınlıktan kaynaklanır ve yüksek tansiyonu olan 50 yaş üstü kişilerde sık görülür. Bazı durumlarda, bağ dokusu hastalığı nedeniyle çok genç insanlarda aort anevrizmaları gelişir. Aort anevrizma ameliyatı olanların yorumlar bakılırsa bu yaş aralığını doğrulamaktadır.
Aort Anevrizması Riskleri
- Aort damar duvarının elastik liflerinin bozulması ve işlev bozukluğu ve buna bağlı genişleme zamanla artabilir. Anevrizma büyüdükçe çeşitli belirtiler ortaya çıkar.
- Aort anevrizmaları, yani kan damarlarındaki şişlikler çok büyürlerse yırtılabilirler. Aortun yırtılması, vücuttaki altta yatan kan damarlarına kanamaya neden olur ve ölümcül olabilir.
- Aort anevrizmalarının aşırı büyümesi ve yırtılmasından kaynaklanan kanamalar belirti vermeden hızla ilerleyebilir ve ani ölüme yol açabilir.
- Aort anevrizması içinde bir kan pıhtısı oluşabilir. Küçük kan pıhtıları parçaları yerinden çıkabilir ve sabit bir kan akışıyla damarlarda dolaşabilir.
- Küçük bir kan pıhtısı parçası, beyindeki veya kalpteki bir kan damarına yerleşirse felç veya kalp krizine neden olabilir.
- Yırtılmış bir kan pıhtısı böbreklerin, karaciğerin veya diğer hayati organların arızalanmasına neden olabilir.
- Benzer şekilde kollarınızda, bacaklarınızda veya ayaklarınızda oluşabilecek kan pıhtıları da kan akışını engelleyebilir ve bu bölgelerde uyuşma, karıncalanma, halsizlik veya ağrıya neden olabilir.
Aort Anevrizması Nasıl Teşhis Edilir?
Aort anevrizmaları genellikle asemptomatik bir durum olarak ortaya çıkar ve rutin röntgenlerde keşfedilir. Bazı durumlarda hastanın doktora başvurması sonucunda anlaşılan çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bu bağlamda aort anevrizması teşhisi için yapılacak işlemler şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek çözünürlüklü BT taraması
- Kan damarlarının röntgeni (anjiyografi)
- Yemek borusundan aortun ultrason görüntülerinin kaydedilmesi
- Damar içi muayene (intravasküler ultrason)
Erken teşhisin önemini aort anevrizma ameliyatı olanların yorumlar da belirtmektedir. Yıllık rutin muayenelerinizi yaptırmak sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir.
Anevrizma Belirtileri Nedir?
Anevrizma semptomları genellikle belirsizdir ve sinsice ilerler. Bu, bir anevrizmanın yavaş gelişimi ile ilişkili bir durumdur. Bir anevrizmanın belirtileri, bulunduğu bölgeye bağlıdır. Aortun çıktığı bölgede oluşan anevrizmalar boyun bölgesine baskı yaparak aorta geri akışına ve nefes darlığına neden olabilir. Aort anevrizma ameliyatı olanların yorumlar incelendiğinde genellikle hastalığın teşhisinde bu belirtiler gözlemlenmiştir.
Abdominal aort anevrizmaları genellikle karın ve sırt ağrısı ile kendini gösterir. Ancak nedense birçok hastamız sağlık kontrolünden geçen anevrizma ile hastaneye gitmektedir. Acil servise başvuran hastalarda anevrizmaların rüptüre olduğu nadiren fark edilir. Bu durum oldukça ölümcüldür ve acil ameliyat gerektirir.
Aort Anevrizma Ameliyatı Nedir?
Anevrizmanın yırtılmaması (rüptüre olması) ve iç kanamadan ölmemesi için mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi yöntemlerinden biri, en klasik olanı açık cerrahidir. Yine anevrizma yırtılırsa cerrahi onarım yapılabilir.
Cerrahi onarım temel olarak damarın anevrizma taşıyan kısmının yapay bir damarla değiştirilmesidir. Aortun normal çapındaki tüplerde yapay damar olarak Dacron (polyester elyaf) ve Telfon gibi medikal malzemeler kullanılır. Bu greft aortun normal kısmına dikilir. Açık cerrahi hala anevrizmaların standart tedavisi olarak kabul edilmektedir.
Aort Anevrizma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gövde ve karın anevrizmaları için genel anestezi altında ameliyat yapılır. Bacak veya kol anevrizmaları lokal ve bölgesel anestezi altında ameliyat edilebilir. Aort anevrizma ameliyatı aşağıdaki gibi yapılır:
- Anevrizma üzerindeki deri ve kas tabakaları açılarak anevrizmayı içeren damar bulunur ve çevre dokulardan arındırılır.
- Ardından, kan akışını geçici olarak durdurmak ve anevrizma duvarlarını açmak için anevrizmanın başına ve sonuna forseps uygulayın.
- Kan ve pıhtıların içini temizledikten sonra yapay damar, anevrizmanın üstünde ve altında sağlam damar segmentine takılır.
- Karın ve gövdenin anevrizma olmayan bölgelerinde suni damar yerine yüzeysel damarlardan biri kullanılabilir.
- Kan akışını engelleyen forseps daha sonra kan akışını eski haline getirmek için çıkarılır.
- Dikiş hattında kısa süreli kanama olur ve durur.
- Kanama olmadığından emin olduktan sonra dokuyu tekrar kapatın.
- Anevrizma damar duvarında bir noktadan uzanıyorsa sadece o noktayı çıkarıp dikiş yapmak mümkün olabilir.
Ameliyat öncesi ultrason, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve gerekirse anjiyografi ile anevrizmanın yeri, boyutu ve çevre organlarla ilişkisi değerlendirilir. Ameliyat büyük bir ameliyattır, bu nedenle genellikle çoklu kan ve plazma hazırlanır. Aort anevrizma ameliyatı olanların yorumlar gösteriyor ki hastalar ameliyattan önceki gece aç kalırlar.
Aort Anevrizma Ameliyatı Olanların Yorumları
Ali Bey: Basit bir testle gizli anevrizma rahatsızlığım olduğunu öğrendim. Tetkiklerin ardından ameliyata alındım. Çok başarılı geçti. Şu an gayet sağlıklıyım.
Selin Hanım: Dün akşam yürüyüş yaparken akıllı saatimde nabzımın çok yüksek attığıyla alakalı uyarı aldım. Sabah doktora gittiğimde aort damarlarımın normalden daha çok büyüdüğünü öğrendim. Erken teşhis hayat kurtarır.
Akif Bey: Bu hastalık varsa ameliyat kaçınılmaz oluyor. O yüzden işinde başarılı ve deneyimle bir doktor tarafından ameliyat olmak hayati önem arz ediyor.
Aort anevrizması ameliyatı olanların yorumlar eşliğindeki yazımız sayesinde doğru bilgileri açıklayıcı olarak siz okurlarımıza bahsettik.
İlginizi çekebilir: beyin cerrahı maaşı dudak uçuklatıyor!
SSS
Aort Anevrizması Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Aort anevrizması ameliyatı sonrası iyileşme süreci, ameliyatın yöntemine, hastanın yaşı ve sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Açık cerrahi yöntemle yapılan ameliyatlarda iyileşme süreci daha uzun olabilir. Hastaların çoğu, ameliyat sonrası birkaç gün yoğun bakımda kalır ve daha sonra normal bir hastane odasına taşınır. Tam iyileşme süreci birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir.
Aort Anevrizması Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Aort anevrizması ameliyatı sonrası, hastaların belli bir süre dinlenmeleri ve aktivitelerini kısıtlamaları gerekebilir. Ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta, hastaların ağır kaldırmaktan ve aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınmaları önerilir. Ayrıca, ameliyat sonrası düzenli doktor kontrolleri yapılmalıdır.
Aort Anevrizması Ameliyatı Olanların Deneyimleri Nelerdir?
Aort anevrizması ameliyatı olanlar, ameliyat öncesinde ve sonrasında çeşitli zorluklarla karşılaşabilirler. Bunların arasında ameliyat öncesi endişe, ameliyat sonrası ağrı ve sızı, hareket kısıtlılığı ve yorgunluk sayılabilir. Ancak, ameliyat sonrası
No Comment! Be the first one.