Ara ödemeli konut kredisi hesaplama nasıl yapılır? Ara ödemeli konut kredisinin avantajları nelerdir? Konut kredilerinde ara ödemeler nasıl yapılır? Buradaki soruların cevaplarını ve konut kredisinde arama ödeme hakkındaki diğer hususları sizler için bir araya getirmek istedik.
Ara Ödeme Nedir, Ara Ödemeli Konut Kredisi Ne Demektir?
İçerik Rehberi
Ara ödeme, konut kredisinde belirlenen aylık taksitler haricindeki dönemlerde yapılan ödemeler olarak biliniyor. Konut kredisine veya daha farklı bir kredi için bankalarla görüşmeye gittiğinizde, sizlere bir ödeme planı sunulur. Bu planda aylık taksit miktarları vardır ve ödemelerinizi söz konusu plana göre yapmanız gerekiyor. Ara ödemeler, bu plandaki aylık taksitlerin haricinde yapılan ödemelerdir.
Ara Ödemeli Konut Kredisi Hesaplama
Konut kredisi kullanmadan önce aylık olarak ne kadar ödeme yapabileceğinizi belirlemeli ve belirlediğiniz miktara göre kredi başvurusu yapmalısınız. Krediyi kullandıktan sonra ödeme sürecinde, ikramiye veya prim gibi ek gelirlerinizi kredi ödemesinde kullanabilirsiniz. Yapacağınız ara ödeme ile kredi yükünüzü azaltma avantajı yakalamış olacaksınız.
Ara ödemeli konut kredisi için ara ödemelerin yapılacağı aralıklar tamamen düzensiz olabilir. Yani bu noktada bankaya daha önceden bir taahhütte bulunmanıza gerek yok. Fakat isteğinize bağlı olarak krediyi kullanırken, ara ödeme dönemleri olan bir ödeme planını kabul edebilirsiniz. Böylece ara ödemeli konut kredisi hesaplama avantajından yararlanırsınız ve kredinizdeki faiz yükü azalabilir.
Konut Kredisinde Ara Ödeme Nasıl Yapılır?
Konut kredisi kullanırken ödeme planı oluşturulur. Bu aşamada ara ödeme yapabileceğinizi belirterek, ara ödemli konut kredisi kullanabilirsiniz. Bankalar genellikle 3, 6 veya 12 aylık periyotlarda ek ödeme yapmanıza imkan veren planlar sunuyor. Sunulan planlardan size uygun olanı seçilebiliyor.
Oluşturulan ödeme planınız doğrultusunda ara ödemelerin zamanı geldiğinde normal kredi taksiti ödüyor gibi ara ödeme yapıyorsunuz. Yapılan ara ödemeler için bankalar tarafından genellikle komisyon talep edilmez. Ancak bunun garantisi olmadığını unutmayın.
İlginizi çekebilir: Ara ödemeli kredi hesaplama nasıl yapılır?
Konut Kredisinde Ara Ödeme Avantajlı Mı?
Konut kredisinde ara ödeme yapmak, taksit sayınız ve taksit tutarınıza bağlı olarak size farklı avantajlar sağlıyor. Söz konusu avantajların bankalara göre değişeceği ve yapılan kredi sözleşmelerine göre farklılık göstereceği unutulmamalıdır.
Konut kredisi kullanımında banka ile tüketici arasında kapsamlı bir sözleşme imzalanıyor. Ödemelerin nasıl yapılacağı, ara ödeme yapıldığında hesaplamaların nasıl yapılacağı gibi detaylar, bu sözleşmede yer alıyor.
Konut kredisinde ara ödeme yapılması durumunda, bankaların yapılan ödeme miktarına bağlı olarak maliyetlerde indirim yapması gerekiyor. Bu noktada bankaların bir yükümlülüğü var. Yani isteğe bağlı bir durum söz konusu değil. Yapılması gereken indirimin miktarı, kredi şartlarına bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.
Ara ödemeler yapmak ve bu şekilde kredi borcunu vadesinden önce bitirmek, erken ödeme tazminatına ödenmesine neden olabiliyor. Erken ödeme tazminatı, adından da anlaşılacağı gibi kredinin vadesinden önce ödenmesinden dolayı tüketicilerin bankaya yapacakları ekstra ödemedir. Söz konusu tazminat, kredinin erken ödenmesi sonucu verilen bir cezadır.
Erken ödeme tazminatının hesaplanmasında, erken ödenen tutarın miktarı baz alınıyor. Erken ödeme yapılan tutarın kalan vadesi 36 aydan az ise %1, 36 aydan fazla ise %2’lik bir tazminat talep ediliyor.
Burada verilen bilgiler ışığında konut kredisinde ara ödeme ile vadeden veya anaparadan indirim sağlandığı söylenebilir. Ara ödeme ile banka kredi vadesi, ödeme yapılan miktara göre azalıyor. Vadenin aynı kalması durumunda ise aylık ödenen miktarlar azalıyor. Kısacası ara ödeme ile tüketiciler avantaj kazanıyor.
Örneğin; 180 ay vadeli, %1,06 faiz oranlı 200.000 TL konut kredisi çektiğinizi varsayalım. Bu kredinin aylık ödemesi 2.501 TL’dir. 100 ay ödeme yaptıktan sonra 10.000 TL ara ödeme yaptığınızı kabul edelim. Böyle bir durumda ödenen aylık taksit miktarı 2.314 TL’ye düşecektir. Banka sizden isteğine bağlı olarak 200 TL erken ödeme tazminatı talep edebilir. Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde, toplam elde ettiğiniz avantaj yaklaşık 4.700 TL’dir. (Bu hesaplama ortalama olup, kredi anlaşmasına bağlı olarak farklılık gösterebilir.)
Yukarıdaki örnek de dikkate alındığında konut kredisinde ara ödeme avantajlı mı sorusunun cevabı “evet” şeklindedir.
Konut Kredisinde Ara Ödeme Nasıl Hesaplanır?
Konut kredisinde ara ödeme hesaplama yapılabilmesi için anapara, faiz oranı, KKDF ve BSMV hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Yapılacak ara ödeme, anaparadan çıkarılır ve daha sonra yeniden ödeme planı oluşturuluyor. Kullanılan konut kredisindeki anlaşmaya bağlı olarak bahsedilen yeniden hesaplama periyodik olarak yapılabilir. Yani siz ara ödemeyi yaptığınızda, hesaplama direkt olarak yapılır ve yeni ödeme planınız oluşturulur.
Düzensiz olarak ara ödeme yapıyorsanız, yeniden hesaplama için bankanızla görüşmeniz gerekiyor. Ara ödemeden sonra banka şubesine giderek veya telefon bankacılığı üzerinden konut kredisinde ara ödeme hesaplama yaptırabilirsiniz.
Ara ödeme sonrasında yapılacak hesaplama her ne kadar basit bir işlem gibi görünse de, teknik bir konudur. Dolayısıyla hesaplamayı kendiniz değil, internette bulunan araçlar üzerinden yapmanız daha doğru olacaktır. Böylece ara ödemeli konut kredisi hesaplama işlemini zorlanmadan yapabilirsiniz. Ancak yaptığınız hesaplama ile bankadaki hesaplamanın bire bir aynı olmayabileceğini asla unutmayın.
No Comment! Be the first one.