Arabuluculuk başvuru formu, çözüm odaklı ve hızlı bir süreç arayanlar için mükemmel bir başlangıçtır. İhtilaflı taraflar, internet üzerinden kolaylıkla başvurabilecekleri bu form sayesinde, uyuşmazlıklarını profesyonel ve deneyimli bir arabulucu eşliğinde çözmeye ilk adımı atmış olacaklar. Dijital ortamda gerçekleştirilecek bu başvuru süreci, zamandan ve maliyetten tasarruf etmeyi sağlayarak, tarafların daha hızlı ve etkili bir şekilde anlaşmaya varmasına olanak tanır. Siz de bu sürecin avantajlarından faydalanarak, çatışma durumlarında en iyi sonucu elde etmek için başvurunuzu yapın ve arabuluculuk hizmetlerinin gücünü keşfedin.
Arabuluculuk Nedir? Hangi Durumlarda Gerekir
İçerik Rehberi
Arabuluculuk ülkemizdeki hukuk sisteminin en önemli parçalarından biridir. Adından da anlaşılabileceği gibi aralarında anlaşmazlık ve uyuşmazlık olan kişilerin sorunlarını çözmeye yöneliktir.
Arabuluculuk için en az 2 kişinin bir konu hakkında karşı karşıya gelmesi gerekir. Özel hukuk sürecinin tarafı olan bu kişiler “kendilerinin belirlediği” bir arabulucu ile davaya girmeden ya da davadan sonra mevcut sorunu çözmeye çalışır. Arabulucular bir nevi hakemdir diyebiliriz.
Arabulucular sayesinde uyuşmazlıkların çoğu mahkemeye gitmeden hızlı ve doğru bir şekilde giderilir. Ancak arabulucuya başvurulmuş olması dava sürecinin kesinlikle başlamayacağı anlamına gelmiyor.
Arabuluculuk ülkemizde iki farklı şekilde ilerliyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Arabuluculuk sisteminin birinci seçeneği zorunlu arabuluculuktur. Bu sistemde tarafların mahkemeye gitmeden önce arabuluculuk başvurusu yapması gerekir. Eğer taraflar zorunlu arabuluculuğa gitmezse arabulucu başvuru yapılmadığından davalarda dava şartı olmayacak ve bu nedenle mahkeme iptal edilecektir. Bu arabulucu sisteminde iş kazası ve meslek hastalığı gibi konular dışındaki iş hukuku ve ticari hukuk konuları işlenir.
- Bir diğer arabuluculuk sistemi ise ihtiyari arabuluculuktur. Bu sistemde tarafların herhangi bir zorunluluğu olmamasına rağmen mahkeme sürecine girmek istemiyorlarsa arabulucular uyuşmazlığı çözmeye çalışır.
Arabuluculuk sistemi hakkında kısa bir bilgilendirme yaptığımıza göre arabuluculuk başvuru nasıl yapıldığı hakkında bilgi verebiliriz.
Arabuluculuk Başvuru Formu
Arabuluculuk süreci birçok hukuki sorunu kapsadığı için birden fazla arabuluculuk formu bulunmuyor.
Eğer arabuluculuk hizmetinden faydalanmak istiyorsanız adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ya da arabuluculuk merkezine başvurmanız gerekiyor. Bu iki başvuruda da size bir arabulucu ataması yapılacak ve karşı taraf ile yaşadığınız sorunlar çözülecektir.
Arabuluculuk hizmeti alırken başvurduğunuz arabulucu size bir form verecektir. Bu başvuru formu sorunun türüne göre özel olarak hazırlanmıştır. Örneğin işçi alacağı ile ilgili sorunlarda formun altında maaş vb. bilgiler yer alır.
Yani sizin bir başvuru formu oluşturmanıza gerek yok. Büro tarafından size verilen formu doldurduğunuz tarihten itibaren arabuluculuk süreci başlayacak ve sorununuzun çözülmesi için çalışmalar yapılacaktır.
Unutmadan şunu da belirtmek istiyoruz. Eğer bir arabulucu ile çalışmak istiyorsanız ve bu arabulucuyu adliyeden seçmek istiyorsanız isteğinize göre arabulucu verilmeyecektir. Siz başvuru yaptıktan sonra sistem tarafından rastgele bir arabulucu verilecek ve süreç sona erene kadar o kişiyle çalışacaksınız. Usulsüzlüklere neden olmamak amacıyla böyle bir yöntem ortaya çıkmıştır.
Arabuluculuk başvuru formu hakkında vereceğimiz bilgiler bu şekildeydi. Eğer bu sistem hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız size en yakın hukuk bürosuna gitmenizi öneriyoruz.
Sık Sorulan Sorular
Arabuluculuk için nasıl başvurabilirim?
Arabuluculuk hizmeti almak istiyorsanız arabuluculuk merkezlerine ya da adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına bir form ile başvurmanız yeterlidir.
İşçi arabuluculuk başvurusu nasıl yapılır?
İş hukuku arabuluculuk başvurusu için yaşanılan yerdeki adliyelere ya da arabuluculuk hukuk bürolarına form yardımı ile başvurabilirsiniz.
Arabuluculuk başvurusu UYAP’tan yapılabilir mi?
Eğer dava şartı varsa ve taraflar birlikte arabuluculuk hizmeti almak istiyorsa UYAP ile başvuru yapabilir.
Arabulucu ücreti ne kadar?
Arabulucu ücreti ortalama 1.000 TL’den başlıyor.
Dava şartı olan arabuluculuk hallerinde arabuluculuk başvurusu nereye yapılır?
Eğer dava şartı varsa ve arabulucu hizmeti alınacaksa il/ilçedeki arabuluculuk ofislerine başvurulmalıdır.
Arabulucu kaç günde atanır?
Arabulucular en az 3 gün en fazla 30 gün içerisinde atanır.
Arabulucudan sonra kaç gün içinde dava açılmalı?
Arabulucudan sonra 2 hafta içerisinde dava açılabilir.
No Comment! Be the first one.