PÖH Maaşı

Pöh Maaşı ne kadar oldu

PÖH maaşı, ülkenin güvenliği ve huzuru için gözünü kırpmadan fedakarlık eden Polis Özel Harekat mensuplarının maddi ödülüdür. Bu özel birim, ülkemizin dört bir yanında terörle mücadelede, suç örgütleriyle savaşta ve diğer güvenlik tehditlerine karşı kahramanca mücadele eder. Maaşlarının ve diğer haklarının ne kadar olduğunu merak ediyor musunuz? Bu yazıda, PÖH mensuplarının alacakları maaş ve yan hakları, görevlerinin önemi ve bu hakların elde edilmesi için gerekli olan koşullar hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşacaksınız. Özel Harekat mensuplarının hak ettiği değeri ve maaşları keşfedelim.

Özel Harekat Polisi PÖH Maaşı Ne Kadardır, Nasıl Olunur [year]

Özel harekat polisi olmak için öncelikle Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) sınavlarının kazanılması gerekiyor. Sınavı kazandıktan sonra burada polislik için eğitimler verilmeye başlanıyor. Eğitimler sırasında Polis Özel Harekat Başkanlığı tarafından okullarda seçmelerin yapılıyor. Polis özel harekat olmak isteyenler bu seçmelere katılması gerekiyor. Peki özel harekatçı olmak için kaç puan gerekir?

Seçmeler iki farklı aşamada yapılıyor. Bunların ilkinde adayların fiziki olarak PÖH olmaya uygun olup olmadıklarına bakılıyor. PÖH parkuru olarak bilinen engelleri aşmaları isteniyor. Diğer aşama mülakat olup adayların genel bilgi durumları ve psikolojik yeterlilikleri kontrol ediliyor. Seçmelerde başarılı olanlar Emniyet Genel Müdürlüğü veya onun belirlemiş olduğu birim tarafından ilan ediliyor. Böylece polis özel harekat PÖH olmaya hak kazananlar eğitime alınıyor.

PÖH kurslarında çok fazla özel eğitimler veriliyor. Terör örgütlerinin korkulu rüyası olan özel harekat polisleri, ileride karşılaşmaları muhtemel her zorluğu hazırlanır. Eğitimleri başarı ile tamamlayan adaylar PÖH kadrosunda görevlerine başlarlar. PÖH kurslarında verilen eğitimlerden bazıları şunlardır;

  • Zorlu şartlarda hayatta kalma
  • Risk yönetimi ve stres kontrolü
  • Etkin silah kullanma
  • Keskin nişancılık
  • Her türlü silahla atış yapabilme
  • Acil durumlarda karar verebilme
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Başhemşire Maaşları

Erkek ve kadın PÖH olmak için gerekenler yerine getirildiğinde ve eğitimler başarı ile tamamlandığında polisler PÖH olarak göreve başlar. Tabi öncesinde erkek ve bayan polis özel harekat boy ve kilo sınırı gibi şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Özel harekat bayan boy sınırı erkeklere göre bir miktar daha az.

Özel harekat polisi olmak için izlenen bir diğer yol ise İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan alımlara katılmaktır. Bakanlık, bazı dönemlerde direkt özel harekat polisi alımı yapmak için ilanlar veriyor. Açılan sınavlara katılarak daha kısa sürede PÖH olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

PÖH nasıl olunur

Polis nasıl olunur

komiser maaşı

Pöh Maaşı ne kadar oldu
Pöh Maaşı ne kadar oldu

Polis özel harekat olmak için istenen bazı şartlar bulunuyor. Bu şartları sağlamayan adayların başvurusu kabul edilmiyor. PÖH olma şartları şunlardır;

  • C. vatandaşı olmak
  • 28 yaşından küçük olmak (28 yaşından gün alınmaması istenmektedir)
  • Parkur sınavında ve mülakatta yeterli puanı almak
  • PÖH eğitimlerini başarı ile tamamlamak
  • Adayın askerden terhis olduğu tarihle başvuru tarihi arasında en az 3 yıl olması
  • Polis Akademisi tarafından belirlenen sağlık kıstaslarını sağlama
  • KPSS’den en az 70 puan almak
  • İstenen boy-kilo şartlarına uygun olma

Bu şartları sağlayan adaylar özel harekat polisi olabilmek için başvuru yapabilir.

Özel Harekat Polisi Ne İş Yapar?

Polis özel harekat ya da bilinen diğer adıyla PÖH; terör eylemleri, rehine kurtarma ve banka soygunu gibi zorlu görevler için eğitilen bir birimdir. Ülkemizin uzun yıllardır terörle mücadelesinde en ön safta yer almaktadır.

Zorlu arazi ve iklim şartlarında görev yapabilme kabiliyetleri vardır. Aldıkları eğitimler sayesinde uzun süre kırsalda kalabilirler. Böylece yerinde teröre müdahale etme imkanı yakalamış olurlar.

Özel harekat polisleri sadece terör eylemlerine yönelik olarak görev yapmazlar. Evet günümüze kadar en fazla bu alanda görev aldıkları doğrudur. Ancak kentlerdeki zorlu görevleri de üstlenirler. Organize suç örgütlerine yapılan baskınlar, rehine kurtarma operasyonları ve benzeri görevleri başarıyla yürütürler. Normal polis memurları için zorlu ve yoğun baskının olduğu görevler PÖH için son derece kolay olabilmektedir.

Polis özel harekat polislerinin görevleri genel olarak şu şekildedir;

  • Hücre evi, bina ve benzeri dar alanlarda yapılan operasyonlara katılma
  • Gerektiği durumlarda devlet görevlilerini koruma
  • Yabancı devlet başkanlarını ve üst düzey devlet adamlarını koruma
  • Toplumsal olaylara müdahalede bulunma
  • Terör operasyonlarına katılma
  • Göreve ilişkin ilgili ekipmanların hazırlanmasını sağlama

Zorlu görevlerin aranan isimleri olan PÖH bahsedilen görevleri sorunsuz olarak yerine getirmek için kendisini sürekli formda tutmalıdır. Bundan dolayı polis özel harekatta eğitimler hiçbir zaman bitmez. Her bir özel harekat polisi kendisini formda tutmakla da görevlidir. Aksi durumda böylesine zorlu görevlerde başarılı olmaları mümkün olmayacaktır.

Polis özel harekat maaşı yapılan zorlu görevlere bağlı olarak bir miktar diğer polislere göre yüksek oluyor. Bu da kimsenin itiraz edemeyeceği bir durum olarak nitelendirilebilir.

pöh maaşı

pöh maaşı ne kadar oldu? Polis özel harekat maaşları

PÖH Maaşları Ne Kadar?

PÖH maaşı görevleri yerine, kişinin kıdemine ve benzeri unsurlara göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada sabit bir maaştan bahsedilmesi çok zordur. Bunların yanında kişinin öğrenim durumuna göre farklılık göstermesi kaçınılmazdır.

Günümüzde özel harekat polisi maaşı genel olarak iki kısımdan oluşuyor. Bunun ilk kısmı direkt olarak verilen maaştır. Her polis kıdemine ve eğitim durumuna göre farklı seviyelerde maaş alır. Yani polis özel harekat rütbeleri arttıkça maaş da artar. Ancak PÖH tim isimleri ve başarılar maaşı etkilemez.

Eğitim seviyesinin ve kıdemin yükselmesine bağlı olarak alınan maaş da yükselir. Alınan maaşlara ek tazminatlar da veriliyor. Özellikle doğu ve güneydoğu illerinde görev yapanlara 2.800 TL üzerinde tazminat veriliyor. Böylece alınan maaş daha da artmış oluyor.

Bir devlet memuru olan özel harekat PÖH maaşları ortalama olarak 16.500 TL ile 18.500 TL arasındadır. Yukarıda bahsedilen unsurlara göre alınan maaş da değiştiğinden net rakam vermek mümkün değildir.

PÖH maaşı diğer kamu personeli olan devlet memurları gibi yılda iki defa zamlanıyor. Bunların ilki yılın ilk ayı Ocak’tır. Diğeri ise Temmuz ayıdır. Verilen zam miktarı ise genellikle enflasyon farkıyla ilgilidir. Örneğin; Temmuz [year] döneminde polis özel harekat maaşı yaklaşık %8,45 oranında artmıştır. Buradaki orana göre maaşların ortalama 700 TL ile 900 TL arasında arttığı söylenebilir.

Polis özel harekat maaşı konusunda terör tazminatı oldukça önemlidir. Maaşlara ek olarak alınan bu tazminat görev yerine göre farklılık gösterir. Ancak polis özel harekat doğu maaşı batıdan her zaman daha fazladır. Bazı iller için verilen özel harekat polislerine verilen terör tazminatı miktarları şu şekildedir;

  • Ankara: 551 TL
  • İstanbul: 792 TL
  • İzmir: 551 TL
  • Kars: 2.058 TL
  • Mardin: 2.413 TL
  • Diyarbakır: 2.453 TL
  • Şanlıurfa: 892 TL
  • Tunceli: 2.413 TL

Özel harekatçı olmak isteyen kişiler genellikle PÖH nerede görev yapar ve özel harekat hangi illerde var şeklinde sorular yöneltebiliyor. Bu liste sayesinde özel harekatçıların nerelerde çalıştığını da öğrenebilirsiniz.

Rakamlar doğrultusunda bir ildeki terör riski ne kadar fazlaysa verilen terör tazminatının da o kadar yüksek olduğudur. Verilen terör tazminatları zaman zaman arttırılmakta ve özel harekat polislerinin aldıkları risklerin karşılığı verilmeye çalışılıyor. Tazminatlar sayesinde PÖH maaşı daha yüksek bir seviyeye çıkıyor.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 5 Anlık Puan: 4.6]

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!