Doğum yardımı başvurusu nedir? Doğum yardım ücreti ne kadardır? Kimler doğum yardımı başvurusu yapabilir? Doğum yardım ücreti nasıl alınır? Doğum parası ödeme aşamasında ne demek? Popüler sorulardan yola çıkarak sizin için güncel nitelikte olan çeşitli bilgileri toparladık. Tüm bu soruların cevabını merak ediyorsanız makalemizi sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz. İşte detaylar.
Doğum Yardımı Başvurusu
İçerik Rehberi
Doğum parası nedir sorusu son zamanlarda sıklıkla araştırılan bir konudur. Doğum parası çocuk sahibi olanları ekonomik yönden desteklemek amacıyla doğum sonrasında devlet tarafından verilen maddi yardımdır. Doğum yapan anneler doğumdan sonra bir defaya mahsus olarak doğum yardımı parası alabilirler.
Doğum yardımından kimler faydalanabilir sorusunun cevabını, sizin için şu şekilde sıraladık:
- Doğum yardımı T.C. vatandaşlarına verilir.
- Başvuru yapan kişinin doğum yardımı alabilmek için Mavi kart sahibi olmak gereklidir.
- 05.2015 tarihinde veya bu tarihin sonrasında doğum yapanlar için verilir. Belirttiğimiz tarihin öncesinde doğum yapmış olanlara doğum yardım parası verilmez.
Doğum masraflarının maliyetli olmasına karşın devletin yaptığı doğum yardımı, vatandaşlar için rahatlatıcı olmuştur. Yurt dışında hayatını sürdüren mavi kart sahibi vatandaşlarımız da doğum yardımından faydalanabilmektedir. Yurtdışında yaşayanlar, bulundukları ülkenin Büyükelçiliklerine veya Konsolosluklarına bizzat giderek kargo veya taahhütlü posta ile başvuruda bulunabilirler.
Doğum Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum yardımının ne olduğunu ve kimlerin doğum yardım parası alabileceğini anlattığımıza göre, gelelim doğum yardım başvurusu nasıl yapılır sorusunun cevabına. Bu konu bazı yerlerde doğum yardımı ve süt parası başvurusu olarak da geçmektedir.
Doğum yaptıktan sonra çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi’ne (KPS) kaydının yapılmasının ardından doğum yardımı başvuru dilekçesinin doldurulmasıyla yapılır. Doğum yardımı başvuru dilekçesi eksiksiz bir biçimde doldurulup imzalanmalı ve iade taahhütlü posta ya da kargo ile yollanmalıdır. Doğum yardım başvuru dilekçesi yazmayı bilmeyenler için bir dilekçe örneği oluşturduk.
Doğum yardım parası dilekçe örneği yazabilmeniz için şu sıralamayı izlemeniz yeterlidir:
- Başvuru Yapan Kişinin Adı Soyadı ve C. Numarası:
Eğer başvuruyu doğum yapan kişi yapıyorsa bu bölümde onun bilgileri yer almalıdır. Eğer doğum yapan annenin yerine başvuruyu kocası yapıyorsa, bu bölümde babanın bilgileri yer almalıdır. Başvuru yapan kişinin bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurması önemlidir.
- Yeni doğan çocuğun/çocukların T.C. kimlik numarası/numaraları:
Bu bölüme ebeveynler tarafından, yeni doğan çocuklarının T.C. kimlik numaraları yazılmalıdır.
- Adına başvuru yapılan çocuk haricinde eğer anne babanın başka çocukları da varsa onların da T.C. kimlik numaraları aynı bölüme yazılmalıdır.
Doğum yardımı başvuru dilekçesi doldurulmuş örneği sayesinde dilekçenin nasıl yazılacağı kafanızda tam anlamıyla yer edebilir. Görsele tıklayarak sizin için yer verdiğimiz dilekçe örneğine bakabilirsiniz.
Gelelim doğum yardım başvurusunun nerelere yapıldığı hususuna. Doğum yardım ücreti başvurusu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Hangi statüde olduğu fark etmeksizin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personeller, doğum parası için bulundukları kuruma başvurabilirler.
Eşlerden birinin kamu kurum ve kuruluşlarında görev alması doğum ücreti almak için yeterlidir. Bu sebeple memur olarak çalışan anneler veya babalar çalıştıkları kuruma direkt olarak başvuru yapabilirler. Bu durum kamu işçisi olarak çalışan annelere ve babalarına büyük kolaylık sağlamaktadır.
Doğum Yardımı Ücreti Ne kadar?
Doğum yardım ücretleri herhangi bir gelir ölçütü olmaksızın doğum yapan tüm annelerin faydalanabileceği bir yardımdır.
Doğum yardımı alabilmek amacıyla başvuru yapan ebeveynler;
- İlk bebekleri için 300 TL,
- İkinci bebekleri için 400 TL,
- Üçüncü ve daha sonraki bebekleri için de 600 TL bir defaya mahsus ödeme alırlar.
Doğum Yardımı Sistemi’ne (DYS), başvuru hangi ayda girildiyse, o ayı takip eden sonraki ayda doğum ücreti yatırılır. E-devlet üzerinden doğum paralarının yatıp yatmadığını takip edebilirsiniz. Eğer e-Devlet’te doğum ödeme parası bekleme aşamasında yazıyorsa paranız maksimum 45 gün içerisinde hesabınıza yatırılacak demektir.
Doğum ücret başvurusu onaylananlar PTT üzerinden T.C. kimlik numaraları ya da Mavi kart numaraları ile paralarını çekebilirler. Bir yıl içerisinde hesaptan çekilmeyen para tekrar kuruma iade edilir ve hak sahibi gecikmeden dolayı paradan faydalanamaz.
Makalemizde sıkça aratılan doğum yardımı başvurusu konusunu ele alarak sizlere yardımcı olmak istedik. 2024 yılının güncel verilerine dayanarak oluşturduğumuz makalemiz hakkında sormak istedikleriniz ya da eklemek istedikleriniz varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
No Comment! Be the first one.