Gazi maaşı ne kadar? Kimlere gazi denir? Gazi maaşı alabilmek için gerekli şartları nelerdir? Gazilik başvuruları nereye ve nasıl yapılıyor? Gazi maaşları ile merak edilen hususları sizler için araştırarak bir araya getirdik.
Gazi Kime Denir?
Gazi ifadesi, ülkemizde sık duyulan kavramlardan biri oluyor. Birçok kişiye gazi şeklinde niteleme yapılabilmektedir. Ancak gazilik, sadece kanunda yer alan şartları sağlayanlara veriliyor. Gazilik, kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlar;
- Muharip gazilik
- Malul gazilik
Muharip gazi, Türk Silahlı Kuvvetler içerisinde görev yaparken bir savaşa fiilen katılanlara verilen isimdir. Malul gazi ise ülke sınırlarını korurken veya terörle mücadele ederken yaralanan ve yaralanmanın etkisi ile sakatlığı rapor ile kesinleşenlerdir. Muharip gaziler şunlardır;
- Milli mücadeleye katılan ve İstiklal madalyası alanlar
- 1950 ile 1953 yılları arasındaki Kore savaşına katılanlar
- 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’na katılanlar
Kore ve Kıbrıs gazileri günümüzde halen yaşamakta ve gazi maaşlarını almaya devam etmektedir. Gazilere bu noktada verilen aylık ve ikramiyeler şu şekilde sıralanabilir;
- Harp malulü
- Emsal aylığı
- Vazife malulü
Gazilere yaşamlarını idame ettirecek kadar miktarın bu maaşlarla verilmesi her zaman hedefler arasında yer alıyor. Öte yandan; gaziler genellikle asker, polis, zabıta, itfaiyeci vb. devlet adına hizmet veren meslek dallarından kabul edilmektedir.



İlginizi çekebilir: albay maaşı ne kadar
15 Temmuz Şehit Gazi Maaşları 2023
Gazi maaşları konusu 15 Temmuz darbe girişiminde en ön safta yer alanları da ilgilendiriyor. 15 Temmuz şehitleri yakınlarına ve 15 Temmuz gazilerine de ödeme devlet tarafından ödeme yapılıyor.
Ancak bu ödeme direkt devlet kurumu tarafından değil, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın mütevelli heyeti başkanlığını yaptığı Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı tarafından veriliyor.
2021 yılından günümüze kadar 1.500 TL destek sağlanıyordu. Ancak bu yıl yapılan yardımın 600 TL arttırılmasına karar verildi. Yapılan 500 liradan sonra 15 Temmuz gazilerine ve şehit yakınlarına 2.100 TL destek sağlanmaya başlandı.
Şehit yakınları ve gaziler burada bahsedilen aylık olarak verilen desteğin haricinde dini bayramlarda 2.600 TL alıyorlar. Ayrıca 15 Temmuz gününe özel 2.100 TL daha destek devlet tarafından ödeniyor.
Gazi Maaşları Ne Kadar?
Gazi maaşları muharip gazilere Şeref Aylığı şeklinde ödeme yapılıyor. Söz konusu rakamın hesabında, kişinin varsa rütbesi ve sigortalı olma durumu dikkate alınmaktadır. Sosyal güvencesi olan gazilere verilen şeref aylığının hesaplanmasında 5750 gösterge rakamı ve memur maaş katsayısı kullanılıyor. Buradaki iki sayının çarpılması ile gazi maaşları tutarı belli olur. Bu maaş gazinin vefat etmesi durumunda %75 oranında eşine aktarılıyor.
Gazinin sosyal güvencesinin olmaması durumunda ise 30 günlük net asgari ücret esas alınarak maaş ödemesi yapılıyor.
Burada verdiğimiz güncel bilgiler ile birlikte yapılan hesaplamalara göre gazi maaşları ortalama olarak şu şekildedir;
- Gazi maaşları: 4.900 TL
- Derece Doğu Gazi maaşları: 3.900 TL
- Kıbrıs Gazi Maaşı: 1.100 TL
- Kore Gazi Maaşı: 1.100 TL
- 15 Temmuz Gazi Maaşı: 4.900 TL
Burada sizlere sunduğumuz maaşlar ortalama rakamlar olarak minimum seviyedir. Gazilerin rütbelerine ve diğer özelliklerine göre aldıkları maaşlar farklılık gösterebilir.



Gazi Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Gazi maaşı başvurusu ilgili kişi tarafından kendi kurumuna yapılmalıdır. Başvuru sırasında daha önce belirtilen evrak ve belgelerin hazırlanması önemlidir. Kendi kurumlarının ardından ayrıca SGK tarafından talep edilen belgelerin de bu kuruma götürülmesi gerekiyor.
Gazilik türüne bağlı olarak yapılacak başvurular farklı oluyor. Aşağıda gazilik türü ile istenen belgelere dair bilgiler yer alıyor.
· İstiklal, Kore ve Kıbrıs Gazi Maaşları Başvurusu
İstiklal, Kıbrıs ve Kore gazilerinin başvuru için öncelikle aşağıda yer alan belgeleri hazır etmesi gerekiyor.
- Başvuru dilekçesi
- Madalya berat belgesi
Bu belgeler ile Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne (SGK) başvuru yapılması gerekiyor. Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde gazilik maaşı bağlanıyor.
· Erbaş ve Erler ile Güvenlik Korucularının Gazilik Başvuruları
Erbaş ve erler ile güvenlik korucuları gazilik maaşının bağlanması için e-devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. Sürecin ilerleyen aşamalarında bazı belgeler istenebilir.
İlginizi çekebilir: subay maaşları ne kadar?
Şehit Yakınları ve Gazilere Verilen Destekler
Gazi maaşı adı altında şehit yakınları ve gazilere maaş veriliyor. Ancak bunun haricinde farklı alanlarda yapılan birçok yardım ve desteğin olduğu da bilinen bir gerçektir. Bunlardan öne çıkanlar ve bunlara ilişkin açıklamalar aşağıda yer alıyor;
· Barınma Desteği
Barınma konusundaki ihtiyaçların karşılanması için faizsiz konut kredisi şeklindeki destektir. Geçen yıl gazilere 154.000 TL barınma desteği verilmiştir.
· Bakım Desteği
Bir başkasının yardımı ile yaşamak zorunda kalan gazilere verilen destektir. Destek miktarı, asgari ücretin net tutarının iki katı kadardır.
· Nakdi Tazminat
Asayiş, güvenlik, terörle mücadele gibi alanlarda yaşamlarını kaybedenlerin yakınlarına verilen tazminattır. Anne babalarının ihtiyaçları için verilir. En yüksek devlet memuru brüt aylığının 100 katı kadar ödeme yapılıyor.
Gazilere ise bu miktarın %25 ile %75’i arasında bir ödeme yapılıyor. Ödeme miktarı engellilik derecesine göre farklılık gösteriyor.
Yaşamak için gerekli hareketleri göstermekten aciz olan ve yaşamını başkalarının yardımıyla devam ettiren gazilere ise en yüksek devlet memuru brüt aylığının 200 katı kadar ödeme yapılır.
Gaziler ve şehit yakınları sadece devlet tarafından değil, aynı zamanda toplum tarafından da adeta baş tacı edilir. Buradaki yardım ve desteklerin haricinde belediyelerin farklı destekleri bulunuyor ve her zaman gaziler öncelik sırasında yer alıyor. Bunların dışında eğitim desteği, seyahat desteği ve ulaşım desteği gibi desteklerden de yararlanırlar.

No Comment! Be the first one.