Bu yazımızda kardiyoloji uzmanları ne iş yapar, nasıl kardiyolog olunur ve kardiyolog maaşı ne kadar gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Eğer siz de kardiyologlar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre.
Kardiyolog nedir?
İçerik Rehberi
Kardiyoloji uzmanları zamanımızın en değerli hekimlerinden biridir. Elbette bütün doktorların ayrı bir yeri var ancak kalp gibi önemli bir organımızın sağlığını koruyan kardiyologların her zaman özel bir yeri var.
Kardiyologlar kalp ve damar sistemi hastalıklarında uzmanlaşmış hekimlerdir. İlgi alanları kalp ve damar olan bu hekimler aynı zamanda dolaylı olarak sinir sistemi, metabolizma vb. sistemlerde de etki gösterir.
Kardiyolog ne iş yapar?
Kalp ve damar sistemleri üzerinde eğitim alan uzman doktorların görevleri şu şekilde sıralanabilir;
- Kalp ve damar sisteminde meydana gelen hastalıkları tanılamak, tedavi etmek
- Kalbi ve damar sisteminde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını engellemek amacıyla öncesinde gerekli tedbirleri almak
- Kalp krizi ve damar tıkanıklığı-darlığı gibi sağlık sorunlarında acil tedavi yöntemlerini uygulamak
- Rutin kalp sağlığı kontrollerini gerçekleştirmek
- Yüksek tansiyon, düşük tansiyon, ritim bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sağlık sorunlarında destekleyici tedavi planlamaları oluşturmak
- Kapakçık sağlığının bozulmasında teşhis ve tedaviyi sağlamak
- Kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonları önlemek
Sizin de göreceğiniz üzere kardiyologların görev tanımı oldukça geniş ve ciddi. Bu görev tanımları hem özel sektör için hem de devlet hastaneleri için geçerlidir.
Nasıl kardiyolog olunur?
Tıp fakültesini kazanan ve hatta tıp fakültesini kazanmadan önce doktorluk hayali kuran birçok kişi kardiyolog olmak ister. Böylelikle “nasıl kardiyolog olunur” şeklinde sorular ortaya çıkmıştır.
Kardiyolog olmak için bir dizi eğitimi yerine getirmek gerekiyor. Bu eğitimleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Herhangi bir üniversitede okutulan tıp fakültesini kazanmak
- Ülke içerisindeki 6 yıllık tıp fakültesinden mezun olmak ya da yurtdışındaki üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olup denklik almak
- Tıpta Uzmanlık Sınavı olan TUS sınavına girmek ve kardiyolog için yeterli puanı almak
- Kardiyoloji için 4 yıllık olan asistanlık eğitimi tamamlamak
Eskiden kardiyolog olmak için dahiliye alanında asistanlık eğitiminin tamamlanması gerekiyordu. Ancak şimdilerde özel bir bölüm olan kardiyoloji için asistanlık programları ayrılmıştır.
Gördüğünüz gibi kardiyolog olmak oldukça zorlu bir süre. Bu eğitimlerin sonuna gelen kardiyologlar uzman doktor unvanıyla göreve başlar. İsteyen kardiyologlar doçentlik ve profesörlük eğitimlerini de tamamlayarak en üst düzeye kadar yükselebilir.
Unutmadan söyleyelim. Kardiyolog olan kişiler direkt olarak kalp ve damar sağlığı üzerine çalışmalar yapsa da özel bir alana da yönelebilirler. Örneğin günümüzde birçok kardiyolog ritim bozukluğu alanında çalışmalar yürütür. Yani bu tamamen doktorun isteğine bağlıdır.
Aynı zamanda, anestezi maaşları ve adli tıp uzmanı maaşı gibi konuları da merak edebilirsiniz.
Kardiyolog maaşı 2024 yılında ne kadar?
Kardiyolog maaşları ne kadar diye sorular yöneltiyorsanız doğru yerdesiniz. Hepkredi.com olarak sizler için kardiyolog maaşlarını araştırdık ve sizlerle paylaşmak istedik.
Bu uzman doktorların çalışma alanları hem özel sektör hem de kamu olduğu için maaşlar farklılık gösteriyor. Bu uzman doktorların maaşları çalışma alanlarına göre şu şekildedir;
Özelde çalışan kardiyolog ne kadar kazanır?
Özel sektörde çalışan kardiyologların maaşları geniş bir aralığa sahiptir. Bu rakam 25 bin TL’den başlayarak 125 bin ve hatta 155 bin TL’ye kadar artış gösteriyor.
Hastanelerin doktorlara verdiği maaşların bu kadar geniş aralıkta olmasının sebebi ise doktorların farklı tecrübelerde olması ve hastanelerin farklı hizmetler sunmasıdır. Özellikle gelişmiş özel hastanede çalışan çok tecrübeli kardiyoloji uzmanlarının yüksek maaşlar aldığını söyleyebiliriz.
Devlette çalışan kardiyolog ne kadar kazanır?
Devlette çalışan uzman doktorların maaşları özel hastanelerde çalışan kardiyologlara oranla biraz daha az. Devlette çalışan kardiyologlar ortalama 18 bin ila 25 bin TL arasında maaş alır.
Bu rakam döner sermaye, derece vb. faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer kardiyolog aynı zamanda fazladan mesai yaparsa bu maaşlar daha da artar.
Bu yazımızda kardiyolog maaşı hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Eğer kardiyologların yanı sıra diğer doktorların maaşları hakkında da bilgi sahibi olmak isterseniz web sitemizde kısa bir ziyarete çıkabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Son olarak, ilginizi çekebilir: beyin cerrahı maaşı ne kadar, çok mu kazanıyorlar?
No Comment! Be the first one.