Macd İndikatörü Nedir, Nasıl Yorumlanır, Ayarları
Macd indikatörü, teknik analiz dünyasında yatırımcılara önemli sinyaller sunan güçlü bir araçtır. Hareketli Ortalama Yakınsama ve Uzaklaşma (Moving Average Convergence Divergence) olarak da bilinen bu gösterge, finansal piyasalarda alım-satım kararları alırken kullanılan popüler ve etkili bir yöntemdir. Peki, Macd İndikatörü’nün nasıl çalıştığını, hangi sinyalleri verdiğini ve yatırım stratejilerinize nasıl entegre edeceğinizi biliyor musunuz? Bu yazımızda, Macd İndikatörü’nün temel prensipleri, kullanım şekilleri ve yatırımcılara sağladığı avantajları profesyonel bir dil ile anlatıyoruz. Ayrıca, bu göstergenin yatırım performansınızı nasıl artırabileceğine dair pratik öneriler sunarak, finansal hedeflerinize ulaşmanızda önemli bir katkı sağlayacağız.
MACD İndikatörü Nedir, MACD Nasıl Çalışır?
İçerik Rehberi
MACD ya da bilinen diğer adıyla Hareketli Ortalama Yakınsama Sapması teknik analiz göstergeleri içerisinde en çok kullanılan indikatörlerden biridir. Trend takip edici indikatörler içerisinde yer alan MACD indikatörü kullanımı trendin yönünü tespit etmek için kullanılır.
MACD indikatörü üssel hareketli ortalamanın değerleri arasındaki fark miktarını ölçen MACD indikatörü fark değerleri için mavi çizgi, sinyal çizgileri için kırmızı renk ve bir adet de yeşil renkli histogram oluşturur. MACD çizgisi ile sinyal çizgisi arasındaki alan trendin yönünü belirlemek için kullanılır.
MACD varsayılan olarak kullanıldığında mavi çizgi üssel 2 hareketli ortalamanın farkını belirtir. Herhangi bir yatırım aracının grafiğine bu indikatör eklendiğinde 12 ve 26 periyod varsayılan olarak gelir. Örneğin bir yatırım aracının günlük grafiğine MACD eklendiyse 12 ve 26 günlük üssel hareketli ortalamanın farkı MACD çizgisini oluşturur. İndikatör içindeki kırmızı renkli çizgi ise 9 periyotluk üssel hareketli ortalamayı ifade eder. Bu çizgiler sıfır çizgisinin üzerine ve sıfır çizgisinin altına hareket ederek çalışır. Bu indikatör kısaca sıfır sinyal çizgisinin alt ve üstünde aşırı alım ve aşırı satım konusunda sinyal verir.
İlginizi çekebilir: indikatör nedir?
MACD Ne Ölçer?
Yatırımcıların MACD ile ilgili merak ettiği konulardan biri de bu indikatörün neyi ölçtüğüdür.
MACD indikatörü nasıl çalışır başlığında da kısaca bahsettiğimiz üzere MACD göstergesinde trendin yönü ölçülür. MACD, grafik üzerindeki verileri ölçerken iki farklı şekilde ölçüm yapar. Bunlar şu şekildedir;
MACD’nin trend ölçümü;
- MACD 0 çizgisinin üzerine geçtiğinde yükseliş trendi sinyali verir
- MACD 0 çizgisinin altına geçtiğinde düşüş trendi sinyali verir
MACD’nin varsayılan renk ayarlarında alım satım sinyali;
- Mavi çizgi kırmızı çizgiyi keserek üste çıktığında satın al sinyali
- Kırmızı çizgi mavi çizgiyi keserek alta indiğinde sat sinyali
Yani kısaca mavi çizgi kırmızı çizginin üzerindeyse MACD al sinyali verirken altındaysa sat sinyali vermektedir. Ayrıca veriler sıfırsa çizgi herhangi bir trend veya alım-satım bilgisi vermeyeceği için nötr sinyal olarak algılanır. Bunlar trend takibi ile birlikte kullanıldığında birçok yatırım aracında etkili analiz yapmak mümkündür. Bu ölçümler momentum ve trend yönü ölçümlerinin birer göstergesidir. Her bir tetik çizgisi farklı verilerin ortalamaları ile belirlenerek trend ve alım-satım konusunda bilgi veriyor. Yatırımcılar grafikteki zaman dilimine bağlı olarak uzun vadeli ya da kısa vadeli yatırımlarında sinyal almaya başlar.
İlginizi çekebilir: rsi indikatörü nedir
Bu başlıkta aslında MACD indikatörü nasıl yorumlanır sorusunun da cevabını vermiş olduk. MACD kullanımı ile ilgili daha detaylı bilgileri MACD stratejileri başlığında vereceğiz.
MACD İndikatörü Nasıl Hesaplanır?
MACD indikatörünün nasıl hesaplandığı günümüzde çok da önemli değildir. Çünkü günümüzde her piyasa analiz platformunda bu grafik otomatik bir şekilde eklenebiliyor. Ancak yatırımcılar bu indikatörün hesaplama mantığını öğrendikten sonra indikatörü daha verimli bir şekilde kullanabiliyor. MACD hesaplanması şu şekildedir;
- Mavi MACD Çizgisi = 12 Periyotluk Hareketli Ortalama — 26 Periyotluk Hareketli Ortalama
- Kırmızı Sinyal Çizgisi = 9 Periyotluk Hareketli Ortalama
- Yeşil Renkli Histogram = MACD Çizgisi — Sinyal Hattı
MACD İndikatörüyle Trend Stratejisi Oluşturma
İster kısa vadeli ister uzun vadeli yatırım yapılacak olsun herhangi bir yatırım aracının hangi trendde ilerlediğinin bilinmesi hayati öneme sahiptir. Bu şekilde sağlam çalışan trendler bulunarak o yatırım aracının yukarı yönlü mü yoksa aşağı yönde mi gideceği kestirilebilir. Bu hususta indikatörün yaptığı ölçümlerle en iyi sonuçları vermektedir. Ancak bu indikatör ile strateji belirlenirken mavi çizgi kırmızı çizgi üzerindeyse MACD al verdi gibi yorum yapmak doğru değildir. Bunun için MACD ile bir trend stratejisinin oluşturulması gerekmektedir. Bu strateji ise 3 başlıkta şu şekilde sıralanabilir;
- Trend Yönü Belirleme
- MACD Geçişleri Kullanma
- Risk Yönetimi İçin MACD Sıfır Çizgisini Kullanma
Sık Sorulan Sorular
MACD İndikatörü Kaç Olmalı?
MACD indikatörü yatırımcının yatırım yapmayı düşündüğü vadeye göre farklı periyotlarda kullanılabilir. Yani MACD için genel geçer bir kural yoktur.
MACD Al Sinyali Nedir?
MACD varsayılan ayarlardayken mavi çizginin kırmızı çizgiyi geçmesi al sinyali olarak yorumlanır.
MACD Stratejisi Nedir?
MACD stratejisi kısa ya da uzun vadeli yatırımlarda trend yönünü belirleyerek yatırım kararı alınmasına yardımcı olur.
MACD İndikatöründe Kullanılan Hareketli Ortalamaların İsmi Nedir?
MACD indikatöründe üssel hareketli ortalama kullanılır.
MACD Trigger Nedir?
MACD trigger al sat sinyalinin üretildiği çizgileri ifade eder.
MACD Çizgisi Hangi Renk?
MACD varsayılan ayarlarda mavi, kırmızı ve yeşil renklerden oluşur. Ancak MACD çizgisi olarak ifade edilen çizgi mavi renkli çizgidir.
Kıvanç hocamızın yeni yayınladığı MACD ReLOADED adlı video ile sizi baş başa bırakıyoruz. Kendisinin kanalını takip etmeniz size çok şey katacaktır.
Yorum gönder