Muhtar Maaşı

muhtar maaşı

Muhtar maaşı, yerel yönetimlerin temel taşı olan ve mahallelerin idari işlerinden sorumlu olan bu önemli görevlilerin gelir düzeylerine dair ilgi çeken bir konudur. Muhtarların maaşlarını etkileyen faktörler arasında görev yaptıkları mahallenin nüfusu, coğrafi konumu ve ilgili mevzuatlar gibi unsurlar bulunmaktadır. Bu yazıda, muhtar maaşlarına ilişkin güncel bilgileri sunarak, bu göreve talip olan adaylar için bilgilendirici bir kaynak oluşturmayı amaçlıyoruz. Maaş beklentileri, görev ve sorumluluklar ile yerel yönetimlerdeki gelişmeler gibi konuların incelenmesi, adayların doğru ve bilinçli kararlar almasına yardımcı olacaktır.

Mahalle ve Köy Muhtarlarının Görevleri Nelerdir?

Muhtar maaşları ile detaylı bilgilere geçmeden önce muhtarların görevlerine değinilmesi gerekiyor. Bilindiği gibi muhtarların geçmişte birçok görevi bulunuyor. Ancak internet teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bu görevlerde ciddi değişimler meydana geldi.

Geçmişte muhtarların görevleri arasında olan birçok işlem artık internet üzerinden yapılabiliyor. Dolayısıyla muhtarların görevlerinin hafiflediğini söylemek yanlış olmaz.

Muhtarların görevleri aşağıdaki gibidir;

  • Köy ve mahallelerde görev yapan muhtarlar seçim kurulları kapsamında sağlık ocakları ve sağlık merkez kurulları için bedel tespit komisyonuna katılmaları gerekir.
  • Mahkeme evrakı veya benzeri belgelerin ilgili kişilere ulaştırılmasından sorumludurlar.
  • Mahalle veya köylere hizmet gelmesini sağlamak için idari birimlerle görüşürler.
  • Sandık seçim listesinin herkesin görebileceği noktalara asılmalarından sorumludurlar.
  • Muhtarlar, mahalle veya köyde oturanlar için gerektiği durumlarda ilmühaberleri düzenleyebilir.
  • Seçim dönemlerinde sandık seçim kurullarına sağlık ocağı kurullarına katıldıkları gibi emlak vergisi ile ilgili olarak arsaların bedel tespit komisyonu gibi kurul ya da benzeri toplantılara da katılırlar.
  • Cadde, sokak ve mahallelerde yer alan levhaların kontrollerini yaparlar ve hasarlı olanların yenileri ile değiştirilmelerini sağlarlar.
  • Kaymakamlık ile mahalle arasındaki iletişimden sorumludurlar.
  • Kimlik belgesi ile gerekli belgelerin düzenlenmesinden sorumludurlar.
  • Askerlik tebligatlarını hazırlamak ve ilgili kişilere ulaştırırlar.
  • Mahalle ve köylerde meydana gelen salgın hastalık veya benzeri durumları ilgili noktalara bildirmekle görevlidirler.
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   15.000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir
Muhtar Maaşı Ne Kadar
Muhtar Maaşı Ne Kadar

Evet, günümüzde muhtarlar pasif bir izlenim verseler de önemli görevleri bulunuyor. Belki de bunlardan en önemlisi görev yaptıkları köy ve mahalledeki sorunların farkında olmalarıdır. Böylece ilgili sorunların kısa sürede çözülmesini ve insanların yaşam kalitesinin belirgin şekilde yükselmesini sağlıyorlar.

Muhtarların görevlerini genel itibariyle bu şekilde özetleyebiliriz.

İlginizi çekebilir: kaymakamlık yardım parası ne kadar

İlginizi çekebilir: imam maaşı ne kadar

Muhtar Maaşı 2024 Ne Kadar?

Muhtar maaşı özellikle son yıllarda önemli derecede artış göstermiş durumda. Geçmiş yıllarda çok cüzi miktarda maaş alan muhtarlar son dönemlerde azımsanmayacak kadar maaş almaya başlıyor. Yapılan bir araştırma muhtar maaşlarının son 20 yılda ortalama 21 kat arttığını ortaya koymaktadır.

[highlight color=”green”]Muhtar maaşları ocak ayında yapılan zammın ardından 14.911 TL oldu. Son yapılan düzenlemelerin ardından ise muhtarların maaşları 14.909 TL oldu. Buradaki zam muhtarların özlük haklarına ilişkin taleplerinden bazılarının kabul edilmesi sonrasında gerçekleşti.[/highlight]

Daha önce 882 TL olarak yapılan SGK kesintisi iptal edilmiş ve muhtarların maaşlarının böylece asgari ücretin üzerine çıkması sağlanmıştır.

Muhtar Maaşı Yükseldi Mi
Muhtar Maaşı Yükseldi Mi

Muhtar maaşı aynı zamanda muhtar ödeneği olarak da ifade ediliyor. Muhtarlara verilen ödenekler, 14.750 gösterge rakamı ile memurluk katsayısının çarpımı ile bulunuyor. Daha sonra bu miktardan vergi kesintileri yapılıyor. Böylece muhtarların alacakları maaşlar hesaplanmış oluyor. Bu noktada muhtarların devlet memuru olmadıklarını da hatırlatalım.

2021 yılı içerisinde veya ilerleyen dönemlerde yapılacak ek düzenlemeler ile muhtar maaşı seviyesinin daha da artacağı tahmin ediliyor. Birçok kişi tarafından askerlik çağında olan gençlere tebligat gönderen kişi olarak bilinen muhtarlar günümüzde önemli miktarda maaş almaya başladılar.

Böylece geçmişte sadece prestij için istenilen muhtarlık görevinin artık para için de istenildiği söylenebilir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 1 Anlık Puan: 5]

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!