Çocuk gelişimi maaşları, çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal açılardan sağlıklı bir şekilde büyümelerine destek olan bu alanın uzmanları olan çocuk gelişimi uzmanlarının gelir düzeylerine dair merak edilen bir konudur. Çocuk gelişimi uzmanlarının maaşlarını etkileyen faktörler arasında deneyim, eğitim düzeyi, çalıştıkları kurum ve görev aldıkları projeler gibi unsurlar bulunmaktadır. Bu yazıda, çocuk gelişimi maaşlarına dair güncel bilgileri sunarak, bu mesleği düşünen adaylar için kapsamlı bir kaynak sağlamayı hedeflemekteyiz. Maaş beklentileri, iş olanakları ve kariyer yolları hakkında bilgi sahibi olmak, adayların doğru ve bilinçli kararlar vermesine katkıda bulunacaktır.
Çocuk Gelişimi Maaşları 2024 Ne Kadar, Uzmanı Kimdir?
İçerik Rehberi
Çocuk gelişimi uzmanı korunmaya muhtaç, hasta, özel gereksinimi bulunan ve risk altında olan çocukların gelişimlerini destekleyen uzmanlardır. Günümüzde birçok alanda görev yapabilen çocuk gelişim uzmanlarının temel hedefi çocukların gelişimlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır.
Çocukların gelişimlerinin desteklenmesi için farklı materyaller ve teknikler kullanılıyor. Hatta uzmanlar ihtiyaca yönelik olarak kendileri de farklı materyaller geliştirebiliyor. Çocukların gelişimleri tek bir açıdan değil birden fazla açıdan destekleniyor. Bu kapsamda zihinsel, fiziksel ve psikolojik destek sağlanıyor.
Çocuk gelişimi uzmanları çocukların gelişim süreçleri hakkında detaylı bilgiye sahiptir. İçinde bulundukları dönemi, özelliklerini, olması ve olmaması gerekeni direkt olarak bilirler. Bunun yanında günümüzde kullanılan çağdaş yöntemlere hakimdirler.
Sürekli olarak kendilerini geliştirirler ve bu alanda yaşanan gelişmeleri takip ederler. Böylece yeni teknikleri de kullanırlar. Bütün bunların temel hedefi çocukların sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamaktır.
İlginizi çekebilir: PDR maaşları ne kadar oldu?
Çocuk Gelişimi Maaşları Yükseldi Mi?
Çocuk gelişimi maaşları, 16.000 TL ile 18.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Görev yapılan alan, medeni hal, çocuk sayısı ve kıdem gibi unsurlara bağlı olarak alınan maaşlar da değişiyor.
Çocuk gelişimi uzmanları farklı devlet kurumlarında ve özel sektörde görev yapabiliyor. Kamuda görev yaparken memur statüsünde olurlar ve maaşlarını da buna göre alırlar. Yeni mezun ve bekar birisi mesleğe başladığında ortalama 16.500 TL maaş alıyor. Ancak evli olması, kıdemi, derecesi ve çocuk sayısına bağlı olarak almış olduğu maaş artabilir.
Özel sektörde de görev yapan çocuk gelişim uzmanları burada nispeten daha düşük rakamlara çalışırlar. Bu bölümden mezun olan kişi sayısının fazla olması, özel sektördeki maaşların düşük olmasının temel nedenidir.
Özel sektörde çocuk gelişimi maaşları, ilgili kurumun fiyat politikası ve uzmanın deneyimine bağlı olarak değişiyor. Kendisini bu alanda yetiştirmiş, sürekli kendisini geliştiren ve başarılı olan bir uzman, özel sektörde çok yüksek maaşlar alabilir.
İlginizi çekebilir: Çocuk doktoru maaşı ne kadar
Çocuk Gelişimi Uzmanı Maaşı 2024
Çocuk gelişimi uzmanı maaşı, kamu ve özel sektörde farklı seviyelerdedir. Buna ek olarak çocuk gelişimi bölümünden mezun olanların iş alanlarının çok geniş olması maaşların farklı seviyelerde olmasının bir başka nedenidir.
Kamuda görev yapan çocuk gelişim uzmanları Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon oranında zam alıyor. Örneğin; Temmuz ayında açıklanan verilere göre son 6 aylık enflasyon oranı %8,45 oldu. Bu oranda kamu çalışanlarına zam yapıldı. Böylece çocuk gelişim uzmanı maaşı da arttı.
Kamuda görev yapanların maaşları kıdem ve dereceye bağlı olarak belirgin şekilde değişiyor. Mesleğe yeni başlayanlar 16.500 TL civarında maaş alırken, 25 yıllık deneyime sahip olanlar ise 17.500 TL civarında maaş alıyorlar.
Nasıl Çocuk Gelişimi Uzmanı Olunur?
Çocuk gelişimi uzmanı olmak için öncelikle 4 yıllık çocuk gelişimi bölümüne gitmeniz gerekiyor. Ülkemizde birçok üniversitede bu bölüm bulunuyor ve taban puanları çok yüksek değildir. Eşit ağırlık puan türünden 350 civarı alacağınız puan ile birçok üniversitenin çocuk gelişimi bölümüne girebilirsiniz.
Çocuk gelişimi bölümünde teorik ve pratik bilgiler veriliyor. Alacağınız eğitim ne kadar kaliteli olursa mesleğinizde o kadar başarılı olursunuz.
Üniversitedeki eğitim programını başarı ile tamamlamanız çok önemli. Ancak bunun yanında mesleğinizle ilgili de bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Çocuk gelişimcilerin sürekli çocuklarla içli dışlı olması ve onlarla yakın ilişki kurması gerekiyor.
Çocuğun gelişiminin desteklenmesi için ona güven vermeniz çok önemli. Üstelik yardım etmeniz gereken çocukların yardıma ve desteğe muhtaç olduğunu unutmayın. Bazen engelli çocuk ile ilgilenmeniz ve onu farklı açılardan desteklemeniz gerekecektir.
Bu mesleği başarılı bir şekilde yapabilmeniz için çocuklarla aranızın iyi olması ve onları sevmeniz gerekiyor. Bunun dışında sabırlı olmanız da çok önemli bir unsurdur. Aksi durumda bir süre sonra mesleğiniz size acı vermeye başlar. Böylece hem siz mesleğinizde soğursunuz, hem de sorumlu olduğunuz çocuklar mağdur olmaya başlar.
Çocuk Gelişimi İş İmkanları Nelerdir?
Çocuk gelişimi, iş imkanları fazla olan bir bölümdür. Gerek kamuda gerekse de özel sektörde çok fazla alanda görev yapabilirler. Bundan dolayı kendini geliştirmiş olan çocuk gelişimcinin işsiz kalma olasılığı çok düşüktür.
Çocuk gelişim uzmanları gerekli formasyon eğitimi aldıklarında okul öncesi öğretmenliği yapabilir. Evet, yanlış okumadınız. Okul öncesi öğretmeni olarak görev yapmalarının önünde hiçbir engel yok. Aldıkları eğitim ile ana okulu öğretmenliği bölümünde verilen eğitimler arasında büyük bir benzerlik bulunuyor. Hatta derslerin önemli kısmı ortaktır. İşte bu yüzden, farklı kurumlarda okul öncesi öğretmeni olarak çalışabilirler.
Çocukların gelişim ve eğitim bakımından profesyonel olarak desteklenmesini sağlayan bu meslek grubu aynı zamanda özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara da eğitim verebilir. Özel eğitim gerektiren durumlarda çocukların fiziksel ve zihinsel açıdan desteklenmesi sağlanır. Böylece yardıma muhtaç olan çocukların eğitim süreçleri kolaylaşmış olur. Ayrıca meslek liselerinde de görev yapabilirler.
Çocuk gelişimi bölüm mezunları birçok kamu kurumunda görev yapabiliyor. Bunlardan öne çıkanlar aşağıdaki gibidir;
- Çocuk Esirgeme Kurumu,
- Halk Eğitim Merkezleri,
- Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, (RAM)
- Devlet üniversiteleri,
- Hastaneler,
- Aile Bakanlığı’na bağlı birimler,
- Okulöncesi eğitim kurumları,
Özel sektörde de benzer şekilde çok farklı iş imkanları bulunuyor. Ancak bu noktada genellikle kendisini geliştiren isimlerin tercih edildiği unutulmamalıdır.
Çocuk Gelişimi Bölümünün Geleceği Nasıl?
Çocuk gelişim uzmanı günümüzde aranan meslek gruplarından birisidir. Hastanelerden eğitim kurumlarına varıncaya kadar birçok alanda görev yapabiliyorlar. Peki, gelecekte bu mesleğe ihtiyaç olacak mı? Bu sorunun cevabını şimdiden vermek çok zor.
Çocuk gelişimi çocukların yaşamış oldukları gelişimsel sorunları aşmalarına yardım eden bir bölümdür. Çocukların bu alandaki ihtiyacı geçmişe nazaran günümüzde daha fazladır. Çünkü artık ailelerin daha bilinçli olması geçmişte fark edilmeyen birçok gelişimsel sorunun fark edilmesini sağlamaya başlıyor.
Yakın gelecekte de benzeri bir durum meydana gelmesi uzmanların beklentileri arasında yer alıyor. Kısacası çocuk gelişim uzmanlarına olan ihtiyacın artacağı tahmin edilmektedir.
Her ne kadar bu alandaki ihtiyaç artsa da çocuk gelişimi bölümünden mezun olan kişi sayısı da artıyor. Bundan dolayı günümüzde dahi çocuk gelişimi maaşları özellikle özel sektörde olması gerekenden daha düşük oluyor. Gelecekte de benzeri bir durum ortaya çıkabilir.
Mezun sayısına bağlı olarak sadece alanında iyi olanlar iş bulabilir veya hak ettikleri maaşı alabilirler. Burada bahsedilen olumsuz senaryo, birçok meslek gurubu için geçerlidir.
No Comment! Be the first one.