Çöpçü maaşı, toplumun temizliği ve düzeni için büyük öneme sahip olan bu görevli çalışanların gelir düzeylerine dair dikkat çeken bir konudur. Çöpçülerin maaşlarını belirleyen faktörler arasında deneyim, çalıştıkları belediye ve coğrafi konum gibi unsurlar bulunmaktadır. Bu yazıda, çöpçü maaşlarına dair güncel bilgileri sunarak, bu mesleği düşünen adaylar için kapsamlı bir kaynak sağlamayı hedeflemekteyiz. Maaş beklentileri, iş olanakları ve kariyer yolları hakkında bilgi sahibi olmak, adayların doğru ve bilinçli kararlar vermesine yardımcı olacaktır.
Çöpçü Nedir? Kimlere Çöpçü Denir?
İçerik Rehberi
Çöpçü, temizlik görevlisinin halk dilindeki karşılığıdır. Normalde bu isimde bir meslek grubu bulunmuyor. Ancak temizlik görevlilerinin sokaklardaki çöpleri toplamasından dolayı halk dilinde bu meslek grubuna çöpçü denilmeye başlanmıştır. Yoğun ve özverili çalışmaları sonucunda çöpçü maaşı 2023 yılında çok iyi seviyelerdedir.
Çöpçüler, başta temizlik olmak üzere birçok görevi üstlenirler. Özellikle pandemi döneminde önemleri daha net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bilindiği gibi maske kullanımının zorunlu hale gelmesi insanların Covid-19’dan korunmasını sağlıyor.
Ancak bilinçsiz insanlar maskelerini direkt olarak yerlere atabiliyor. İşte böylesine durumlar halk sağlığı için çok büyük bir risk teşkil ediyor. Bu risk temizlik görevlileri yani çöpçüler tarafından ortadan kaldırılıyor.

Günümüzde temizlik görevi olan hemen herkese çöpçü deniliyor. Ancak bu kavram genellikle sokaklarda görev yapanlar için kullanılıyor. Örneğin; kamu binalarında temizlik yapan kişiler için bu ifade çok sık kullanılmaz. Dolayısıyla çöpçü kime denir sorusunun cevabı; sokaklarda temizlik yapan görevlilere denir şeklindedir.
Çöpçü Maaşı 2023 Yılında Ne Kadar?
Çöpçü maaşı hakkında net bir rakam belirtmek oldukça zordur. Maaşlarında belli bir standart olmayan meslek gruplarından birisi de çöpçülerdir. Çöpçüler genellikle asgari ücret kadar maaş alıyorlar. Ancak bazı yerlerde aldıkları maaşlar daha yüksek seviyelerde olabiliyor.
Çöpçü maaşları; 15.500 TL ile 16.500 TL arasındadır.
Temizlik alanındaki meslek gruplarından biri olan çöpçüler, maaşlarının yanında ek ödemeler de alıyorlar. Görev yaptıkları yerlere bağlı olarak yılın belli dönemlerinde ikramiye ve prim tarzı ödemeler aldıkları biliniyor.



Çöpçünün aldığı maaş farklı unsurlara göre değişiyor. Birçok meslek grubunun maaşlarında olduğu gibi evli olma durumu, çocuk sayısı ve görev süresi gibi unsurlar maaşların değişmesine neden oluyor.
Çöpçülerin görev yaptıkları kurumların başında belediyeler geliyor. Belediye kadrolarında yer alan çöpçüler, diğer kurumlarda görev yapanlara göre daha yüksek maaş alıyorlar. Diğer kurumlarda çöpçü maaşı asgari ücret kadarken, belediyelerde 16.500 TL üzeri dahi olabiliyor.
İlginizi çekebilir:
Çöpçülerin Çalışma Şartları
Çöpçü maaşı ile birlikte merak edilen hususlardan birisi de çalışma şartlarıdır. Dışarıdan bakıldığında sadece çöp toplama görevleri olduğu düşünülür. Ancak çöpçüler farklı görevleri de bulunuyor. Buna bağlı olarak çalışma şartları oldukça zorlu olabiliyor.
Öncelikle diğer meslek gruplarında çalışma saatleri genellikle 08.00 ile 17.00 arasındadır. Ancak temizlik görevlilerinin çalışma saatlerinde bu şekilde bir düzen bulunmuyor. Özellikle sokaklarda çöplerin koku yapmaması için birçok kentte çöpler akşam saatlerinde dışarı atılıyor. Daha sonra ise gece saatlerinde çöp arabaları ile toplanıyor. Böylece hem çöpler kokmaz, hem de insanlara rahatsızlık vermeden işlem tamamlanmış oluyor.
Çöpçülerin çalışma saatleri, yapılan işe bağlı olarak farklılık gösteriyor. Ancak genellikle akşam saatlerinde çalışırlar. Bundan dolayı uyku düzenleri sıradan insanlardan daha farklıdır. Bahsedilen durum ise bütün yaşamlarını etkiler.
Çöpçülerin çöp toplamak dışındaki görevleri şunlardır;
- Günün farklı saatlerinde, belirtilen sokak ve caddeleri temizleme,
- Süpürge ile yere atılmış olan çöpleri toplama,
- Bahçe, park ve benzeri alanların temizliğini yapma,
- Çöp arabasını kullanma,
- Çöp toplama ve temizlik için kullanılan ekipmanların bakımını üstlenme,
- Kurum ve kuruluşların zeminlerini günün belli saatlerinde silme.

Nasıl Çöpçü Olunur?
Çöpçü olmak için öncelikle alım ilanlarını takip etmek gerekiyor. İlan açıldığında, ilgili yere başvuru yapabilirsiniz. Başvuru için istenen şartlar ise şu şekildedir;
- En az ilkokul mezunu olma,
- Görev yapılan il/ilçe merkezinde ikamet etmek,
- Askerlik ile ilişiği olmamak,
- Mesleki yeterlilik şartlarına sahip olmak.
Alımı yapacak olan kurum veya belediyeler bunların dışında farklı şartlar da arayabilir. Çöpçü alımlar İŞKUR (Türkiye İş Kurumu) üzerinden yapılıyor. İŞKUR, alım yapılacağı zaman bunu duyurular sayfasında ilan ediyor. Belirtilen şartları taşıyanların başvuruları kabul edilir. Daha sonra yapılacak değerlendirme sonucunda kimlerin işe alındığı yine İŞKUR üzerinden açıklanıyor.
Geçmişte belediye kadrolarına alımlar daha farklı yapılıyordu. Ancak artık belediye bünyesindeki çöpçülerin alımları da İŞKUR üzerinden gerçekleştiriliyor. Böyle yapılan alımlarda maaşlar genellikle asgari ücret seviyesinde oluyor. İlk 3-6 ay kadar maaşlar İŞKUR tarafından ödeniyor. Daha sonra kurum veya kuruluş kendisi ödeme yapmaya başlıyor.



Çöpçü Maaşları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çöpçü maaşı her ne kadar asgari ücret seviyesinde olsa da, mesleki yeterliliği olmayanlar için önemli bir seçenek oluyor. Eğitim hayatında başarılı olamayan sonrasında ise herhangi bir meslek edinemeyenler rahatlıkla çöpçülük yapabiliyor. Bu meslekte geceleri çalışılması gerekiyor. Onun dışında fiziki olarak da biraz yorucudur. Ancak herhangi bir sorumluluğunun olmaması önemli bir avantajdır.
Kutsal mesleklerden olan ve direkt olarak halk sağlığını ilgilendiren çöpçülük, bir dönem oldukça popülerdi. İşsizliğin tavan yaptığı dönemlerde sabit gelirli bir işte çalışmak insanlar açısından oldukça önemlidir. Geçmişte çöpçülük garantisi olan meslekler arasında yer alıyordu.
Bir defa belediye kadrosuna girenler daha sonraki dönemlerde işten atılamazdı. Fakat günümüzde durum değişiyor. Temizlik görevlileri genellikle geçici işçi statüsünde dönemsel olarak alınıyor. Dönem sonunda direkt olarak işten çıkarılıyorlar. Dönemsel olarak bu şekilde İŞKUR üzerinden alımlar yapılıyor.
Çöpçü maaşı ile ilgili verilen rakamlar, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Çalışılan kurum ve yapılan görevlere bağlı olarak maaşlar ciddi anlamda farklılaşabilir. Bu husus dikkate alınmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Çöpçüler kaç saat çalışır?
Çöpçünün günlük çalışma süresi 8 saattir. Bunun üzerindeki mesailer için ek ücret alır.
2019 Çöpçü Maaşları Ne Kadardı?
2019 yılında belediyelerde çalışan çöpçüler 600 TL ile 2.500 TL arasında maaş almaktaydılar.
Çöpçü olmak için ne gerekir?
Çöpçü olmak için herhangi bir mesleki belge şartı yoktur. Bu mesleğe sahip olmak isteyenler belediyelere bağlı çalışan taşeron firmalara başvuruda bulunmalılardır.
Çöpçülük bir meslek midir?
Çöpçülük, belediyelere bağlı tarafından temizlik hizmeti veren kişilerin mesleğine verilen addır.
No Comment! Be the first one.