Rehberlik ve psikolojik danışmanlık maaşları ne kadar, rehberlik ve psikolojik danışmanlar ne iş yapar, iş imkanları nasıl? Rehberlik ve psikolojik danışmanlık (PDR) ile ilgili bütün bilgilere bu içeriğimizde ulaşabilirsiniz.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Nedir?
İçerik Rehberi
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık çağımızın en popüler mesleklerinden biridir. Çalışma alanları çok geniş olan bu meslek üyeleri rehberlik uzmanı ve psikolojik danışman olarak çalışırlar.
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri benzer diğer meslek gruplarının aksine topluluklar ile değil bireyler ile ilgilenir. Rehberlik ve psikolojik danışmanlar insanların hayatlarında yaşadıkları manevi sorunlara çözüm üretmeye yönelik çalışma yaparlar. Danışan kişiler ile geleceğe yönelik hedefler belirlerler.
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık hem özel sektör hem de kamuda iş bulabilen mesleklerden biridir. Kamuda özellikle Adalet Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı’na atanan bu kişiler bireylerin sorunları için psikolog ve psikiyatrist ile birlikte çalışırlar. Şu an MEB’e bağlı her okul psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olan kişileri Rehberlik Öğretmeni olarak görevlendiriyor.
Rehberlik ve Psikolojik Danışman Ne İş Yapar?
Bireylerin sorunları ile ilgilenen ve bu sorunlara çözüm üretmek için çalışmalar yapan kişiler rehberlik ve psikolojik danışmanlardır. Psikolojik danışma merkezlerinde ve eğitim kurumlarında çalışan bu kişilerin başlıca görevleri şu şekilde sıralanabilir;
- Danışanları dinlemek ve onlara sorunu tespit etmeye yönelik sorular sormak
- Kendisine danışan kişileri fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan değerlendirmek
- Diğer meslek üyeleri ile birlikte iş birliği yaparak danışanların sorununa çözüm üretmek
- Danışana uygun terapileri uygulamak
- Danışanın ailesi ve çevresindeki bireyler ile görüşerek sorunun temeline inmek, daha etkili terapi yöntemlerine yönelmek
İlginizi çekebilir: psikolog nasıl olunur?
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Nasıl Bir Bölüm?
Özellikle üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler rehberlik ve psikolojik danışman nasıl olunur, hangi bölüm okunmalı vb. sorular yöneltiyor. Bu meslek aynı zamanda PDR olarak da geçiyor.
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olan kişiler bu unvan ile işe başlayabiliyorlar. 4 yıllık bir lisans bölümü olan psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü eşit ağırlık puan türü ile öğrenci kabul ediyor.
PDR mezunu olan kişiler tercihlerine göre özel sektörde danışman olarak ya da eğitim kurumlarında rehber öğretmen olarak işe başlayabilirler.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık İş İmkanları Nasıl?
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık iş imkanları olan bölümlerdendir. Hem özel sektörde hem de kamuda iş bulabilme imkanları vardır.
Eğer kişi kamuda çalışmak istiyorsa KPSS sınavına girmeli ve iyi bir puan almalıdır. Eğer özel sektörde çalışmak isteniyorsa bu alanda deneyim sahibi olunmalı ve mümkünse yüksek lisans eğitimi alarak alanında uzmanlaşmalıdır.
İlginizi çekebilir: psikolog seans ücretleri ne kadar?
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Maaşları 2024
Geldik yazımızın en çok merak edilen yerine. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık maaşları kaç TL?
Ortalama rehberlik ve psikolojik danışmanlık maaşı 2024 yılında 11 bin 500 TL civarındadır. Büyük kurumlarda çalışanlar yaklaşık 15 bin TL maaş almaktadır.
Rehber öğretmenlerin maaşı yeni zamlarla birlikte yaklaşık 10 bin TL olmuştur. Ek ders ücreti vb. eklemelerle birlikte eğitim kurumlarında çalışan bir psikolojik danışman bu seviyelerde maaş alır.
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık maaşları 2024 yılında bu şekildeydi. Olası yeni zamlarla birlikte PDR mezunlarının maaşları da artış gösterecektir.
No Comment! Be the first one.