HGS gri liste, özellikle karayolu kullanıcıları için oldukça önemli bir kavramdır ve bu liste hakkında bilgi sahibi olmak, olası cezai işlemlerden ve sürprizlerden kaçınmak adına büyük öneme sahiptir. Bu yazımızda, HGS Gri Listesi’nin ne olduğunu, bu listeye nasıl girildiğini ve listeye giren araç sahiplerinin hangi durumlarla karşılaşabileceğini ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. Ayrıca, HGS Gri Listesi’nden çıkma yöntemlerini, ilgili mevzuatı ve başvuru süreçlerini adım adım anlatarak, bu listeyle ilgili tüm detaylara dair eksiksiz bir rehber sunacağız. Bu sayede, hem HGS Gri Listesi ile ilgili bilinçli bir kullanıcı olacak, hem de olası cezai işlemleri ve ek maliyetleri en aza indirgeyerek, karayolu ulaşımını daha sorunsuz ve ekonomik bir hale getireceksiniz.
HGS Gri Liste Nedir?
İçerik Rehberi
Hızlı Geçiş Sistemi için kullanmakta olduğunuz kartın içerisinde para miktarının 45 TL altına düşmesi durumunda gri liste sınıfına girersiniz. Bu listeye giren araç sahiplerine sistem otomatik olarak SMS ile bilgilendirme yapar. Gri listeye girdikten sonra otoyollar üzerinden 30 TL’nin altı olan alanlardan geçebilirsiniz. 30 TL’nin üzerinde otoyollardan geçişte ise hesabınızda yeterli tutar olmadığı için kaçak geçiş olarak ceza alabilirsiniz.
HGS gri listeye giren kişiler bakiyelerini tekrar yenilemeleri için para yüklemeleri gerekiyor. HGS kullanıcılarının tamamı zaman zaman borç sorgulama yaparak bu ihlal durumlarına göre dikkat etmesi gerekiyor. Zira, PTT HGS işlemlerinde ihlallerin devamında para cezası uyguluyor. Araç sahiplerinin gri listeye girmemesi için ihmal etmemesi gerekir.
HGS Gri Liste Ne Anlama Gelir?
HGS gri liste ile ilgili bir SMS aldıysanız bunun anlamı kartınıza bakiye yüklemeniz gerektiğidir. HGS gri listeye giren kullanıcıların kart ve abonelik iptal işlemi uygulanmaz. Gri liste için herhangi bir para cezası işlemi de uygulanmaz. Ancak gri listeye girdikten sonra bakiyenizin yetersiz olduğu yerlerden geçiş yapmanız durumunda cezai işlem uygulanıyor.
HGS Gri Listeden Nasıl Çıkılır?
HGS gri listeye girdikten sonra kartınızı kullanıma devam edebilirsiniz. Kullanım sırasında HGS sistemi tarafından otomatik olarak uyarı mesajları alacaksınız. Bu mesajlar bakiyenizin yetersiz olmasından kaynaklanacak. Kullanmaya devam edilen HGS abonelikleri için kaçak geçiş nedeni ile ceza almamak istiyorsanız bakiye yüklemeniz gerekiyor. HGS gri listeden çıkmak için minimum 15 TL bakiye yüklemeniz gerekiyor.
HGS Kara Liste Nedir?
HGS aboneliğiniz için kullanmakta olduğunuz kartınızın bakiyesinin 30 TL’nin altına düşmesi durumunda kara liste uygulanır. HGS etiketinizin kara listede olması aboneliğinizin kapatılması demektir. Önlem almak için telefonunuza gelen uyarı mesajlarına karşı borç sorgulama yaparak hızlıca reaksiyon almalısınız.
Hızlı Geçiş Sistemi olan ücretli yollardan kara listeye giren kullanıcılar geçse dahi ceza uygulanıyor. Kaçak geçiş cezası alan sürücülerin en geç 7 iş günü içerisinde bu geçiş ücretini hesaplama yaparak karta yatırması gerekiyor. Bu tutar yatırılması durumunda otomatik olarak çekim yapılacak ve kalan HGS bakiyeni 30 TL altına düşmemesi durumunda kartınız tekrar açılacaktır.
Yasal süre içerisinde kaçak geçiş cezasının ödenmemesi durumunda kart kapatılması ile birlikte ceza geçiş ücretinin 10 katı olarak uygulanıyor. HGS konusunu inceliyorsanız tatile gitme ihmaliniz yüksek 🙂 Bu yüzden tatil kredisi veren bankalar yazımızı da incelemeniz gerekiyor.
HGS Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Araç sürücüleri HGS bakiye sorgulama yapmadan kaçak geçiş uygulaması durumunda kara listeye girer. Bu listeden çıkmak ve yüksek ceza ödememek için kaçak geçiş tarihinden itibaren 7 iş günü içerisinde karta bakiye yükleme yapılması gerekiyor. Kart içerisinde yer alan tutara göre cezai işlem uygulanmakta ve kart kapatılıp açılmaktadır. HGS kullanıcılarının en çok dikkat etmesi gereken nokta HGS kara liste olur iken çıkmak için kaçak geçiş borcu ile birlikte 30 TL’nin üzerinde bakiye yüklemelisiniz.
HGS ceza ödeme yapmak için linke tıklayabilirsiniz: https://www.turkiye.gov.tr/ptt-hizli-gecis-sistemi-hgs-ihlalli-gecis-bilgileri-sorgulama
HGS Beyaz Liste Nedir?
Hızlı Geçiş Sistemi tarafından kullanılan kart sahiplerine belirli aralıklar ile bakiye bilgileri iletiliyor. HGS beyaz liste araç sahipleri için düzenli bir şekilde bakiye yüklenmemesi ve kartlarda az miktarda olması durumunda sınıflandırılıyor. Eğer HGS kartınızdaki bakiye az ise ve beyaz listede olduğunuza dair sürekli bilgilendirme alıyorsanız her an kara listeye girebilirsiniz.
HGS beyaz listeye ve gri listeye ilişkin sorunların tamamı SMS ile sizlere iletilir iken aynı zamanda E-Devlet sisteminden de görünüyor.
HGS Beyaz Listeden Nasıl Çıkılır?
HGS beyaz liste tamamen bakiye ile alakalı bir sınıflandırma. Eğer sorgulamalarda beyaz listede olduğunuzu görüyor iseniz kartınıza bakiye yüklemelisiniz. HGS bakiye yükleme noktalarını kullanarak nakit veya kart ile yükleme sağlanabiliyor. PTT bakiye yüklemelerinde kullanacağınız yönteme göre 1 ile 3TL arasında komisyon alıyor.
HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?
HGS bakiye sorgulama yapmak için farklı yöntemler bulunuyor. Gerek telefonunuz ile, gerekse de internet üzerinden anlık olarak HGS sorgulama yapabilirsiniz. Borcunuzu öğrenmek ve ödemek için bakiyenizi öğrenmek istiyorsanız;
- PTT internet sitesinden
- E-Devlet üzerinden
- HGS müşteri hizmetlerini arayarak
Öğrenebilirsiniz. HGS bakiye sorgulama yöntemlerinin tamamı ücretsizdir.
PTT Üzerinden HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?
PTT üzerinden HGS bakiye sorgulaması yapmak için öncelikle https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/ adresine giriş yapın. Menüde yer almakta olan HGS bakiye sorgulama bölümünden araç plakasını girerek sorgulama yapabilirsiniz.
PTT internet sitesinden aynı zamanda kaça geçiş ve hangi listede olduğunuzun sorgulamasını da ilgili alandan yapabilirsiniz.
E-Devlet Üzerinden HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-devlet internet sitesinden HGS bakiye sorgulama işlemini kişisel bilgilerini ile gerçekleştirebilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/ adresine T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapın. Arama kutusuna HGS yazarak Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi) sayfasına ulaşabilirsiniz.
Yoğunluk durumuna göre maksimum 1 dakika içerisinde adınıza kayıtlı olan plakaya ait borç bilgileri listelenecektir.
Telefondan HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?
İnternet olmayan bir ortamda iseniz telefonla müşteri hizmetlerini arayarak HGS bakiye sorgulaması gerçekleştirebilirsiniz. HGS için PTT müşteri hizmetlerini 0 850 460 60 60 bu numaradan aramanız gerekiyor. HGS çağır merkezindeki müşteri temsilcisi sizlere hesabınız ile alakalı tüm detayları aktaracaktır.
Müşteri temsilcisi ile yapacağınız görüşmede HGS cezam var mı sorusuna da net bir şekilde yanıt bulabilirsiniz.
No Comment! Be the first one.