Moleküler biyoloji ve genetik maaşları, yaşam bilimleri alanında önemli bir kariyer seçeneği olan bu disiplinde çalışan profesyoneller için büyük bir ilgi konusudur. Moleküler biyologlar ve genetikçiler, hücrelerin ve organizmaların genetik yapılarını inceleyerek hastalıkların tedavisi, tarımın geliştirilmesi ve biyoteknolojinin ilerlemesi gibi alanlarda büyük katkılar sağlarlar. Peki, bu bilim insanlarının aldıkları maaşlar ne düzeydedir ve hangi faktörler maaşları etkilemektedir? Bu yazıda, moleküler biyoloji ve genetik maaşlarına dair bilgi sunarak, bu alanda çalışmak isteyen ya da kariyer değişikliği düşünenlerin maddi beklentilerini ve kariyer fırsatlarını değerlendirmelerine yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, bu disiplinde çalışan profesyonellerin iş olanakları, kariyer gelişimi ve sektördeki istihdam eğilimleri hakkında da önemli bilgiler paylaşarak, gelecekteki kariyer planlarınız için yol gösterici olmayı hedefliyoruz.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Nedir?
İçerik Rehberi
Moleküler biyoloji ve genetik; bütün canlıları detaylı olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Amip gibi tek hücrelilerden insan gibi çok hücrelilere varıncaya kadar bütün canlıları kapsıyor. Yarı canlı olarak kabul edilen virüslerden başlayarak en karmaşık yapıdaki canlılara kadar incelemeler yapıyor ve canlılar arasındaki ilişkileri ele almaya odaklanıyor. Moleküler biyoloji ve genetik diğer bilim dallarıyla sürekli ilişki içindedir.
Canlılarda bulunan moleküllerin temel yapısını, işleyişini, patolojik durumlarını ve gelişimini inceliyor. Canlıların bütün kodlarının içinde yer aldığı düşünülen DNA ve RNA proteinlerini detaylı olarak ele alıyor. Etkileşimlerine ve karşılıklı ilişkilerine bakıyor. Yaşamın ve hastalıkların kaynağına kadar iner. Buradan elde edilen verileri ve bilgileri diğer bilim dallarına aktarır. Veya yine bu alanda farklı amaçlar için kullanır.
Moleküler biyoloji ve genetik, çağımızın en önemli meslek gruplarından birisi olma yolunda hızla ilerliyor. Özellikle yurtdışında bu alanda ciddi gelişmeler meydana geliyor. Yakın zamanda genetik ve moleküler biyoloji alanında yapılan çalışmalar sayesinde insan yaşamında köklü değişimler meydana gelebilir. Bu yöndeki beklentiler oldukça yüksek. Dolayısıyla bu alan yakın gelecekte insanların yaşamlarına yön veriyor.
Nasıl Genetik Mühendisi / Moleküler Biyolog Olunur?
Moleküler biyoloji ve genetik mezunları, moleküler biyolog veya genetik mühendisi olarak nitelendiriliyor. Aslında burada bahsedilen meslekler birbirinden farklıdır. Ancak ülkemizdeki üniversitelerde moleküler biyoloji ve genetik bölümü olması bu meslek gruplarının aynı kabul edilmesine neden olur.
Genetik mühendisi veya moleküler biyolog olabilmek için öncelikle moleküler biyoloji ve genetik bölümünü bitirmeniz gerekiyor. Ülkemizdeki birçok üniversitede bu bölüm bulunuyor. Moleküler biyoloji ve genetik bölümü taban puanları ise 500 ile 200 puan arasında değişiyor. Evet, buradaki aralık size çok mantıklı gelmemiş olabilir. Ancak Boğaziçi ve ODTÜ gibi üniversitelerde bu bölüme girebilmek için en az 500 puan almanız gerekiyor. Muş Alparslan Üniversitesi’nde aynı bölüm için 225 puan yeterlidir. Bazı vakıf üniversitelerinde taban puan daha da düşüktür.
Genetik mühendisliği oldukça önemli bir meslektir. Bu mesleği icra edebilmek ve meslekte ilerlemek için iyi bir üniversitede, iyi bir eğitim alınması çok önemlidir. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden olan Boğaziçi ve ODTÜ gibi üniversitelerde bu eğitimi yabancı dil (İngilizce) üzerinden alabilirsiniz. Böylece ilerleyen dönemlerde yurt dışındaki teklifleri ve imkanları da değerlendirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Moleküler biyolog olmak için sadece üniversitede alınan eğitim yeterli olmuyor. Hatta bundan önce ilgili meslek için ne kadar uygun olduğunuza karar vermeniz gerekiyor. Günümüzde sık karşılaşılan mesleklerden biri olmadığından dolayı ilgili mesleği tercih etmeden önce gerekliliklerine bakılması önemlidir. Genetik mühendisi veya moleküler biyolog olacak kişide bulunması gereken özellikler şunlardır;
- Stres altındayken dahi doğru düşünebilme, isabetli kararlar verebilme,
- Analiz yeteneğinin gelişmiş olması,
- Eleştirel düşünme,
- Uzun saatler boyunca aralıksız çalışabilme, mental olarak buna uygun olma,
- Yüksek motivasyon,
- Detayları görme ve onlara hakim olma,
- Elektronik cihazların kullanımı hakkında bilgi sahibi olma.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Maaşları 2024 Ne Kadar?
Moleküler biyoloji ve genetik maaşları; 17.000 TL ile 21.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Görev yapılan kurum, deneyim, uzmanlık seviyesi ve görev süresine bağlı olarak alınan maaşlar değişiyor. Mezun olduktan sonra göreve yeni başlayan bir genetik mühendisi, 17.000 TL ile 19.500 TL arasında maaş alıyorlar. Ancak alanında uzman ve deneyimli olanlar ise 21.000 TL veya daha yüksek maaşlar alabilirler.
Birçok meslekte olduğu gibi burada da maaşları etkileyen bir takım unsurlar bulunuyor. Özel sektörde görev yapanların deneyim ve uzmanlıkları devlet kurumlarında görev yapanların ise görev süreleri belirleyicidir. Ancak devlet kurumlarının moleküler biyolog veya genetik mühendisi alımı çok sınırlıdır. Bundan dolayı özel sektöre odaklanılması gerekiyor.
İyi bir üniversiteden mezun olur sonrasında kendinizi geliştirirseniz 21.000 TL üzerinde maaşlar dahi alabilirsiniz. Ancak bilinmeyen bir üniversiteden mezun olur ve kendinizi geliştirmezseniz asgari ücrete yakın rakamlarda maaşınız olur. Boğaziçi’nden mezun olan birisi yüksek miktarda maaş alırken, kendini kanıtlamayan hatta bilinmeyen üniversitelerden mezun olanlar ise çok düşük maaşlar alırlar.
Moleküler Biyoloji ve Genetik İş İmkanları Nelerdir?
Moleküler biyoloji ve genetik iş imkanları; biyoteknoloji, eğitim, devlet kurumları, test laboratuvarları, sağlık hizmetleri ve iş danışmanlığı alanlarıdır. Bu alanlardaki farklı pozisyonlarda görev yapabilirler.
Moleküler biyoloji ve genetik bölümü mezunlarının sayısının fazla olması iş imkanlarının azalmasına neden olabiliyor. Özel sektör, alanında iyi olan kişileri işe almak isterken devlette ise alımlar oldukça azdır.
Devlette görev yapmak isteyenler mezun olduktan sonra akademik kariyere yönelmelidir. Böylece üniversitelerde araştırma görevlisi olarak kalabilirler. Ayrıca nadiren de olsa yapılan tarımsal genetik mühendisliği için KPSS’ye girebilirler.
Moleküler Biyolog / Genetik Mühendisleri Ne İş Yapar?
Genetik mühendisliği maaşları kadar bu uzmanların ne iş yaptıkları da merak ediliyor. Alınan eğitime bağlı olarak yapılan işler farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak canlıların genleri ile ilgili işler yaptıklarını söylemek yanlış olmaz.
Devlette görev yapanlar genellikle tarımsal verimliliğin geliştirilmesi üzerine görevleri üstlenirler. Özel sektörde ise ilaç firmalarında ilaç geliştirme çalışmaları yapabilirler. Kök hücre, tüp bebek, genetik teşhis gibi işlemler için özel kurumlarda görev alabilirler. Biyomedikal üretim merkezlerinde ve benzeri alanlarda iş bulabilirler. Günümüzde bu türden çok sayıda alan bulunuyor. Moleküler biyoloji ve genetik iş imkanları fazladır. Ancak yeni mezun sayısının da fazla olması bu alanda kendini geliştirenlerin öne çıkmasına sebep oluyor.
Moleküler biyoloji ve genetik bölümü mezunlarının, yaptıkları işe göre farklı unvanlar aldıkları biliniyor. Bu unvanlardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir;
- Biyoteknoloji uzmanı.
- Moleküler Genetik Teknoloji Uzmanı.
- Moleküler Laboratuvar Teknoloğu.
- Bitki Genetiği.
- Embriyolog.
- Adli DNA Analisti.
- Araştırma Teknolojisti.
Günümüzde genetik mühendisliği denildiğinde canlıların genleri ile oynayan uzmanlar akla geliyor. Özellikle genetiği ile oynanmış gıdalar (GDO) böyle bir algı oluşmasına zemin hazırlamışlardır. Evet, genetik mühendisleri yaptıkları araştırmalardan elde ettikleri bilgileri farklı alanlarda kullanabilirler. Soğuğa karşı dayanıklı olan bir bitkiden alınan genler farklı bitkilere aktarılabilir. Böylece bitkilerin soğuğa karşı dayanıklılığı ve verimliliği arttırılıyor.
Moleküler biyoloji ve genetik maaşları ile ilgili genel detaylar bu şekilde. Geleceğin meslekleri arasında gösterilen moleküler biyologlar ve genetik mühendisleri kendilerini geliştirdiklerinde yüksek miktarlarda maaşlar alabiliyorlar. Yabancı dilde eğitim almaları durumunda ise yurtdışında dahi görev yapabilirler. Sizlere vermiş olduğumuz rakamlar sadece bilgilendirme amaçlıdır ve zaman içinde değişebilir.
Sık Sorulan Sorular
MBG ne kadar kazanır?
Çalışma hayatına yeni başlamış olan bir MBG mezunu aylık ortalama 14.000 TL kazanır. Tecrübe kazandıkça geliri yükselir.
Moleküler biyoloji ve Genetik mezunları nerede çalışır?
Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezun olanlar devlet kurumlarında, ilaç endüstrisinde, hastanelerde ve kliniklerde çalışabilirler.
Moleküler biyoloji okuyunca ne olunur?
Moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği bölümünden mezun olduysanız üniversitelerde araştırma görevlisi olabilirsiniz. Ayrıca, ilaç araştırma & geliştirme, kök hücre, tüp bebek tedavisi, genetik teşhis ve adli tıp gibi alanlarda çalışabilirsiniz.
Genetik mühendisi olmak için hangi okulları okumak gerekir?
Genetik mühendisi olmak için üniversitelerin ilgili bölümlerinin 4 yıllık lisans programını tamamlamalısınız.
No Comment! Be the first one.