Savcı maaşları ne kadar? Nasıl savcı olunur? Hakim ve savcı maaşları ile ilgili merak ettiğiniz konuları ve diğer detayları sizler için derledik.
Savcı Maaşları 2024 Ne Kadar?
İçerik Rehberi
Savcı maaşları, savcıların görev süresi ve bulundukları konuma göre farklılık gösteriyor. Özellikle görev süreleri maaşları en fazla etkileyen unsurlardan birisidir. Bunun haricinde evlilik ve çocuk durumu da yine savcıların maaşlarını etkiliyor.
Savcı maaşları 2024 yılı için aşağıdaki gibidir;
- Mesleğine yeni başlayan savcı maaşı: 10.940 TL
- 2 yıllık savcı maaşı: 11.840 TL (8. derece)
- 3 yıllık savcı maaşı: 12.235 TL (7. derece)
- 5 yıllık savcı maaşı: 12.560 TL (6. derece)
- 7 yıllık savcı maaşı: 12.930 TL (5. derece)
- 9 yıllık savcı maaşı: 13.260 TL (4. derece)
- 11 yıllık savcı maaşı: 13.620 TL (3. derece)
- 13 yıllık savcı maaşı: 13.990 TL (2. derece)
- 15 yıllık savcı maaşı: 14.410 TL (1. derece)
- 18 yıllık savcı maaşı: 18.850 TL (Birinci sınıfa ayrılmış)
- 21 yıllık savcı maaşı: 19.850 TL (Birinci sınıf savcı)
Savcıların aldıkları maaş bu şekildedir. Ancak tekrardan vurgulamak gerekirse bunlar ortalama rakamlardır. Son zamlardan sonra maaşlar bu kadar oldu.
Maaşlar ile ilgili bir diğer önemli nokta ise savcıların da kamu görevlisi olması ile ilgilidir. Bilindiği gibi memur maaş zamları Ocak ve Temmuz aylarında yapılıyor. Zam oranı ise açıklanan 6 aylık enflasyon verisine göre belirleniyor. Geçtiğimiz günlerde enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte savcı maaşı ne kadar oldu şeklinde sorular sorulmaya başlandı. Ancak enflasyon oranının haricinde zamları etkileyen farklı unsurlar olduğu da unutulmamalıdır.
Savcı maaşları ile ilgili düzenleme yapma yetkisi Adalet Bakanlığı elindedir. Bakanlık, ihtiyaca bağlı olarak zam yapabilir. Ve bunu diğer memur maaşlarından tamamen bağımsız olacak şekilde gerçekleştirir. Örneğin, yakın zamanda bakanlık tarafından hakim ve savcı maaşlarına 2.100 TL’nin üzerinde zam yapılmıştı.
Hakim Savcı Maaşları 2024
Hakim savcı maaşları genel olarak eşittir. Hakimlik ve savcılık sınavına giren adayların, aldıkları puanlara göre hakim veya savcı şeklinde atamaları yapılıyor. Buna bağlı olarak maaş konusunda haksızlık yaşanmaması için maaşları eşit seviyede oluyor. Kısacası hakim ve savcılar, aynı maaşı alırlar.
Her ne kadar maaşları eşit olsa da almış oldukları ek ödemeler veya maaşlarından yapılan kesintiler farklı olabilir. Bundan dolayı da maaşlar arasında farklılıklar olabilir. Hakimler ortalama 17.900 TL maaş alırlar. Paylaşılan liste incelenerek dereceye bağlı olarak hakimlerin yaklaşık ne kadar maaş alacağı görülebilir.
2024‘de Savcı Ne Kadar Maaş Alır?
Savcı maaşları, toplu sözleşmedeki oranlar ve enflasyon verilerine göre değişiyor. Bilindiği gibi Temmuz ayında son 6 aylık enflasyon oranı açıklandı. Son 6 aylık enflasyon oranı %8,45 oldu. Buradaki rakam aynı zamanda savcıların maaşlarına yapılan zam oranıdır.
Savcılar, maaşlarına göre farklı oranlarda zam aldılar. Örneğin; 10.000 TL alan bir savcının maaşına 850 TL zam gelirken, 16.000 TL maaş alan bir savcının maaşı 1.350 TL arttı. Dolayısıyla sadece 1 ay önce alınan maaşlar, Ocak ve Temmuz tarihleri arasında ciddi şekilde artabiliyor.
Stajyer Savcı Maaşı 2024
Stajyer savcı maaşı, 9.940 TL’dir. Savcı olarak göreve başlayanların staj süresi 17 aydır. Bu süre tamamlanana kadar savcılar, stajyer savcı olarak kabul ediliyor ve bu dönemde maaşlarını almaya devam ederler. Her ne kadar stajyer savcı maaşı veya savcı adayı maaşı şeklinde bir uygulama olmasa da yeni savcı ve hakimler için bu tür ifadeler kullanılır.
Staj süresi, hukuk fakültesinden mezun olduktan hemen sonra hakim ve savcı olanlar için 17 aydır. Ancak bir süre avukatlık yaptıktan sonra sınavı kazanarak hakim ve savcı olanlar için daha kısadır. Avukatlık mesleğinden gelerek adli hakim ve savcı olanların staj süresi 6 aydır. İdari hakim ve savcılar için ise bu süre 7 aydır.
İlginizi çekebilir:
Yargıtay ve Danıştay Hakim Savcı Maaşları
Hakim savcı maaşları ile ilgili merak edilen hususlardan bir diğeri de Yargıtay ve Danıştay’da görev yapanlarla ilgilidir. Bilindiği gibi ülkemizde adli yargının en üst birimi Yargıtay’dır. İdari mahkemelerin en üst birimi ise Danıştay’dır. Dolayısıyla burada görev yapan hakim ve savcıların maaşları nispeten biraz daha farklıdır.
Öncelikle yüksek yargıda görev yapan hakim ve savcıların maaşları da derecelerine göre belirleniyor. Ancak bunun yanında yaptıkları görevlere bağlı olarak maaşlarında bir miktar artış oluyor. Görev süreleri ve görevlerine bağlı olarak yüksek yargıdaki hakim ve savcıların maaşları şu şekildedir;
- Yargıtay Birinci Başkanı Maaşı: 25.620 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Maaşı: 25.620 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Danıştay Başkanı Maaşı: 25.620 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Danıştay Savcısı Maaşı: 25.620 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Yargıtay Birinci Başkan Vekili Maaşı: 22.600 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Danıştay Başkanı Vekili Maaşı: 22.600 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Maaşı: 22.600 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Danıştay ve Yargıtay Daire Başkanı Maaşı: 22.600 TL (25 yıl ve üzeri görev süresi)
- Danıştay ve Yargıtay Üyesi Maaşı: 21.920 TL (24 yıl görev süresi)
Nasıl Savcı Olunur, Savcı Olmanın Şartları
Savcı maaşları ile birlikte nasıl savcı olunacağı konusu da merak ediliyor. Savcı olmak için öncelikle hukuk fakültesini başarı ile tamamlamak gerekiyor. Hukuk fakültesini kazanmak için ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesindeki liselerde kaliteli bir eğitim almak gerekiyor.
4 yıllık bir eğitim ardından okulunu başarı ile tamamlayan adaylar isteklerine bağlı olarak avukat, savcı ve hakim olabilir. Avukatlık, serbest bir meslek grubu olduğundan gerekli şartları sağlayan hukuk fakültesi mezunları avukatlık yapabilir.
Hakim veya savcı olma süreci ise daha farklıdır. Hakim ve savcılar, Türk adalet sisteminin en önemli unsurudur. Türk milletinden almış oldukları yetki ile adalet dağıtırlar. Dolayısıyla bu mesleği yapacak olan kişilerin en doğru şekilde seçilmesi gerekiyor.
Savcı olabilmek için adayların öncelikle yazılı sınava girmesi gerekiyor. Buradan yeterli puanı alan adaylar mülakata, yani sözlü sınava alınıyor. Başarılı olanlar son olarak güvenlik soruşturması kapsamında detaylı olarak inceleniyor. Bütün bu süreç sonunda adaylar savcı olarak atanıyor.
Burada genel hatları ile bahsedilen süreç zaman zaman yapılan değişikliklerle farklılaşabilir. Ancak devlet bu noktada adaylara her dönem sözlü ve yazılı sınav uygulamıştır.
Hakim veya savcı olmak istiyorsanız hukuk fakültesine girdiğiniz ilk andan itibaren kendinizi geliştirmeye başlamalısınız. Bütün hukuki prosedürlere hakim olmalı, adli ve idari hukuktaki uygulamaları yakından incelemeniz gerekiyor. Bunların haricinde uluslararası hukuki uygulamaları da bilmelisiniz.
Hakim ve Savcıların Görevleri Nelerdir?
Savcının görevleri; şikayet, ihbar veya farklı şekillerde kendisine iletilen hukuksuzluklar için inceleme başlatır. İncelemeleri, ilgili hukuki mevzuata göre yapar. Elde edilen delillere bağlı olarak ilgili kişiler veya kurumlara ilişkin iddianame hazırlayarak dava açar. Veya delil yetersizliğinden dolayı takipsizlik kararı verir.
Savcıların görevlerinin temeli kanuna aykırı olan durumlar için ilgili yasaları uygulamaktır. Örneğin; bir cinayet durumunda olaya savcılık el koyar ve hızlı bir şekilde delilleri toplar. Daha sonra yapılan sorgulamalar ışığında cinayeti işleyenlerle ilgili iddianame hazırlanır ve dava açılır. Bütün bu süreç baştan sona kadar savcıların görevleri arasındadır. Savcıların görevleri maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir;
- İddianame hazırlamak
- Dava konusu olan taraflar için lehte ve aleyhte olan delilleri toplamak
- Dava konusu içerisindeki adli muayene süreçlerini takip etmek
- Mağdurların ve sanıkların dosyalarını incelemek
- Farklı kurumlara yazı yazarak, ilgili kişiler veya kurumlar hakkında bilgi istemek
Hakimlerin görevleri ise dava açıldıktan sonra başlıyor. Savcının hazırladığı iddianameyi inceleyen hakimler, bunu kabul ederek kovuşturma sürecini başlatıyor veya iddianamedeki eksikliklerin tamamlanması için iddianameyi tekrardan savcılığa gönderebiliyor. Hakimlerin görevleri ise şunlardır;
- Dava dosyalarını incelemek
- Delilleri tarafsız bir şekilde değerlendirmek ve dava ile ilgili karar vermek
- Kurumlardan ek belgeler talep etmek
Hakim ve savcı maaşları ile ilgili genel detaylar bu şekildedir. Sizlerle paylaşılan rakamlar zaman içinde değişim gösterebilir.
No Comment! Be the first one.