Uçak mühendisliği maaş ne kadar? Uçak mühendisi ne iş yapar? Uçak mühendisi olmak zor mu? Tüm bu soruların cevaplarını ve uçak mühendisi maaşı ile ilgili diğer detayları sizler için araştırdık.
Uçak Mühendisliği Maaş 2024
İçerik Rehberi
Uçak mühendisliği maaşları, devlette ortalama 18.100 TL civarındayken, özel sektörde ise ortalama 20.500 TL seviyesindedir. Devlette göreve yeni başlayan bir uçak mühendisi 16.600 TL maaş alıyor. Özel sektörde ise bu rakam, görev yapılan kuruluş ve pozisyona göre değişiyor. Ancak başlangıç maaşı ortalama 18.000 TL seviyelerinde oluyor.
Uçak mühendisliği, makine mühendisliğinin alt bölümlerinden birisidir. Adından da anlaşılacağı gibi bu alandaki mühendisler uçak konusunda uzmanlaşmışlardır. Aldıkları uzun ve teknik bir eğitim sonucunda bu mesleği yapmaya başlayan kişiler uçakların teknik detaylarına tamamen hakim olurlar.
Uçak Mühendisliği Devlet Maaşı 2024
Uçak mühendisliği devlet maaşı, 17.100 TL ile 19.200 TL arasında değişir. Devletteki mühendis kadrolarında görev yapan mühendislerin maaşları kıdem ve dereceye göre değişiyor. Bunun yanında aile yardımı, çocuk yardımı ve eğitim seviyesi gibi unsurlar maaşları değiştiriyor. Örneğin; mezun olduktan sonra kendi alanında yüksek lisans yapan bir uçak mühendisi nispeten biraz daha yüksek maaş alıyor.
Devlette görev yapan uçak mühendisinin maaşını etkileyen bir diğer önemli unsur ise medeni hal ve çocuk sayısıdır. Eşleri çalışmayan kamu görevlilerine aile yardımı adı altında ek ödeme yapılıyor. Ayrıca çocuk sayısına bağlı olarak bir de çocuk yardımı yapılır. İşte bu hususlar, devletteki uçak mühendisi maaşları arasında bazı farkların olmasına neden oluyor.
Uçak Mühendisliği Maaşı 2024
Uçak mühendisliği maaş 2024 yılında özel sektörde 20.500 TL, devlette ise 28.100 TL’dir. Buradaki maaşlar ortalama rakamlar olup farklı unsurlara göre farklılık gösterebilir.
Hava araçların bakım ve onarımı dahil olmak üzere hemen her detayı ile ilgilenen uçak mühendisleri, özel sektörde de görev yapıyor. Özel kuruluşlar, uçak mühendisi ihtiyaçlarını karşılarken genellikle deneyimli ve kendini ispatlamış kişileri tercih ediliyor. Bununla birlikte uçak mühendislerinin mezun oldukları okullarda dikkate alınıyor. Kalitesi ile dikkat çekmeyen bir üniversitenin uçak mühendisliği bölümünden yeni mezun olanlara özel sektörde asgari ücret seviyesinde maaşlar teklif edilebiliyor.
Uçak mühendisi olmak için mühendislik fakültesi içerisinde yer alan uçak mühendisliği bölümü tercih edilmesi gerekiyor. Uçak mühendisliği bölümü sınırlı sayıda üniversitede bulunuyor. Bu üniversiteler ve taban puanları şu şekildedir;
- İstanbul Teknik Üniversitesi: 520
- Türk Hava Kurumu Üniversitesi (Vakıf): 500
- Necmettin Erbakan Üniversitesi: 462
- İstanbul Gelişim Üniversitesi (Vakıf): 461
- Erciyes Üniversitesi: 457
- Girne Üniversitesi: 435
Vakıf üniversitelerinin ücretli olan bölümlerinde uçak mühendisliği taban puanları daha düşüktür.
Buradaki taban puanlara bakıldığında uçak mühendisi olmak için yüksek bir puan alınması gerektiği görülüyor. Mühendislik bölümlerine giriş için yüksek puanlar gerekiyor. Ancak İTÜ gibi iyi bir üniversite için ise çok daha yüksek puanlara ihtiyaç vardır. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) gibi kendisini ispatlamış ve dünya çapında tanınan bir üniversitenin uçak mühendisliği bölümünden mezun olmak iş bulma ve maaş konusunda ciddi avantaj sağlıyor.
Mühendislik bölümlerin içerisinde özel bir yeri olan uçak mühendisliğini kazandıktan sonra kazanılan üniversiteyi de başarılı bir tamamlamak gerekiyor. Üniversitedeki bölümü kazanmak uçak mühendisliği için ilk adımdır. Ancak devamı getirilmeden hiçbir anlamı olmuyor. Uçak mühendisliği bölümü dersleri öğrencileri biraz zorlayacak türdendir. Ancak sıkı bir çalışma ile bu derslerde başarılı olunabilir. Kısacası uçak mühendisi olmak için lise yıllarından itibaren sıkı bir çalışma gerekiyor.
İlginizi çekebilir:
Uçak Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar
Aslında bu sorunun cevabını içeriğimizde vermiştik. Ancak üzerinden kısaca tekrar geçmek istiyoruz. Uçak mühendisi olmak isteyen kişilerin öncelikle bir lisans bölümü olan uçak mühendisliği bölümünü bitirmesi gerekiyor. Türkiye uçak mühendisliği alanında gelişen bir ülke olduğu için birçok üniversitede bu bölümü okumak mümkün.
Uçak mühendisi olmak isteyen kişiler henüz üniversiteye gelmeden uçak mühendisliği kaç yıl, uçak mühendisi pilot olabilir mi, uçak mühendisliği ne iş yapar, uçak mühendisi işsiz kalır mı, uçak mühendisleri ne kadar kazanıyor vb. sorular yöneltiyor.
Uçak mühendisliğinin normal eğitim süresi 4 yıldır. Ancak üniversitede dersler yabancı dil ile veriliyorsa ve hazırlık okunması gerekiyorsa bu süre 5 yıla çıkabiliyor. Eğer kişi mezun olduktan sonra pilot olmak istiyorsa gerekli eğitimi aldıktan sonra pilot olabilir.
Uçak Mühendisliği Hakkında Yorumlar
Uçak mühendisliği hakkında yorumlar özellikle bölüme yeni gelecek öğrenciler tarafından merak ediliyor.
Uçak mühendisliği ile ilgili yapılan tek olumsuz yorum bölümün dersleriyle ilgili. Bölümü okumaya başlayan öğrenciler derslerin oldukça zor olduğunu söylüyor. Ancak mezun olduktan sonra işler değişiyor
Öğrenciler uçak mühendisliğinin iş imkanları olduğunu ve güzel maaşlara iş bulunabildiğini ifade ediyor. Yani mezun olan uçak mühendisleri oldukça olumlu yorumlar yapıyor.
Uçak Mühendisi Nerede Çalışır?
Uçak mühendisi nerede çalışır sorusu sıkça yöneltilen sorular arasında yer alıyor.
Uçak mühendisleri genel olarak uçakların ve uçaklara ait ekipmanların üretim aşamasında görev alıyor. Aynı zamanda uçak bakım merkezlerinde ve hangarlarda da görev alabiliyorlar.
Peki THY’de çalışan uçak mühendisleri ne kadar maaş alır? Gelin bir göz atalım.
Uçak Mühendisliği Maaşları THY
Uçak mühendisliği maaşları THY de ortalama 25.500 TL’dir. Ancak mühendisin deneyimine ve uzmanlık seviyesine göre bu rakam biraz daha artabilir.
Bilindiği gibi Türk Hava Yolları, dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden birisidir. Gerek ülke içinde, gerekse de yurtdışındaki birçok noktaya direkt olarak uçuşlar gerçekleştiriyor. Filosundaki uçakların sayısı artık yüzlerle ifade ediliyor. İşte böylesine devasa bir şirketin hizmet kalitesi ve devamlılığı için uçak mühendislerini istihdam etmesi gerekiyor.
Mühendislik meslek gruplarının içerisinde farklı bir yeri olan uçak mühendislerinin farklı görevleri bulunuyor. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;
[tie_list type=”checklist”]
- Uçak motorlarını ve sistemlerini periyodik aralıklarla denetlemek,
- Uçakların performanslarını tespit etmek için bazı testler uygulamak,
- Uçaklarda yaşanan sorun ve problemlerin kaynaklarını araştırmak,
- Hava taşıtlarının düzenli olarak kontrollerini yapmak,
- Hava araçlarının karışmış olduğu kazalara ilişkin detaylı incelemeler gerçekleştirmek,
- Uçak yapımı için tasarım geliştirmek veya mevcut tasarıma katkı vermek,
- Uçak yapımında maliyetleri etkileyen unsurlar üzerine çalışmalar yapmak.
[/tie_list]
Amerika’da Uçak Mühendisliği Maaşları 2024
Amerika’da uçak mühendisliği maaşları, 55.500 $ ile 105.000 $ arasında değişiyor. Yıllık olarak verilen bu maaşlardaki farklılığın en önemli nedeni mühendislerin deneyimidir. Uçak mühendislerinin deneyimleri ile birlikte maaşları da artıyor. Amerika’da yeni mezun olmuş, deneyimsiz bir uçak mühendisi yıllık 52.000 $ seviyesinde maaş alıyor. Ancak deneyimli ve kendisini ispatlamış bir uçak mühendisinin maaşı ise 110.000 $ seviyesindedir.
ABD, farklı alanlarda büyük yatırımların yapıldığı bir ülkedir. Hemen her alanda olduğu gibi hava araçları konusunda da ciddi araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) süreçleri yürütülüyor. Bu süreçlerin merkezinde ise sizin de tahmin edeceğiniz gibi uçak mühendisleri bulunuyor.
Ar-Ge süreçleri haricinde ABD’de ve ülkemizde uçak mühendislerinin görev yaptığı alanlardan birisi de savunma sanayidir. Uçak mühendisleri, sivil havacılık alanında olduğu gibi askeri havacılık alanında da en fazla aranan meslek gruplarından biridir. Bu alanlarda başarılı bir şekilde görev yapan mühendisler maaş konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyor.
Uçak Bakım Mühendisliği Maaşları 2024
Uçak bakım mühendisliği maaşları, 17.100 TL ile 20.500 TL arasında değişir. Mühendisin deneyimi, uzmanlığı ve görev yaptığı kurumun maaş politikasına bağlı olarak alınan maaşlar farklı olabilir. Genellikle özel sektörde çalıştıkları için uçak bakım mühendisi maaş miktarı işletmenin maaş politikasına göre değişiklik gösteriyor.
Uçak bakım mühendisi olmak için üniversitelerin uçak bakım mühendisliği bölümünden mezun olunması gerekiyor. Dolayısıyla bu meslek ile uçak mühendisliği arasında belirgin bir fark bulunuyor. Uçak mühendisi, uçağın teknik konularının neredeyse tamamıyla ilgilenirken uçak bakım mühendisleri ise bakım konusuna yoğunlaşırlar. Uçak bakım mühendisleri mutlaka tecrübe sahibi olmalıdır. Bundan dolayı üniversitenin son dönemlerinde ve mezun olduktan hemen sonra farklı kurumlarda staj yaparlar.
Uçak bakım mühendisleri, uçakların başta motorları olmak üzere teknik donanımlarını periyodik olarak kontrol ederler. Bu kontrollerde fark ettikleri arızaları giderirler ve gerekli bakımı yaparlar. Böylece uçağın bir sonraki uçuşa hazır hale gelmesini sağlarlar.
Uçak Mühendisliği Yurtdışı Maaşları 2024
Uçak mühendisliği yurtdışı iş imkanları olan bir bölümdür. Yurtdışında iş imkanları fazla olduğu kadar alınan maaşlar da yüksek. Öyle ki yurtdışı uzay ve havacılık mühendisliği maaş miktarı ile hemen hemen aynı seviyededir diyebiliriz. Bazı kurumlarda havacılık ve uzay mühendisliği maaşları uçak mühendisi maaşlarından daha az olabiliyor
Uçak mühendisliği yurtdışı maaşları, ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Hatta aynı ülke içerisinde dahi mühendislere verilen maaşlarda ciddi farklılıklar olabiliyor. Ancak Almanya, ABD ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerde uçak mühendisliği maaşları ortalama olarak 82.000 $ seviyesindedir. Buradaki rakamlar yıllık maaşlardır. Ülkemizdeki maaşlar ile kıyaslandığında ciddi farklılıklar olduğu görülüyor. Bu yüzden yurt dışı seçeneği olanlar bu imkanı hemen değerlendiriyor.
Yurtdışında uçak mühendisliği yapabilmek için öncelikle o ülkenin yabancı dilinin bilinmesi gerekiyor. İngilizce eğitim veren üniversitelerdeki uçak mühendisliği bölümünü tercih etmek daha sonraki süreçlerde yurt dışı seçenekleri için önemlidir.
Uçak mühendisliği yurtdışı maaşları ülkelere bağlı olarak şu şekildedir;
[tie_list type=”thumbup”]
- ABD: 86.700 $
- Kanada: 82.750 CA$
- Almanya: 62.500 €
- UK (Birleşik Krallık): 56.300 £
- İtalya: 43.500 €
- Avusturalya: 84.000 A$
[/tie_list]
Buradaki rakamlar yıllık maaşlardır. Yurtdışında uçak mühendisi maaşları ne kadar sorusunun cevabı bu rakamlar ile belli oluyor. Ancak rakamların deneyim ve eğitim seviyesine göre değişebileceği unutulmamalıdır.
Peki Almanya’daki uçak mühendisleri ne kadar kazanıyor? İşte detaylar;
Almanya Uçak Mühendisliği Maaşları 2024
Almanya uçak mühendisliği maaşları ortalama olarak 6.500 € seviyesinde oluyor. Uçak mühendisinin deneyimi ve uzmanlığı arttıkça aldığı maaş da artıyor. Almanya’da uçak mühendisleri yıllık 60.000 €’dan fazla kazanıyorlar.
No Comment! Be the first one.