Aktüerya maaşları, matematik ve istatistik alanındaki uzmanlar için önemli bir çekim merkezi oluşturan ve finansal riskleri değerlendiren bu görevin getirdiği ödülleri ve kariyer beklentilerini yansıtan bir konudur. Bu yazıda, aktüerya profesyonellerinin maaşlarını ve sektördeki genel durumunu, maaşları etkileyen faktörleri ve mesleki gelişim beklentilerini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Ayrıca, aktüerya alanında yaşanan trendler, teknolojik gelişmeler ve kariyer fırsatlarını da değerlendireceğiz. Bu alanda kariyer yapmayı düşünen adaylar için bilgilendirici ve yol gösterici olan bu makale, aktüerya alanında kariyer yapma kararınızı daha sağlam temellere dayandırmanızı sağlayacaktır.
Aktüerya Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar Oldu?
İçerik Rehberi
Aktüerya maaşları, ortalama 16.000 TL’dir. Yeni başlayanlara asgari ücret veya bunun biraz üzerinde maaş verilirken, deneyimli olan aktüerler 17.000 TL üzerinde maaş alabilir. Alınan maaşlar; AGİ, BES kesintisi, hizmet yılı ve deneyim gibi farklı unsurlara bağlı olarak değişiyor.
Aktüerlik, ülkemizde çok fazla bilinmeyen meslek gruplarından birisidir. Genel olarak bu meslek grubu; ölüm, kaza, hastalık ve benzeri durumlardaki olayların finansal etkileriyle ilgilenir. Daha farklı bir ifade ile aktüerler risk analiz uzmanları olarak da kabul edilebilir. Farklı durumların riskini analiz ederler ve bunların sonuçlarını değerlendirirler.
Aktüerlik, yakın zamanda ortaya çıkan bir meslek değildir. Her ne kadar çok fazla bilinmese de eski Roma döneminde dahi bu meslek grubu vardı. Hatta aktüerlik kelimesi, Yunanca dilinde Actuarius kelimesinden türeyerek dilimize geçmiştir. Roma döneminde aktüerler veraset vergisini hesaplarlardı. Günümüzde ise sigortacılık ve vergi konularında hizmet verirler.
Aktüerya Bilimleri Maaş Ne Kadar?
Aktüerya bilimleri için farklı maaş aralıkları bulunuyor. Pek çok kurum içerisinde 3.500 ile 6.000 lira arasında değişiyor. Ancak bu alanda kendisini gerçekten geliştiren, alanında iyi olan ve başarısı ile dikkat çeken aktüerler 21.000 TL üzerinde maaş alabilir. Her meslek grubunda olduğu gibi burada da maaşları etkileyen en önemli husus kişinin donanımı ve nitelikleridir.
Aktüer olmak için adayların bu yönde eğitim veren bölümleri tercih etmesi gerekiyor. Aktüerya bilimleri bölümünü tercih edenler bölümü başarı ile tamamlayarak mezun olduktan sonra aktüerlik yapabilir. Aktüerya bölümü dersleri adayları biraz zorlayabilir. Özellikle matematik ve istatistik alanındaki dersler zorlayıcıdır. Bu bölümde eğitim süresi 4 yıldır.
Aktüer olmak için bir diğer seçenek ise bankacılık ve sigortacılık bölümüdür. 2 yıllık ön lisans programı olan bu bölümünden mezun olanlar da aktüer olabiliyor.
Aktüer olmak için aktüerya bilimleri bölümün mezunlarına yapılan aktüerlik sınavının kazanılması gerekiyor. Bu sınavdan yeterli puanı alanlar aktüer olarak çalışmaya başlayabilir.
Aktüerya bölümüne girebilmek için adayların sayısal puan türüne ihtiyacı var. Taban puanlar 190 ile 280 arasında değişiyor. Tercih edilen üniversite ne kadar iyi olursa alınan eğitim de o kadar iyi olacak. Bu durum ise mesleki kariyerinizi olumlu olarak etkileyecektir.
Her aktüerya bölümü mezunu aktüer olamayabilir. Bu noktada sağlanması gereken bazı şartlar vardır. 4 yıllık eğitim öncesinde adayların bu şartları sağlayıp sağlamadıklarını kontrol etmesi gerekiyor. Aktüer olma şartları şunlardır;
- Konkordato olmamak
- İflas etmemek
- Bilgisayar bilgisine sahip olmak ve sorunsuz bir şekilde bilgisayar kullanmak
- Yüz kızartıcı suç işlememek ve bunlardan hüküm giymemiş olmak
- Düzgün bir diksiyona sahip olmak
- Matematik ve istatistik konusunda iyi olmak
- Gelişmiş iletişim becerilerine sahip olmak
- Güler yüzlü ve sabırlı olabilmek
- Takım çalışmasına uygun olmak
Burada belirtilen şartları sağlayan adaylar bu mesleği seçebilir. Ancak konkordato, iflas ve yüz kızartıcı suç gibi olan şartları sağlamayan adaylar bölümden mezun olsalar dahi bu mesleği yapamazlar.
İlginizi çekebilir:
Aktüerya ve Risk Yönetimi Bölümü Nedir?
Aktüerya, risk analizi ve yönetimi olarak ifade edilebilir. Beklenmeyen durumların yaşanması durumunda ortaya çıkan sonuca ilişkin hesaplamalar yapan aktüerler bir anlamda risk yönetimine katkı verirler. Sigorta şirketleri içerisinde yer almaları dahi tek başına risk yönetimi konusunda önemli bir fikir vermektedir. Aktüer görevleri şu şekilde sıralanabilir;
- Satın alınacak bir gayrimenkul veya ürünün risklerini hesaplamak ve bunun bütçeye nasıl yansıyacağını tespit etmek
- İlgili konu hakkında matematiksel ve istatiksel raporlar hazırlamak
- Maaş ve sunumlara ilişkin detaylı planlar yapmak
- Herhangi bir işe başlamadan önce gerekli bütçeleri hazırlamak ve ilgili birimlere, buna ilişkin raporlar sunmak
- Risklerin hesaplanması ve analiz edilmesi için matematik ve istatistikten yararlanmak
- Belli özelliklere sahip grupların, istenen alanlardaki risk analizlerini yapmak
- Yatırım bankacılığı işlemlerinde alım satım pozisyonlarındaki riskleri izlemek ve süreç içerisinde risklerin değişimini yakından takip etmek
- Yeni finansal ürünler geliştirilmesine katkı vermek
- Devralma ve birleşme süreçlerine ilişkin çalışmalar yapmak
- Düzenleyici nitelikteki kurumların gerekliliklerine uyum sağlanması için sistemler geliştirmek için farklı uzmanlarla işbirliği yapmak
Sigortacılık tekniği ile finansman ve yatırım alanlarında olasılık ve istatistikle hesaplamalar yapan aktüerler, bir anlamda risk analizi ve yönetimi de yapar. Burada yer alan görevlere bakıldığında neredeyse tamamının risk analizi ile ilgili olduğu görülecektir. Aşağıya bilgilendirme amaçlı Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölümü tanıtım videosunu bırakıyoruz.
Aktüerya İş İmkanları Nelerdir?
Aktüer iş imkanları bakımından farklı seçeneklere sahip bir meslek grubudur. Kalifiye olan aktüerler ekip yönetimi ve proje çalışmalarında çok daha fazla sorumluluk alabilir. İşte bu durum farklı iş imkanlarından yararlanmalarının önünü açar. Kalifiye ve kendisini geliştiren aktüerlerin iş olanakları şu şekilde sıralanabilir;
- Bankacılık ve sigortacılık
- Sağlık sektörü
- Danışmanlık
- Yatırım sistemleri
- Değerleme
- Finansal modelleme
- Ticari faaliyetler
- Teknik araştırma
- Yazılım geliştirme
Burada bahsedilen alanlarda rahatlıkla çalışabilirler. Ancak tekrar vurgulamak gerekirse aktüerlerin kendilerini geliştirmeleri önemlidir. Henüz stajyer olanlar için çok fazla iş imkanı bulunmuyor. Nihayetinde bu alanda istihdam yapacak olan şirketler personel yetiştirme yerine yetişmiş personelleri tercih ediyor.
Aktüerlerin maaşı ne kadardır sorusunun cevabını etkileyen birçok unsur var. Fakat bu unsurların başında kişinin donanımı ve nitelikleri geliyor. Donanımlı ve nitelikli olanlar hem daha fazla iş imkanına sahiptir, hem de daha yüksek maaş alır. Dolayısıyla aktüer olmayı düşünenlerin uzun vadeli planlar yapması ve kendilerini yetiştirmeye odaklanması çok önemlidir.
Aktüerya Ne İş Yapar?
Aktüerler görev yaptıkları kurum veya kuruluşlarda bulundukları pozisyona göre farklı işler yapabilir. Temelde risk analizi ve risk yönetimi sürecine katkı verecek işleri üstlenirler. Aktüerlerin yaptıkları işler şu şekilde sıralanabilir.
- Emekli aylıklarının ve ikramiyelerinin yönetimi konusunda danışmanlık hizmeti vermek
- Yüksek riskin olduğu alanlarda risk takibi yaparak riskleri minimize etmek
- İstatiksel modeller oluşturmak
- Finansal direktör, yatırım yöneticisi ve benzeri görevleri üstlenenlerle ilişki kurmak
Aktüerya Uzmanlığı
Aktüerya uzmanlığı, belli alanlardaki risklerin analiz edilmesini sağlamak ve riskleri yakından takip etmek gibi işlevlere sahiptir. Çalışma olanağı bakımından farklı seçeneklere sahip olan uzmanlar özellikle sigortacılık alanında kolaylıkla iş bulabilir.
No Comment! Be the first one.