Perfüzyonist nasıl olunur, perfüzyonist ne iş yapar, Perfüzyonist maaşları 2024 yılında ne kadar? Perfüzyonist mesleği ile ilgili merak ettiğiniz bütün soruların cevabı bu yazımızda.
Perfüzyonist Nedir?
İçerik Rehberi
Perfüzyonist sağlık sisteminin ve özellikle cerrahi ekiplerin en önemli parçalarından biridir. Perfüzyonistler kalp akciğer makinesini kullanarak kalpte, kapakçıklarda ve damarlarda yapılacak müdahaleler esnasında kan dolaşımına yardımcı olur.
Perfüzyonistler cerrahi müdahaleler esnasında görev yapmakta olup beden dışı kan dolaşımını yöneten cerrahi ekibin bir üyesidir. Cerrah gözetiminde kalp akciğer makinesini kullanarak beden dışı kan transfüzyonunu gerçekleştiren bu sağlık personelleri dolaşımı ve solunumu sürdürmede hayati bir öneme sahiptir.
Perfüzyonistler cerrahi prosedürlere doğrudan dahil olmaz. Yani bir cerrah gibi ameliyat masasında görev almaz. Perfüzyonistler kalp cerrahisinde hastaların yaşam bulgularını takip eder, beden gereksinimlerini karşılar ve kalbin durdurulmasında görev alır.
Perfüzyonist Ne İş Yapar?
Özelde, kamu kurum ve kuruluşlarda genel olarak perfüzyonist görevleri şu şekildedir;
- Kalp cerrahisi öncesinde işlemi gerçekleştirecek cerrah ile birlikte hangi tekniklerin ve araç gereçlerin kullanacağını planlamak
- Pompa ve filtreleri birleştirmek
- Ekstrakorporeal devreyi birleştirmek
- Kalp akciğer makinesine bağlanan hastayı cerrahi işlem sona erene kadar takip etmek
- Hastaların yaşam bulgularından olan oksijen, karbondioksit oranı, ateş, solunum vb. bulguları takip etmek
- Cerrahi ekip ile sürekli iletişim halinde kalmak
- Kalp akciğer makinelerinin kurulum ve parçalanmasını yapmak, uygun olmayan tehlikeli maddeleri bertaraf etmek
Perfüzyonist Olmak İçin Hangi Bölüm?
Perfüzyonist olmak için üniversitelerde okutulan Perfüzyon lisans programını bitirmek gerekiyor. 4 yıllık olan bu bölümler şu an birçok üniversitede okutuluyor. Taban puanlar ise ortalama 350 civarındadır.
Perfüzyon lisans bölümünün yanı sıra 2 yıllık Perfüzyon Teknikeri önlisans programı da vardır. Ancak cerrahi ekip üyeleri arasında daha çok perfüzyonistler göre almakta.
Perfüzyonist olmak için bu bölümleri okumak yeterli olsa da başka şartları da yerine getirmek gerekiyor. Kalp ameliyatlarında oldukça hayati öneme sahip olan bu kişilerin aynı zamanda fiziki açıdan yeterli, strese dayanıklı ve yüksek konsantrasyon sahibi olan kişiler olması gerekir.
İlginizi çekebilir: ameliyathane hizmetleri maaşı
Perfüzyonist Önü Açık Mı?
Perfüzyonistlik mesleği iş imkânı olan meslekler arasındadır. Kalp damar cerrahisinin gelişmeye devam ettiği şu yıllarda özellikle perfüzyonistlere çok fazla ihtiyaç duyuluyor.
Hem özelde hem de kamuda çalışabilen bu kişiler kalp cerrahisinin en önemli parçalarından biridir. Aslında cerrahtan sonra en önemli üyedir diyebiliriz. Dolayısıyla perfüzyonistlik önü açık olan bir meslek diyebiliriz.
Perfüzyonist Nerelerde Çalışır?
Perfüzyonistler hastanelerin ameliyathanelerinde çalışır. Kalp akciğer makineleri kullanarak cerrahi ekip içerisinde görev alan bu kişiler kalp damar ameliyatlarında çalışır.
Perfüzyonistler hem özel hastanelerde hem de kamuya bağlı hastanelerde görev alabilmekte.
Perfüzyonist Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar?
Perfüzyonistlerin hem devlette hem de özelde çalışması nedeniyle bulundukları yere göre maaşları değişiklik göstermekte. [highlight color=”yellow”]Perfüzyonistlerin 2024 yılı itibariyle ortalama maaşları özel hastanelerde 11 bin TL civarındadır. Bu rakam 2020 yılında 7 bin TL iken 2021 yılında 8 bin TL civarındaydı.[/highlight]
Devlet hastanelerinde lisansiyer olarak 8/1 çalışan yani en düşük derecedeki perfüzyonistler ise ortalama 12.500 TL kadar maaş alıyor. Bu rakam döner sermaye, asgari geçim indirimi ve mesai saati gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Bu yazımızda perfüzyonist maaşları ne kadar sorusuna yanıtlar aradık. Eğer diğer meslek üyelerinin aylık maaşlarını merak ediyorsanız web sitemizde kısa bir gezintiye çıkabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
İlginizi çekebilir: sağlık bakım teknisyeni maaşı ne kadar oldu?
İlginizi çekebilir: beyin cerrahı maaşı
İlginizi çekebilir: Diş hekimi maaşları
No Comment! Be the first one.