İnşaat Teknikeri Maaşları

İnşaat Teknikeri Maaşları

İnşaat Teknikeri maaşları, inşaat sektöründeki teknik bilgi ve becerilere sahip profesyonellerin gelir düzeylerine dair önemli bir konudur. Bu yazıda, inşaat teknikeri maaşlarının sektördeki pozisyon, iş deneyimi ve coğrafi konum gibi faktörlere bağlı olarak nasıl değişebileceğini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Ayrıca, bu alandaki maaş beklentilerini etkileyen sektörün gelecekteki eğilimleri ve istihdam olanaklarına da dikkat çekeceğiz. İnşaat teknikeri olarak kariyer yapmayı düşünenler veya mevcut pozisyonlarında maaş beklentilerini değerlendirmek isteyenler için, bu makale kapsamlı ve aydınlatıcı bilgiler sunmaktadır.

İnşaat Teknikeri Maaşları [year] Yılında Ne Kadar Oldu?

İnşaat teknikeri maaşları 16.500 TL ile 18.500 TL arasında değişiyor. Teknikerin deneyimi, uzmanlığı, görev yaptığı şirketin maaş politikası gibi unsurlar maaşları etkiliyor.

Büyük oranda özel sektörde görev yapan inşaat teknikerleri deneyimlerine göre farklı düzeylerde maaş alıyor. Yeni mezun olan ve deneyimsiz bir tekniker, asgari ücretle işe başlıyor. Deneyim kazandıkça ve kendisini geliştirdikçe maaşı da artıyor. Bazı şirketlerde deneyimli inşaat teknikeri maaşları, 18.500 TL civarındadır. Hatta başarısı ile dikkat çeken teknikerler çok daha yüksek rakamlar kazanabiliyor.

İnşaat Teknikeri Maaşları
İnşaat Teknikeri Maaşları

İnşaat teknikerleri çok düşük oranda olsa dahi farklı kamu kurumlarında istihdam edilirler. Kamuda görev yapan teknikerlerin maaşları özel sektöre göre biraz daha yüksektir. Kamudaki ortalama maaş 5.000 TL’dir. Ancak kıdem, derece, medeni hal, BES kesintisi ve çocuk sayısı gibi unsurlara göre rakamlar farklılık gösterebiliyor.

Bilindiği gibi ülkemizdeki en aktif alanlardan birisi inşaat sektörüdür. İnşaat sektöründe görev yapan teknikerler, inşaat mühendislerinden sonra bu alanda en yoğun yer alan meslek grubudur. Hatta bazı alanlarda, inşaat mühendislerinden daha yoğundurlar.

İnşaat teknikerliği, ülkemizde çok fazla bilinmeyen meslek gruplarından birisidir. Çoğu zamanda inşaat mühendisliği ile karıştırılıyor. Ancak iki meslek grubu tamamen birbirinden farklıdır. Yaptıkları işler, görevleri ve sorumlulukları farklıdır. Dolayısıyla ikisini ayrı ayrı değerlendirmek gerekir.

Ülkemizdeki maaşlardan memnun değilseniz, yurtdışı inşaat iş ilanları içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Kamuda İnşaat Teknikeri Maaşı Ne Kadar

İnşaat teknikeri kamu maaşı, ortalama 17.000 TL’dir. Görev yapılan kurum ve pozisyona göre bu rakam biraz daha yükselebiliyor. Bunun dışında kamudaki diğer görevlerde olduğu gibi alınan maaşlar başta kıdem ve derece olmak üzere farklı unsurlara göre değişiyor.

Kamu kurumlarında görev yapanların aldıkları maaşlar hizmet yılına bağlı olarak değişiyor. Hizmet yılı ile birlikte alınan maaşlar da artıyor. Kıdem ve derece, medeni hal, çocuk sayısı, yabancı dil ve eğitim seviyesi maaşları etkileyen diğer unsurlardır. Örneğin; eşi çalışmayan ve çocukları olan bir teknikerin maaşına aile ve çocuk yardımı adı altında ek ödeme eklenir.

İnşaat teknikeri olmak için üniversitelerde bulunan inşaat teknolojisi bölümü tercih edilmelidir. Birçok üniversitede bu bölüm var ve taban puanları çok yüksek değildir. Bu bölümden mezun olmak için iki yıl boyunca verilen eğitimleri başarı ile tamamlamak gerekiyor. Teknik resim gibi dersleri olan inşaat teknolojisi bölümünden mezun olduktan sonra özel sektör veya kamuda görev yapılabilir.

Ön lisans programı olan inşaat teknolojisini bitiren adaylar dikey geçiş sınavına girerek inşaat mühendisliği, mimarlık ve restorasyon ve konservasyon bölümlerine geçiş yapabilir. Bu bölümlere geçerek daha farklı iş imkanları bulabilir.

İnşaat Teknikeri Ne İş Yapar Maaşları Nedir?

İnşaat teknikeri görevleri, görev alanına göre farklılık gösterebilir. Her bir teknikerin sorumlu olduğu alan ve görevleri aynı değildir. Buna karşın genel manada inşaat teknikeri görevleri şu şekilde sıralanabilir;

  • İnşaat alanında görevli olan inşaat mühendisi, mimar ve proje müdürlerine destek vermek,
  • Mühendislerin ve mimarların talimatlarını yerine getirmek,
  • Proje alanında yapılan çalışmaları yakından izlemek, işlerin denetimini gerçekleştirmek ve gerektiği durumlarda müdahale etmek,
  • İnşaat alanındaki işlerin sorunsuz ve güvenli bir şekilde ilerlemesini sağlamak,
  • Yüklenici firmaya dair bütün prosedürü yakından izlemek ve takibi gerçekleştirmek,
  • İnşaat alanına ilişkin proje için gerekli olan malzemeleri belirlemek ve bunlara ilişkin maliyet hesabı yapmak,
  • Gerekli olan malzemelerin zamanında temin edilmesini sağlamak,
  • Yapı planlarının oluşturulmasına yardımcı olmak,
  • Projelerin gelişimine dair raporlar hazırlamak ve ilgili birimlere sunmak,
  • İnşaat alanında görev yapacak inşaat işçilerinin uzmanlık alanlarını ve sayısını belirlemek,
  • Projelerde keşif ve metraj sorumluluğunu üstlenmek,
  • Bu alandaki mevzuatta yapılan değişiklikleri yakından takip etmek,
  • Ekipman ve iş gücüne dair maliyet hesabı yapmak.

Ara eleman olarak görev yapan inşaat teknikeri buna rağmen çok fazla görev ve sorumluluğa sahiptir. Bu durum nedeniyle son dönemlerde inşaat alanlarında aranan meslek gruplarından birisi haline gelmiştir. Şu an birçok inşaat şirketinin bu alanda istihdam yaptığı biliniyor.

Bu meslek grubunun iş imkanları da oldukça çeşitlidir. Gerek kamuda gerekse de özel sektörde çalışabiliyor olması inşaat teknikerleri açısından çok önemli bir avantajdır. Bu bakımdan diğer mesleklere göre iş bulma şansı nispeten biraz daha yüksektir. İnşaat teknikerleri için öne çıkan istihdam alanları şunlardır;

  • İnşaat şirketleri,
  • Kamu kurumları,
  • Belediyeler,
  • Mimari denetim şirketleri,
  • Dekorasyon şirketleri,
  • Yapı denetim şirketleri.

Almanya’da İnşaat Teknikeri Maaşları Ne Kadar [year]

Almanya’da inşaat teknikeri maaşları, ortalama 4.900 € seviyesindedir. Ancak bu rakam teknikerin deneyimi, uzmanlığı ve niteliklerine göre biraz daha artabilir.

Geçmiş yıllarda Almanya, Türkiye’den çok sayıda işçi talep etmişti. O dönemdeki gibi bir inşaat işçisi ihtiyacı olduğunda, inşaat teknikerlerinin Almanya’daki maaşları daha da artabilir. Günümüzde dahi Almanya’da maaşlar yeterlidir.

Bahsedildiği gibi bir yükseliş durumunda maaşlar daha yüksek seviyeye gelmiş olacaktır. Almanya’da iş imkanları çok fazla. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi olan Almanya inşaat alanında da her geçen gün biraz daha gelişiyor.

İlginizi çekebilir: inşaat demiri fiyatları yılında ne kadar oldu?

Belediye İnşaat Teknikeri Maaşları [year]

Belediye inşaat teknikeri maaşları, ortalama 18.000 TL’dir. Bilindiği gibi belediyeler kendi kadrolarında bulunan görevlilerin maaşlarını kendisi belirliyor. Bu noktada genel bir uygulama yoktur. Dolayısıyla inşaat teknikeri maaşı, her belediyede farklı bir seviyede olabilir. Ancak genel olarak maaşlar asgari ücretin çok üzerindedir.

İnşaat Teknikeri Maaşları, özel sektör ve kamu
İnşaat Teknikeri Maaşları, özel sektör ve kamu

DSİ İnşaat Teknikeri Maaşları [year]

DSİ inşaat teknikeri maaşı, ortalama olarak 18.000 TL’dir. Bu maaşın yanında araziye çıkılarak görev yapıldığında ek ödemeler de yapılıyor. Böylece maaş seviyeleri biraz daha yükseliyor.

Devlet Su İşleri inşaat teknikeri ortalama maaşlarını meslek seçimi öncesinde birçok kişi merak ediyor. DSİ, genel olarak yüksek maaş veren bir kurumdur. Özellikle arazide yapılan görevler için ödenen ek ödemeler ile maaş seviyeleri yükseliyor. Arazi görevi olmadan da maaşlar tatmin edici seviyelerdedir.

İnşaat Teknikeri Maaşları [year]

İnşaat teknikeri maaşları [year] yılında ortalama 8.000 TL’dir. Asgari ücrette yaşanan %21’lik artışın ardından her alandaki ortalama brüt maaşlar da belirgin bir şekilde arttı. Bu durum, inşaat teknikeri maaşları üzerinde de etkili oldu. Kamuda görev yapan inşaat teknikeri maaşları ortalama 18.000 TL iken, özel sektördeki ortalama maaşlar ise ortalama 16.000 TL’dir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 5 Anlık Puan: 4.2]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Estetisyen Maaşı

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!